Kremlinul a reacționat la recenta întâlnire și declarație comună din marja Adunării generale a ONU între Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele ucrainean Petro Poroshenko.
Întâlnirea s-a soldat cu reafirmarea directă a susținerii Ankarei, la cel mai întalt nivel, pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei, cu precădere pentru controlul Crimeii de către statul ucrainean și revenirea peninsulei locuită de tătari băștinași sub controlul Kievului. De asemenea soarta tătarilor este de prim interes pentru Turcia, care și-a asumat rolul de responsabil pentru a veghea la soarta poporului tătar.
Astfel, declarația președintelui turc Erdogan pe tema sprijinului pentru Ucraina pe subiectul Crimea pare să fi complicat relațiile ruso- turce după ce aceste afirmații au fost interpretate drept o formula clară a limitelor cooperării dintre cele două state de către Kremlin, prin intermediul declarației prim adjunctului președintelui Comisiei Consiliului Federației – camera superioară a parlamentului rus - pentru Apărare și Securitate, Franz Klintsevich.
Potrivit acestuia, întâlnirea și declarațiile comune au demonstrat „anumite limite ale prieteniei cu Turcia, care e mai degrabă o prietenie condiționată. Firește, Erdogan “nu va merge mai departe de declarațiile de protocol în susținerea Ucrainei” mai susține Klintsevich. “Deși consider că Erdogan știe bine despre ce e vorba și ce e în cauză între Rusia și Turcia”, acum că relația abia a început să se îmbunătățească, după doborârea avionului rus care traversa spațiul aerian turc, la frontiera cu Siria, totuși “nu putem nega că președintele turc încearcă să cânte două partituri în același timp pe un singur pian,” susține Președintele Comisiei senatorială a Parlamentului rus.
În marja celei de-a 71-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, Președintele Ucrainei, Petro Poroshenko, s-a întâlnit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan iar în cadrul întrevederii, președintele Erdogan a spus că Turcia va continua să ofere sprijin pe tema restabilirii suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Potrivit comunicatului de pe site-ul președinției ucrainene, Erdogan a mai adăugat că reluarea dialogului cu Rusia nu va afecta poziția Turciei privind nerecunoașterea anexării Crimeii de către Rusia și nici condamnarea fermă a violării drepturilor tătarilor din Crimeea.
Acest semnal este consistent cu abordările turce de lungă durată, preocuparea pentru tătarii crâmleni fiind constantă. De la anexarea Crimeii de către Rusia, în ciuda bunelor relații bilaterale, a existat o presiune a tătarilor din întreaga lume asupra Ankarei pentru a lua o poziție mai vocală, s-au înregistrat numeroase întâlniri și primiri ale liderilor tătari din Crimeea de către Președintele turc și autoritățile la toate nivelurile, iar preocuparea pentru soarta tătarilor a fost constantă.
La început, Turcia a încercat să rezolve problemele tacit, fără ieșiri publice vocale, pe canale diplomatice. De la un punct încolo, lucrurile s-au complicat și riscă să iasă din normal, odată ce posturile de radio ale tătarilor au fost închise, liderii istorici au fost interziși în peninsulă și în Rusia, structura reprezentativă a tătarilor, Mejlisul, a fost dizolvat și interzis de către autoritățile de ocupație iar liderii tătarilor au fost alergați și arestați abuziv, unii chiar au fost închiși în spital de boli mentale, un procedeu importat din perioada stalinistă. După aceste evoluții, Ankara nu a mai fost atât de reținută și a preferat să aibă reacții directe în discuțiile cu partea rusă pe această temă. Ieșirea publică de la New York amenință să afecteze relațiile directe abia stabilite între Ankara și Moscova.