Superlativele Terrei. Zonele record ale Pământului | GALERIE FOTO

Dacă în următoparea vacanţă vreţi să ocoliţi metropolele aglomerate şi să vizitaţi un loc unic în lume, cea mai inaltă cascadă din lume, cea mai adâncă peşteră din lume, sau cel mai înalt munte din lume ar putea fi destinaţiile potrivite. În galeria foto vă prezentăm zece locuri extreme de pe Pământ.

Cascadă Îngerului din Venezuela, cunoscută şi că Salto del Angel, este cea mai înalta cascadă din lume, având o înălţime de aproximativ 979 de metri. Această cascadă se află în parcul naţional Canaima, o pădure ecuatorială din sud-estul Venezuelei, chiar la sud de râul Orinoco. Aviatorul Jimmy Angel a descoperit-o, iar cascada a primit numele său.

Oraşul Dallol din Etiopia deține în prezent recordul pentru cea mai ridicată temperatura la o așezare locuită de pe Pământ. Temperatură medie anuală de 34 ° C a fost înregistrată între anii 1960 și 1966. Oraşul a devenit cunoscut în lumea occidentală atunci când a fost prezentat în documentarul National Geographic: Going to Extremes.

Recordul pentru cea mai joasă temperatură înregistrată pentru orice o zonă locuită permanent de pe Pământ este deţinut de satul Oimiakon din Siberia. La data de 06 februarie 1933, o temperatură de -67.7 ° C a fost înregistrată aici.

Valea Morţii din California este cel mai fierbinte punct al Pământului. Parte a deşertului Mojave, Valea Morții (Death Valley) este cea mai joasă, aridă și fierbinte depresiune intramontană din California meridională (SUA), fiind situată în Parcul Național cu acelaşi nume - Death Valley.

Desertul chilian Atacama este cel mai uscat loc de pe Pământ cu precipitații de 1,8 mm la 10 ani. Mai multe observatoare astronomice au fost amplasate aici pentru că umiditatea redusă a aerului din deșert conferă o vizibilitate pe distanţe lungi. În august 2013 aici s-au înregistrat cele mai consistente precipitaţii atmosferice din ultimele trei decenii.

Cel mai ploios loc de pe Pământ este oraşul Tutunendo din Columbia. Recordul mondial absolut a fost înregistrat în 1974.

Cu o altitudine de 6268 m, vulcanul Chimborazo este cel mai înalt munte din Ecuador. Vârful Muntelui Everest ajunge la o altitudine mai mare deasupra nivelului mării, însăvârful muntelui Chimborazo este cel mai îndepărtat punct de pe suprafața Pământului față de centrul Pământului. Ultima sa erupție se crede că a avut loc un moment dat în primul mileniu din era noastră.

Lacul Baikal, situat în sudul Siberiei, în Rusia, este cel mai adânc lac de pe glob - 1637 m. Totodată, el se numără şi printre cele mai vechi lacuri din lume, având circa 20-25 milioane ani de existență. În apele sale trăiesc aproximativ 800 specii de animale și 245 specii de plante endemice, proprii lui.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8848 deasupra nivelului mării. Cea mai tânără persoană care a urcat vreodată pe Everest este americanul Jordan Romero, care a ajuns pe vârf în mai 2010 la vârsta de 13 ani. Recordul celor mai multe ascensiuni îl deține Apa Sherpa, care, în mai 2010 a escaladat muntele pentru a douăzecea oară.

Peștera Voronya sau Peștera Krubera (numele preferat), este cea mai adâncă peșteră cunoscută pe Pământ. Diferența de altitudine de la intrarea peșterii și cel mai adânc punct explorat este 2191 ± 20 de metri. Totodată, Krubera este singura peșteră cunoscută de pe Pământ care are o adâncime mai mare de 2.000 de de metri.