Pe 14 iunie 2017, prezent la lansarea cărţii sale, „Descriptio Bessarabiae”, Adrian Năstase a zis la un moment dat: „Nici Biblia n-a rămas un text fix. Vechiul Testament a fost completat cu Noul Testament”
La taifasul pe care l-am avut cu Adrian Năstase, duminică, 18 iunie 2017, seara, la emisiunea România lui Cristoiu, am observat, nu fără o anume melancolie, că fostul premier, cel mai bun premier postdecembrist, se ocupă acum de cărţi şi nu de fapte de guvernare
În acest context, trimiterile lui Adrian Năstse la Cartea Sfîntă ar putea lăsa impresia unei neaşteptate preocupări pentru Teologie. Nici vorbă de aşa ceva. Adrian Năstase s-a referit la Biblie pentru a interveni cu un comentariu în Criza din PSD:
„Deci lucrurile se schimbă şi în ţară şi în exterior. Dacă e nevoie, Parlamentul poate să accepte, dînd un vot de încredere, o modificare a Programului de guvernare, cum s-a mai întîmplat. Deci, eu cred că oricine ar înţelege anumite modificări, dacă este cazul, la Programul de guvernare. Aşa încît a rămîne fixat în acest program mi se pare contraproductiv.” Într-adevăr, Criza din PSD, devenită rapid Criză politică de proporţii prin Răsturnarea propriului Guvern de către Coaliţia PSD-ALDE, s-a ivit din acuzaţiile aduse Guvernului Sorin Grindeanu că n-a respectat Programul de Guvernare, identificat cu Biblia CExN.
De fapt, nici măcar de Programul de Guvernare nu era vorba. Era vorba, aşa cum s-a văzut din reproşurile făcute de Liviu Dragnea, şi din acuzaţiile lansate în spaţiul public de cele trei ştiuci din heleşteul privatizat care e acum PSD – Gabriela Firea, Olguţa Vasilsecu şi Carmen Dan – de nerespectarea datelor precise din Programul de Guvernare de către Sorin Grindeanu în cele aproape şase luni de la investire.
Fireşte, aşa cum arăta Adrian Năstase, nici un Program de guvernare, nici cel ivit din capul lui Darius Vâlcov prin cezariana practicată de Liviu Dragnea, nu e un text sacrosanct, care nu suferă modificări.
Orice Program de Guvernare e pînă la urmă un plan întocmit de mîna Omului.
Şi ca orice plan întocmit de mîna omului, el poate fi nu numai corectat, dar şi dat peste cap de Mîna lui Dumnezeu care e Viaţa.
Primul capitol al capodoperei lui Mihail Bulgakov, Maestrul şi Margareta, cuprinde o scenă memorabilă. Mihail Alexandreevici Berlioz, redactorul şef al unei reviste literare sovietice, ateu convins, îi spune lui Woland, Diavolul, în popas la Moscova, că diseară are în plan să prezideze o şedinţă la asociaţia Massolit, după care a doua zi va pleca la băi, la Kislovodsk. Woland îi răspunde că omul nu poate spune cu certitudine nici măcar ce-o să facă diseară, şi, din acest punct de vedere şedinţa nu se va mai ţine, deoarece el, Berlioz, va fi decapitat de tramvai:
Annuska a cumpărat deja sticla de ulei, care sticlă se va sparge şi astfel distinsul va luneca pe trepte exact pe şine. Aşa se şi va întîmpla.
Mihail Bulgakov melancolizează pe seama eternei învățături Omul propune, Dumnezeu dispune.
Noi, mai puţin filosofi, vom trage o concluzie practică:
Orice plan poate fi contrazis de viaţă. Liviu Dragnea nu l-a citit pe Mihail Bulgakov şi, între noi fie vorba, nu-l văd meditînd la Planurile făcute de Mîna Omenească tragic contrazise de mîna lui Dumnezeu.
Pentru asta ar trebui să mai şi citească, nu numai să jefuiască, prin Teldrum.
Sigur e că Guvernul Sorin Grindeanu trebuia evaluat prin raportare la Programul de Guvernare din perspectiva vieţii care poate modifica orice plan. Liviu Dragnea i-a reproşat lui Sorin Grindeanu că n-a respectat datele precise din Programul de Guvernare.
Imaginea propusă de Liviu Dragnea era cea a unui Program de Guvernare ca foaie de parcurs dată TIR-ului condus de Sorin Grindeanu. Pe post de dispecer, Liviu Dragnea îi urmărea traseul, graţie GPS-ului pus pe TIR, şi cînd vedea că Guvernul a ajuns într- o localitate de pe parcurs cu cîteva minute mai tîrziu, decît în foaia de parcurs, îl nota într-un carneţel. Să admitem însă că viziunea lui Liviu Dragnea asupra Guvernării PSD e cea a unui drum făcut de un TIR plin cu castraveți.
