România ar putea interveni oricând cu forțele militare pentru a salva cetățenii care se află în prezent pe teritoriul Kazahstanului, dacă siguranța acestora este pusă în pericol. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a transmis vineri, 7 ianuarie, că autoritățile se interesează constant de românii aflați în regiune, însă momentan aceștia sunt în afara riscurilor, potrivit informațiilor primite.
Situația în Kazahstan este una complicată și adaugă un surplus la bulversările din est, însă, în afară de acest aspect, „evident că nu are influență asupra României”, a transmis ministrul Apărării, Vasile Dîncu, comentând situația din teritoriu.
Poliția, garda națională și armata din Kazahstan desfășoară activități de amploare și bine coordonate pentru a restabili ordinea în conformitate cu prevederile Constituției, potrivit celui mai recent anunț al președintelui statului. În orașele Almaty și Aktobe, situația s-a stabilizat vineri, 7 ianuarie.
Ministrul Apărării, despre situația românilor din Kazahstan
„Ne-am interesat asupra situaţiei românilor de acolo. Ştim că există români acolo care lucrează, inclusiv în zona petrolieră, în zona gazului şi ne interesează să vedem dacă nu este nevoie să repatriem în această situaţie. Încă nu avem informaţii că ar fi în pericol”, a spus Vasile Dîncu, precizând că reprezentanții Ministerului de Externe țin legătura cu omologii lor de la Ministerul Apărării.
„Putem să punem la dispoziţie nave pentru transportul aerian de urgenţă, dar nu am avut semnale că ar fi o situaţie, dar studiem că nu se ştie foarte bine ce se întâmplă, nu se ştie cum va evolua situaţia”, a adăugat ministrul Vasile Dîncu.
Vasile Dîncu oferă asigurări că cetățenii pot contacta Ambasada, în cazul unui pericol
Întrebat dacă cetățenii care se află în mijlocul tensiunilor din regiune au posibilitatea de a contacta Ambasada în condițiile în care comunicațiile au fost bruiate, ministrul Apărării a precizat că, potrivit informațiilor pe care le dețin autoritățile române, „nu toate (canalele) sunt bruiate”.
„Aţi văzut contactele de internet au fost eliminate, se comunică doar pe canale diplomatice. (...) Sigur că probabil că sunt blocate cele care ar putea să aducă la o mobilizare colectivă, mai ales în zona reţelelor sociale pentru a nu se accentua situaţia în ceea ce priveşte revolta populară de acolo. Dar în rest, se poate comunica cu această zonă.
„Suntem acreditaţi pentru a interveni cu armata”
În momentul în care există o situaţie de urgenţă, noi suntem şi prin lege, suntem acreditaţi pentru a face acest lucru (n.r. pentru a interveni cu armata), pentru misiuni de salvare, pentru a participa la chestiuni de protecţie civilă în ţară sau acolo unde sunt românii noştri în străinătate în pericol”, a explicat Vasile Dîncu într-o intervenție televizată la DIGI24.
Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a transmis vineri că a solicitat „forțelor de ordine și armatei să deschidă foc fără somație”. Pentru că autoritățile din regiune au avut de-a face cu „bandiți înarmați și antrenați, atât locali, cât și străini”, șeful statului a precizat că aceștia urmează să fie lichidați în curând.
„Forțele de ordine sunt pregătite din punct de vedere moral și tehnic să aducă la îndeplinire această sarcină”, a spus, printre altele, președintele Kazahstanului.