Cum va reacționa Trump? Nu toată elita germană are aceleași temeri în ce privește noul președinte american,ba chiar îi înțeleg demersurile. Asta arată primele rezultate ale sondajului F.A.Z. (Frankfurter Allgemeine Zeitung), sondaj efectuat în rândul celor mai influenți oameni de afaceri și politicieni din Germania, cea mai puternică economie din Europa.
Investirea noului președinte din această vineri scade speranțele elitei germane. În plan economic,politc și administrativ,liderii privesc cu îngrijorare regimul Trump. Fiecare al doilea intervievat crede o înrăutățire a relațiilor germano-americane, doar 2% privesc situația cu speranța. Acesta este rezultatul unui chestionar pe 517 subiecți,organizat de institutul de sondare din Allensbach pentru F.A.Z și revista Capital din Germania în decembrie în urma alegerilor noului președinte american.
Elita germană întrevede riscurile din politica externă,legăturile economice și relațiile politice pe care cel mai puternic om al Americii le-ar aduce. Temerile sunt de protecție și izolare a Americii,doar 4% nu au aceste temeri. Părerile sunt împărțite: în timp ce 58% din politicienii intervievați văd că un mare risc,majoritatea oamenilor de afaceri văd un risc limitat. Elită oamenilor de afaceri crede că regimul Trump poate deveni o șansa. ``Șansa cu Trump`` este împărtășită de două treimi dintre oamenii de afaceri și doar o treime dintre politicienii de vârf.
Politicienii sunt mai pesimiști decât oamenii de afaceri în ce privește mediul german de afaceri. 50% socotesc dezavantajos regimul Trump pentru antreprenorii germani,doar 41% sunt optimiști.
Va fi președintele Trump mai tăcut?
Cea mai frecventă întrebare a fost: Va fi Trump mai rezervat decât a fost în campania pentru președinte,atacând virulent contracandidații,oameni de afaceri sau presă? Elita germană este mai încrezătoare: 68% au răspuns cu da,23% au răspuns cu nu.
Nemții sunt de părere că prin regimul Trump America va fi dezbinată politic și social. Doar 15% cred în capacitatea lui de a face o politică de unificare. Mai mult de jumătate din cei intervievați cred că asta va duce și la o polarizare a polticii germane, dar foarte puțin resimțit la nivel social. Ei consideră că dacă cetățenii germani se vor abate de la politică consacrată,efectele vor fi resimțite puternic în plan econimic.
Elită germană este ambivalentă în ce privește influența lui Trump asupra econimiei SUA. O treime crede că antrepenorii americani vor profită pe termen mediu,iar o treime crede că aceștia vor avea de suferit. Există rezerve în ce privesc șansele de îmbunătățire a situației econimice din America. 34% din mediul de afaceri german sunt încrezători în politicile lui Trump și doar 21% dintre politicieni.
Ce atitudine ar trebui să adopte Berlinul?
Cum să se poziționeze regimul german față de Trump? Majoritatea susține transmiterea opiniilor Germaniei într-un mod clar și ferm,chiar dacă relațiile americano-germane vor fi afectate. Doar o treime susține o politică rezervată. 80% au înțeles dorință lui Trump și susțin întărirea parteneriatului NATO,prin contribuția financiară ale țărilor europene pe teritoriul cărora sunt staționate trupe. 60% cred că va retrage sprijinul militar al europei.Trei sferturi cred în înființarea unei armate comune europene chiar dacă asta ducă asta duce la o colaborare cu Rusia.
Traducer: Miruna Levarda.