Stelian Tănase a declanșat “Bătălia pentru TVR”

Miza: promovarea unor emisiuni moderate de ziariști din afara TVR. Consiliul de Administrație a contraatacat și a respins grila de iarnă. Datoriile TVR cresc la aproape 100 milioane de euro. Cu aproape 2 milioane euro pe trimestru.

Am citit reacția lui Stelian Tănase, directorul general al TVR legată de scandalul declanșat de respingerea grilei de iarnă a postului public de televiziune. Din capul locului trebuie spus că Stelian Tănase nu este un conducător independent al TVR. Este un vechi politician, cu simpatii liberale încă de pe vremea fracțiunilor liberale, a fost propus în funcția actuală de PNL. În decembrie 2013, după ce primul nominalizat în funcție, realizatorul de la Realitatea TV Rareș Bogdan, nu a fost votat de Parlament, a fost numit Președinte interimar al Societății Române de Radio și Televiziune (SRTV), la propunerea Partidului Național Liberal, care nu ieșise încă din Uniunea Social Liberală. Ulterior, în ciuda ieșirii PNL din USL și a zvonurilor privind faptul că nu va fi susținut de PSD și premierul Victor Ponta, în iunie 2014, cele două camere reunite ale Parlamentului României au votat numirea lui Stelian Tănase în funcția de Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune. Cam așa sună rezumatul făcut pentru baletul politic care a marcat confirmarea lui Stelian Tănase. Care și-a pus în cap să transforme TVR 1 într-un canal de știri. De ce? Mi-e greu să răspund unei idei pe care nu o înțeleg.

Ideea de televiziune tip BBC pe care o promovează Stelian Tănase este una falsă, pentru că ansamblul public de televiziune din Marea Britanie nu are doar caracterul unui post de știri, specificul fiind destinat doar unui canal dedicat. În rest sunt canale de televiziune cu destinație clară – BBC Knowledge, BBC Entertainement, BBC Lifestyle și multe alte produse. BBC One ca să dau un singur exemplu, cel mai apropiat de cazul TVR1, este plin de seriale și producții proprii, altele decât cele politice. Cu excepția programelor de știri, care-și au locul lor în grila BBC One, nu veți vedea emisiuni de tip talk-show politic. De ce nu și-a umplut BBC One spațiul de prime-time, cel mai valoros din punct de vedere comercial, cu emisiuni politice și a preferat producțiile TV? Dintr-un motiv foarte simplu: acestea aduc bani și audiență. Emisiunile politice, de care este atât de îndrăgostit Stelian Tănase, le puteți găsi, așa cum am spus, la BBC World News, un fel de TVR Info, păstrând proporțiile. Deci pentru ce se duce bătălia în TVR? Răspunsul meu, bazat pe informațiile furnizate de mai multe surse, este unul simplu: pe bani! Pe foarte mulți bani!

De ceva vreme, Stelian Tănase s-a hotărât să devină o victimă politică. A spus că primește nenumărate mesaje din zona Palatului Victoria prin care i se cer schimbări de realizatori. "Evenimentul Zilei" i-a cerut să facă publice mesajele, în caz contrar concluzia fiind că asistăm la un scandal fabricat. N-a făcut-o. 

Acum avem un nou moment în care Stelian Tănase țipă. I s-a respins grila de iarnă. S-a invocat cazul lui Moise Guran, cu emisiunea sa de actualitate economică, ca fiind una din victimele respingerii grilei de iarnă a TVR. Din ceea ce am reușit să aflu până acum, nu cred că aceasta a fost miza reală. Iar oameni din Consiliul de Administrație al TVR cu care am discutat, din ambele tabere politice,  mi-au declarat că nemulțumirea constă în modul în care Stelian Tănase face managementul financiar. Unul din ei a fost extrem de direct: “I-a adus pe Cornel Nistorescu, Mircea Dinescu și Sorin Avram, din afara TVR ca să realizeze emisiuni politice cu salarii cel puțin duble față de realizatorii angajați din TVR. De exemplu, Mircea Dinescu primește 10.000 de euro pentru două emisiuni în grilă, iar Cornel Nistorescu și Sorin Avram au în jur de 2.500 de euro fiecare. De ce era nevoie de oameni din afară, în condițiile în care avem 2.500 de angajați pe care-i plătim în fiecare lună? Iar ceea ce v-am spus nu reprezintă singurele exemple” .

Este greu de spus cât au cântărit argumentele politice în recentul conflict dintre Stelian Tănase și Consiliul de Administrație al TVR, pentru că acest lucru nu va fi recunoscut oficial de nimeni. Stelian Tănase spune că actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă conduce de fapt Consiliul de Administrație al TVR, fiind unul din membri. Directorul general al TVR nu pare însă să fie deranjat de prezența lui Andrei Muraru, consilierul oficial al lui Klaus Iohannis pentru campania prezidențială, în structura Consiliului de Administrație. După cum în materie de independență editorială a părut foarte ciudată și propunerea de creare de către Comitetul Director al TVR a  unei redacții de publicistică în cadrul Televiziunii Române. Noua entitate urma să aibă trei șefi: Liana Săndulescu - fost director al TVR 2, Răzvan Gheorghe - fost la Ziua News și Sorin Faur - de la Radio Guerrilla. 

“Intenția lui Stelian Tănase era să controleze printr-o suprastructură editorială actualul Departament de Programe și Departamentul de Știri. Toți acești oameni au fost angajați direct de Stelian Tănase, la recomandarea lui Cornel Nistorescu, cu salarii de peste 1000 de euro fiecare. Miza era una singură: controlul editorial să treacă în mâna sa. Nici pomeneală de independență editorială”, mi-a declarat un membru al CA. Unul dintre cei menționați urma să director de breaking news, iar altul director de talk-show. Până la această inițiativă, de breaking-news se ocupau cei din redacția de știri. Direcția de publicistică urma să se ocupe de dezbateri electorale și de talk-show-uri electorale.

Așa cum spuneam asistăm la un scandal care se duce pe bani foarte mulți. Miza TVR nu pare foarte mare, dacă urmărești indicatorii de audiență. În materie de emisiuni cu subiect politic, Antena 3, B1 TV, Realitatea și Romania TV obțin performanțe mult mai bune. Numai că mirajul bugetelor de zeci de milioane de euro anual, o parte importantă din bani publici,  posibilitatea de a împărți favoruri politice la ore de maximă audiență o transformă într-o vacă bună de muls pentru orice director general și consiliu de administrație care a trecut sau va trece pe acolo. O televiziune cu mii de angajați și datorii de sute de milioane de euro n-ar avea decât o singură șansă: să fie preluată un manager adevărat care să se uite doar la situația economică, fără să privească galeș în ochii puternicilor zilei, doar-doar va fi băgat în seamă.