Stema României - De ce nu o avem încă pe drapelul național

Sursa: EVZ

Stema României. De ce nu o avem încă pe drapelul național? De 35 de ani, drapelul nostru nu are o stemă. Există o stemă a României, dar heraldic vorbind, este neconformă.

Problema încă dă de cap pasionaților de heraldică și vexilologie, două științe auxiliare istoriei care studiază stemele, blazoanele, respectiv drapelele.

Stema  - origine

Stema României este o structură de simboluri naționale. În heraldică, atunci când privești o stemă din față, partea stângă așa cum o vede privitorul este dreapta stemei și invers. Toate stemele și blazoanele au ca temă dominantă o pasăre sau un animal simbol și scutul. Termenul stema vine din grecescul „stemma”, însemn ca parte a verbului „stephano” - a încorona.

Stema României postdecembriste are elemente de dinainte de epoca sovietică. În primul rând, vorbim de acvila cruciată. Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza au avut steme care combinau simboluri ale Principatelor. Stema lui Mihai Viteazul avea pentru Moldova, Bourul, pentru Țara Românească Acvila cruciată, iar pentru Ardeal, leii pe pisc de munte.

Alexandru Ioan Cuza avea stema combinată cu Acvila și Bourul adică însemnele Țării Românești și Moldovei.  Principele Carol I a adăugat stemei, doi lei care susțin Acvila, cu deviza Nihil Sine Deo - Nimic fără Dumnezeu. În centrul scutului Acvilei era scutul Hohenzollernilor, adică „șahul alb-negru”.

Stema după 1989

Acvila are o cruce în cioc, asemeni vechilor reprezentări  medievale. Dinspre dreapta, cum privești (stânga în mod normal), avem Acvila Țării Românești, apoi Bourul Moldovei, Vulturul negru se stepă și Cele 7 Turnuri ca simbol al Ardealului, Delfinii Dobrogei apoi stema combinată a Banatului și Olteniei: Podul lui Apollodor din Damasc și Leul. Coroana Acvilei este în memoria Coroanei de Oțel, făcute din tunul capturat la Plevna, coroană purtată de Regii României ca atribut al independenței. Acvila cruciată are ca semne de maiestate, sceptrul și sabia în fiecare gheară.

Unde sunt românii în Transilvania?

Vulturul negru de stepă este un simbol utilizat de nemeșii maghiari și scaunele secuiești. Cele 7 Turnuri sunt cele 7 cetăți săsești transilvane. Transilvania în germană era numită Siebenburgen (Cele Șapte Cetăți). Așadar, unde sunt românii pe stema Transilvaniei? După cum se vede, nicăieri! Poate că acest ceas aniversar, Ziua Națională a României, ne va face să gândim cum să punem un simbol românesc pe stema Transilvaniei!

La Mulți Ani, Români! La Mulți Ani, România!