De multă vreme, guvernarea PSD-ALDE are o mare problemă cu presiunea venită dintre instituțiile Uniunii Europene în chestiunea agendei antijustiție. Comisia de la Veneția, Comisia Europeană, chiar și propriile familii europene sancționează constant și dur toate derapajele PSD și ALDE pe legile justiției, Codul Penal sau de Procedură Penală și poate, până acum, dacă n-ar fi existat toate aceste instituții, amnistia și grațierea erau deja puse în aplicare (acum presa susține că o OUG pe aceste teme va fi dată în perioada sărbătorilor de Crăciun sau în ianuarie).
Acesta este motivul pentru care PSD și-a întețit atacurile împotriva Uniunii Europene: tema asupririi românilor de către străini e ceva ce PSD tot încearcă să perfecționeze de mai bine de 28 de ani și la care lucrează intens cam din 2014. Așa au apărut declarațiile lui Teodorovici care au scandalizat o țară întreagă privind restricționarea dreptului românilor de a lucra în străinătate. Sau cele ale ministrului Sănătății care vrea să-i oblige pe rezidenți să stea un anumit număr de ani în țară după terminarea facultății. Nu sunt gafe, greșeli, “dăncilisme”, ci aberații, de acord, dar care fac parte dintr-un plan bine pus la punct. Și care trebuie perfecționat inclusiv pentru a justifica eșecurile României sub guvernarea PSD-ALDE: faptul că nu vom intra în Schengen în 2019, în timp ce Bulgaria se pare că da, sau gafele preconizate odată cu preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.
Uniunea Europeană este “dușmanul de țară” care nu ne lasă să avem autostrăzi, spitale, școli, locuri de muncă bine plătite. “NATO și UE au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel”, spunea Liviu Dragnea în urmă cu câteva săptămâni. Doar “statul paralel” este un “bau-bau” mai mare decât Uniunea Europeană. Pentru 2019, lupta împotriva statului paralel și a instituțiilor UE trebuie întețită și declarațiile lui Teodorovici, Pintea, Lia Olguța Vasilescu, Tăriceanu, ale pesediștilor în general, vor deveni din ce în ce mai dese și mai bine construite, fără să le pese de consecințele pentru România. La fel și poveștile de fake news. Până la urmă, ca să-i scoată pe români din casă la referendumul pentru familie, Liviu Dragnea, al treilea om de stat, inventa povești de genul „în unele state căsătoria dintre animale şi oameni este legală”.
Cât de bine o să meargă această campanie naționalistă, xenofobă și plină de fake-news-uri? PSD și ALDE o să-și țină mobilizat nucleul dur, dar cam atât. Și știu bine asta. Acesta a fost și motivul pentru care Dragnea a susținut, inițial, că nu va participa la parada de 1 Decembrie: pentru a nu-i lăsa pe protestatari să îi organizeze o “surpriză” chiar de Ziua Națională. Pur și simplu îi este frică să iasă din casă. Și acesta este motivul pentru care Dăncilă sau Carmen Dan au fost huiduite peste tot prin țară, chiar și când la manifestările din județe doar se citea mesajul premierului. Pe de altă parte, pro-europeanul Klaus Iohannis face liniștit băi de mulțime, este aplaudat și ovaționat. O diferență importantă, confirmată și de sondajele de opinie și care arată că Iohannis este credibil în fața unui public mult mai numeros comparativ cu cei care au mai degrabă încredere în Dragnea-Dăncilă.
E o chestiune elementară de comunicare că un mesaj oarecare al unui emițător credibil capătă imediat valoare de adevăr, în timp ce același mesaj asumat de un emițător necredibil va fi ignorat, ba chiar poate provoca ostilitate. O campanie anti-UE va avea efecte negative asupra imaginii României și va alimenta curentul eurosceptic, de acord, dar PSD-ALDE nu vor fi credibili: pur și simplu nu au cu cine. Cu Dragnea? Cu Dăncilă? Cu Codrin Ștefănescu?