Statul de Drept. Paralel. Mafiot. Vrem să aflăm adevărul?

Liviu Dragnea s-a luat la trântă cu gen. Lucian Pahonțu, șeful SPP, identificat ca fiind o resursă importantă a Operațiunii „Noi suntem Statul”, așa cum am denumit eu încrengătura de interese din zona serviciilor secrete, DNA, judecători, politicieni, ziariști, care avea drept scop controlul societății prin intermediul instituțiilor de forță.

România Curată îi identifica public ca ziariști/ong-iști/politicieni „sub acoperire” la SPP pe Dan Tapalagă, Mircea Morariu, Sorin Ioniță, Cristian Preda, Petre Iancu, extrem de preocupați de nedreptatea atacurilor la adresa șefului SPP. Pe unii dintre ei i-ați regăsit și în alte situații dubioase, de legături cu serviciile de informații, dar România Curată este greu de combătut. Dar și de demonstrat.

O poveste care poate fi adevărată sau nu, deși potrivit surselor și informațiilor mele, adevăratul „creier” al serviciului de informații din SPP era generalul Alexandru Burian, promovat în 2005 la SPP, după ce trecuse pe la Direcția de Informații a Armatei și pe la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (Doi şi un sfert) a Ministerului de Interne, în vremea vulpoiului Ardelean, trecut în rezervă în 2016 de Klaus Iohannis.

Numai că din întreaga gamă de legende care însoțește activitatea unui serviciu de protecție și pază bănuit că spionează demnitarii, vom ră-mâne cu o gâlceavă de cartier, în care s-au aruncat vorbe grele, dar nimeni nu are curaj să le cerceteze în profunzime. Am întrebat public cum de niciun procuror militar nu a simțit nevoia să se autosesizeze în urma declarațiilor lui Liviu Dragnea. Răspunsul a fost o tăcere adâncă, în care se putea citi neputința celor întrebați.

Cineva îmi spunea zilele trecute că scandalul între ex-președintele Comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, și Florian Coldea, fostul prim-adjunct al SRI, a plecat de la informația potrivit căreia fosta conducere a serviciului împreună cu Laura Codruța Kovesi aveau o listă cu persoane ce trebuie eliminate din viața publică. Acesta a avut curajul să se exprime public, să ceară socoteală și s-a ales rapid cu un dosar penal. A susținut că George Maior l-a amenințat cu închisoarea, dar SRI a negat și așa a rămas.

Poate că aici trebuie căutat punctul de pornire al Operațiunii „Noi suntem Statul”, numai că nu cred că vom afla adevărul, pentru că întreaga procedură de convocare a lui Florian Coldea în fața Comisiei SRI pare la fel de complicată ca și o audiență la Donald Trump. Deși este un tânăr pensionar militar, care a fost plătit și va fi plătit din bani publici, se pare că nu vrea să vină să dea explicații. Cel puțin asta mi s-a spus.

Situația pare puțin schimbată față de acum câțiva ani, iar celor care-i pun în cârcă președintelui Klaus Iohannis mai mult decât ar trebui să ducă, le spun că protocoalele secrete dintre SRI și DNA, ICCJ, Parchetul General, ANI, MAI, MApN, SIE, SPP, Ministerul Justiţiei, Ministerul Comunicaţiilor, etc au fost denunțate de oamenii promovați de el, Augustin Lazăr și Eduard Hellvig.

Am dat două exemple de situații importante în care nu o să aflăm adevărul, pentru că nu prea există o persoană în clasa politică sau în instituțiile Statului dornică să deșire tot ghemul de relații, protocoale, întâmplări, până la capăt. Cel mai probabil, la finalul acestui joc, o să se ridice doar puțin rochița Binomului (care o mai fi el!) cât să ne țină imaginația înfierbântată și simțurile alerte.

Noi o să scriem articole, ei o să facă dosare. Că doar așa s-a construit Statul de Drept. Paralel. Mafiot.

P.S. Titulatura diferă în funcție de persoana cu care vorbești.