Guvernul Sorin Grindeanu a picat. Noului Guvern, condus de Mihai Tudose, i s-a dat însă un alt Program de guvernare, net diferit de cel invocat pînă atunci drept Biblie, drept Text Sfînt. Normal ar fi fost ca noului Guvern să i se dea vechiul Program de guvernare cu datele modificate. Un fel de Foaie de Parcurs îmbunătățită.
Nu de alta, dar dărîmarea propriului Guvern a avut drept axiomă caracterul sacrosant al Programului de guvernare.
Dacă tot avea de gînd să schimbe Programul de Guvernare, nu văd de ce mai trebuia atîta tărăboi cu autoMoțiunea. Se lăsa Guvernul și se modifica Programul.
Iată însă că pentru Liviu Dragnea Programul de Guvernare poate fi nu numai modificat, dar şi schimbat.
Au trecut de la învestire nu mai mult de şapte zile. Te-ai aştepta ca, potrivit angajamentului, PSD să purceadă la analiza felului în care noul Guvern a respectat Foaia de Parcurs. Liviu Dragnea ne-a anunţat miercuri, 5 iulie 2017, că PSD a renunţat la acest angajament:
„Reporter: Domnule Dragnea, guvernul va fi evaluat în fiecare săptămînă de acum înainte?
Liviu Dragnea: Cred că acest guvern va funcţiona mai bine şi altfel. A început deja de duminică, şi ieri, şi alaltăieri, şi astăzi, să înceapă să-şi facă o evaluare foarte detaliată a situaţiei exacte de la care pleacă. Au stabilit deja – spunea premierul aseară – grupuri de lucru foarte bine articulate, cu grafice săptămînale, cu raportări săptămînale, pentru că cel mai eficient mod este ca tu să te autoevaluezi, nu să aştepţi să te evalueze cineva. Sigur că vom discuta periodic şi la partid; şi la noi la partid ne vom uita, dar va fi cu totul altceva, pentru că cei mai interesaţi sînt ei, pentru că ei sînt trimişi de majoritatea parlamentară – deci practic de români, prin intermediul nostru – să pună în practică acel program de guvernare. Şi eu am mare încredere. Nu este uşor.”
La debarcarea Guvernului Sorin Grindeanu am fost pisați de camarila lui Liviu Dragnea pe toate canalele de comunicare că, pentru a nu mai repeta greșeala de a lăsa Cabinetul de capul lui, PSD va controla noul Guvern săptămînal.
După șase zile de la investirea noului Guvern, PSD lasă Guvernul de capul lui.
Lucru mult mai important, noul Program de Guvernare al PSD, declarat un nou Text Sfînt pentru Guvern, nu va fi aplicat:
„Reporter: Care program de guvernare...? Că nu mai înţelegem. E unul depus la parlament, pe care aţi spus că e posibil să-l respectaţi, în funcţie de ce analize se fac, şi altul care...
Liviu Dragnea: Acel program, stimate domn!
Reporter: Primul sau al doilea?
Liviu Dragnea: Acel program care a fost votat în parlament.
Reporter: Deci în cazul în care nu se va implementa măsura referitoare la impozitul pe cifra de afaceri şi nici taxa de solidaritate, asta înseamnă că programul de guvernare nu a fost implementat, iar guvernul poate fi eventual sancţionat?
Liviu Dragnea: Nu, nu înseamnă asta.”
Liviu Dragnea a anunțat miercuri că măsurile din noul Program nu vor fi implementate pînă nu se fac simulări, pînă nu se studiază atent impactul lor asupra mediului de afaceri. Păi cum vine asta?
Nu puteau fi făcute studiile, simulările, înainte de alcătuirea noului Program şi mai ales, de votarea acestuia o dată cu Guvernul?
Am mai scris despre România lui nitam - nisam sub guvernarea PSD. Noua schimbare, după șapte zile, a Programului de Guvernare şi mai ales a relaţiei PSD-Guvern, e un nou exemplu de politica lui nitam-nisam. După şase luni de brambureală, PSD sub Liviu Dragnea anunţă nu încheierea, ci amplificarea bramburelii. E limpede. Sub conducerea lui Liviu Dragnea, PSD a inaugurat în România Guvernarea Turmentată
N. B. La sfatul consilierului său de taină, Florian Coldea, prin televiziunile de casă, Liviu Dragnea a lansat miercuri, 5 iulie 2017, diversiunea Premierul nu mai ascultă de Liviu Dragnea. O diversiune care nu depășește prin caracteru-i de gălușcă hotarele Teleormanului.