Președintele SUA, Donald Trump, a dat publicității Strategia pentru Afganistan. Este vorba despre rezultatul analizei întregii administrații, a opțiunilor militare și a experienței administrațiilor trecute.
Documentul este prima formă asumată pe un teatru de operațiuni pentru noua administrație dar fixează, în premieră ceea ce asumă SUA și administrația Trump că înseamnă Victoria în Afganistan: distrugerea organizațiilor teroriste infiltrate pe teren, blocarea talibanilor să preia hălci din teritoriul afgan sub control, forțarea acestora să se așeze la masa de negocieri cu guvernul afgan și să negocieze pacea care să fie și respectată.
Afganistanul este un teatru de operațiuni extrem de complicat pentru SUA, atât din punct de vedere financiar cât și simbolic. Vorbim despre cel mai lung război după Vietnam care a înghițit numai până astăzi, în 16 ani, peste 2.000 de vieți de militari americani și a costat câteva mii de miliarde de dolari. După 11 septembrie, obiectivele SUA au fost cucerirea teritoriului, eliminarea puterii talibane și distrugerea Al Qaeda, capturarea lui Ben Laden și instalarea unui regim democratic inclusiv – cu referire la democrația participativă electorală. Alături de Aliați, SUA și-au propus în misiunea NATO ISAF doar stabilizarea Afganistanului și ulterior antrenarea trupelor, poliției și structurii de intelligence locale.
În perioada Obama, asumarea în strategia americană a inclus state building, construcția instituțională statală, dar care s-a împiedicat întotdeauna în componenta de nation building, nevoia de a construi o coerență națională afgană într-un spațiu dominat de triburi, etnii și lideri militari locali și regionali, cu o economie bazată pe cultivarea și vânzare de droguri, combătută pe scară largă de Washington. Noua strategie americană, asumată și prezentată de către Președintele Trump, vizează câteva aspecte ce subliniază lecțiile învățate ale trecutului: mai întâi, extinderea mandatului de prezență a trupelor și suplimentarea acestora, fără ca numărul exact aprobat să fie făcut public. Practic, se elimină termenele limită care au creat atâtea probleme în trecut. Azi sunt pe teren 8.400 de militari americani care se ocupă de traning și apărarea intereselor americane în Afganistan, greul pentru lupta cu talibanii revenind trupelor afgane pregătite.
Prin mandatul Obama, trupele americane nu se puteau angaja în lupte decât în apărare. Trump va suplimenta numărul de trupe cu peste 3.000 și, mai important, va acorda o flexibilitate și capacitate crescută militarilor și conducerii de pe teren pentru a varia aceste numere în funcție de situația curentă de pe teren și de evoluția misiunilor. A doua mare schimbare este și caracterul misiunilor: trupele americane vor participa și vor conduce chiar operațiuni chiar și singuri împotriva organizațiilor teroriste, Al Qaeda sau Daesh-ISIL care s-au implantat teritorial în Afganistan. De asemenea, rolul trupelor americane este ca, sprijiniți de trupele afgane, să nu permită talibanilor câștiguri teritoriale, deci să susțină prin prezență, competență și acțiuni apărarea desfășurată de Armata afgană. Sensul este acela de a bloca victorii ale talibanilor care să le permită poziții de forță la masa de negocieri.
Astfel ajungem și la obiectivul acțiunii, similar cu cel din epoca Obama, dar imposibil de realizat anterior fără constrângere și acțiune directă a trupelor americane și aliate. Este vorba despre constrângerea talibanilor, prin înfrângeri succesive și imposibilitatea de a controla teritoriu, să vină la masa de negociere. Există grupări moderate și lideri care sunt dispuși și înclinați să participe, dar și mulți alții care încă luptă și doresc să domine Afganistanul. Negocierile în forță, din postură de inferioritate din neputință conștientizată a talibanilor, pot duce la stabilizarea Afganistanului.
Nu în ultimul rând, strategia vizează colaborarea cu Pakistanul, care găzduiește gherile talibane și susține anumite mișcări teroriste, cu precădere rețeaua Haqqani. Mesajul trimis Pakistanului este foarte dur, acum că fostul premier Nawaz Sharif a fost demis de Curtea Supremă pentru fals în declarația de avere, iar noul premier Shahid Khaqan este avertizat și amenințat cu schimbarea de statut a Pakistanului ca aliat non-NATO și tăierea ajutorului militar dacă sprijinul pentru talibani nu încetează. Mai mult, strategia presupune implicarea mai puternică a Indiei pe teren, prin investiții și ajutor pentru dezvoltare, un alt avertisment important către Islamabad.
Fără să putem estima eficiența acțiunii, putem spune că strategia e realistă și implică elemente clare ce trădează lecțiile învățate din trecut. România și alte state aliate sunt pe teren și, cel mai probabil, vor continua misiunile, fapt pentru care există tot interesul pentru o strategie bună și coerentă. De altfel, vorbim despre prima strategie clară pentru un teatru de operațiuni al SUA sub Trump, sunt de așteptat abordări similare și pe celelalte teatre.