SUA își pierde din popularitate? Unde a dispărut visul american

În episodul de astăzi din podcastul HAI Live, Comaroni, Hoandră și Turcescu, au vorbit despre situația în care America se află în această perioadă. Cu toate că se consideră cea mai mare putere, SUA este într-un punct critic.

Secolul de glorie al Statelor Unite s-ar putea încheia mai repede decât se aștepta, țările din Asia fiind din ce în ce mai susceptibile de a-i contesta acest rol. Dar care este motivul pentru care SUA a ajuns în acest punct? Bogdan Comaroni explică care au fost greșelile fatale.

„Dorința de a impune regulile globale. Pandemia a fost punctul cheie, până la pandemie foarte puțini dintre noi și mai ales în România vorbeau critic la adresa Americii. Erau într-adevăr și înainte de pandemie oameni care ziceau că America joacă un rol de jandarm universal, că se amestecă în alte state, că vrea să dețină puterea absolută. Dar, pe de altă parte, foarte mulți și în special în zona occidentului spuneau că e bine așa, pentru că SUA sunt civilizați, iar restul lumii e tâmpită. Era această idee că americanii doar ne ajută fiind purtătorii democrației. Așa era gândirea. Doar că lucrurile s-au schimbat. Lumea a observat că treburile astea cu libertatea de exprimare, cu libertatea de circulație, cu libertatea cuvântului, cu tot ce vrei și toate libertățile omului nu mai sunt chiar așa cum au crezut ei. Atâta vreme cât stindardul nu era LGBT, acum suntem în epoca LGBT, dar înainte era epoca în care drepturile omului, libertățile erau stindardul. Această teorie este foarte agresivă”, explică acesta.

SUA în perioada pandemiei

De când a fost anunțată pandemie cu Coronavirus, lumea nu a mai fost la fel. Însă, cele mai multe schimbări s-au simțit în conducerea SUA, de când lumea a devenit sceptică.

„După pandemie tot globul a observat acest guvern mondial în acțiune, care a dictat tuturor statelor indiferent de regiune. La acea vreme s-a făcut o statistică clară, 194 de guverne din 197 au fost conduse de SUA. Practic, tot globul a aplicat toate aceste scheme, de la lockdown, la restricționări, la fact checking, plus condiționări de circulație. De atunci a apărut această chestiune în care America nu mai e văzută ca purtătoarea stindardului libertăților și a democrației. De atunci lumea a început să critice”, mai spune Comaroni.

Întreg podcastul poate fi urmărit aici.