În vreme ce în Statele Unite și Europa Apuseană se vorbește din ce în ce mai hotărât despre drepturile imigranților și datoria statelor dezvoltate de a-și deschide granițele în fața refugiaților, multinaționalele tac și fac. Exploatează în cel mai neocolonialist mod cu putință resursele naturale din lumea a treia, profitând de corupția guvernelor locale. Rezultatul? Extremismul se răspândește rapid.
Ultimul exemplu vine din Nigeria, unde ia naștere un nou Stat Islamic,la scurt timp după ce Califatul din Orientul Mijlociu a fost anihilat.
În ultimele șase luni, un grup jihadist și-a extins influența în mai multe orașe din nordul Nigeriei, dar și pe malurile și pe insulele Lacului Ciad. E vorba de o grupare desprinsă în 2016 din sângeroasa Boko Haram, o grupare care a devenit, între timp. suficient de puternică pentru a prelua inițiativa în conflictul cu armatele guvernamentale din regiune.
În noiembrie 2018, ISWAP (Islamic State’s West Africa Province) a ocupat baza armatei nigeriene din Metele, statul Borno, omorând aproximativ 100 de soldați. La 22 martie, ISWAP și-a demonstrat capacitatea de a lovi dincolo de granițele Nigeriei, ucigând 23 de soldați în timpul unui raid în Ciad. Deși jihadiștii au impus reguli dure, iar luptătorii săi au ucis sute de oameni, organizația se bucură de un sprijin real din partea populației locale. În primul rând pentru că ISWAP nu a ezitat să-și pedepsească dur luptătorii, când aceștia au comis omoruri, violuri și tâlhării. E o schimbare mare în ceea ce privește modul în care se comportă jihadiștii. În loc să se inspire din modelul oferit de statul islamic din Orientul Mijlociu, ISWAP câștigă teren și influență în jurul bazinului lacului Chad - care se întinde din Nigeria în Ciad și Niger – încercând să colaboreze cu localnicii.
Nici vorbă de terorizarea populației locale, cum s-a întâmplat în Siria și Irak. ISWAP îi asigură pe oameni că viața lor nu va fi afectată și că luptătorii săi vor asigura pacea în teritoriile pe care le controlează, cu condiția ca localnicii să nu coopereze cu armata nigeriană. Potrivit International Crisis Group, un ONG preocupat de rezolvarea conflictelor, ISWAP îi încurajează pe oameni să-și continue afacerile, ba chiar asigură unele servicii populației. „Sapă fântâni, ajută sătenii să-și recupereze vitele pierdute sau furate, oferă servicii minime de îngrijire a sănătății și, uneori, își disciplinează luptătorii, atunci când consideră că civilii au fost abuzați. În comunitățile pe care le controlează, impozitele impuse de ISWAP sunt, în general, acceptate de civili, care apreziază mai mult guvernarea ISWAP decât modul în care au fost tratați de statul nigerian”.
Protostatul jihadist din Africa, care nu are acum mai mult de 3500-5000 de luptători, devine, însă, pe zi ce trece o amenințare reală pentru statele africane din regiunea lacului Ciad, dar și pentru Sahel. Un război de proporții cu trupele guvernamentale nu poate fi exclus, iar consecința unui astfel de conflict nu e greu de intuit- un nou val masiv de imigranți spre Europa. E o amenințare cât se poate de serioasă. Amintiți-vă numai de avertismentul lansat de David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU. „ Dacă voi, europenii, ați crezut că aveți o mare problemă din cauza unei țări de 20 de milioane de oameni, Siria, (...) așteptați să vedeți ce se întâmplă dacă regiunea Sahel, care are 500 de milioane de oameni, este destabilizată în continuare. Aici ar trebui să se concentreze Uniunea Europeană și comunitatea internațională”.