Vineri, 22 septembrie 2017, două ministrese de anvergură din guvernul Tudose, sînt convocate la DNA. Prin asta, potrivit unei tradiții TeFeListe, cele două au devenit peste noapte din persoane onorabile, niște penale. Spre deosebire de alte persoane înhățate de DNA, cele două au o imagine publică pe deplin străină de suspiciunea de corupție.
Sevil Shhaideh are faima unei excepționale funcționare de stat. A fost și este o persoană discretă. N-a fost subiectul nici unei afaceri de cancan, nu și-a afișat luxul, nu știm dacă e bogată sau nu. O imagine excepțională are și Rovana Plumb. Între liderii PSD, Rovana Plumb trece drept o femeie politician elegantă, modernă, europeană. Nu-și afișează luxul. N-a fost acuzată de presă de îmbogățire peste noapte. De fapt și Sevil Shhaideh și Rovana Plumb n-au fost acuzate de DNA de afaceri de corupție în urma cărora s-ar fi îmbogățit pe seama statului, ci de un așa-zis abuz în serviciu, constînd în promovarea unei hotărîri de Guvern.
Pe 25 august 2017 a fost convocat la DNA și transformat pe loc în penal Viorel Ilie, ministrul Relației cu Parlamentul. Și în cazul său nu e vorba de o afacere de corupție, de un miș-maș în urma căruia respectivul s-ar fi îmbogățit, ci de nu știu ce nereguli în organizarea unui concurs la cabinetul său. Luni, 25 septembrie 2017 are loc la București ședința Biroului Naţional al PSD în care se discută, printre altele, poziția PSD față de citarea celor două ministrese la DNA. În unanimitate, Biroul Național al PSD decide că respectivele nu trebuie să plece din Guvern, deoarece doar o sentință definitivă poate spune dacă un funcționar public e sau nu penal. Klaus Iohannis reacționează prompt. Marți 26 septembrie 2017 el proclamă într-o intervenție telefonică: „Persoane urmărite penal, în judecare sau condamnate nu trebuie să fie la nivelul de conducere a statului român. Cum vor privi partenerii noștri un guvern în care două persoane care gestionează două ministere foarte importante sunt cu probleme penale?”. in acest moment, Klaus Iohannis va declanșa o campanie acerbă de forțare a demisiei celor două ministrese. Pe 29 septembrie 2017 are loc la Sucevița ședința CExN al PSD. O ședință de o importanță deosebită în care se dezbat și se supun la vot decizii importante pentru guvernare. Potrivit deciziei BPN al PSD, nu se abordează problema unei remanieri a celor două ministrese.
Prezent la ședință, ba chiar și ținînd o conferință de presă împreună cu Liviu Dragnea, Mihai Tudose nu suflă o vorbă despre vreo remaniere a celor convocați la DNA. Miniștrii penali sunt membri ai cabinetului Mihai Tudose. Premierul le poate cere demisia. Sau se poate adresa Partidului cu propunerea de remaniere. După 22 septembrie 2017, Mihai Tudose nu reacționează în nici un fel. Nici pentru apărarea penalilor, nici pentru demiterea lor. Nu reacționează pro sau contra nici la presiunile publice neobișnuite ale lui Klaus Iohannis ca penalii să plece din Guvern, deși Guvernul era condus de el, Mihai Tudose. Lucru explicabil.
Convocarea celor două la DNA pentru a le transforma în penale face parte din scenariul pus la cale cu Klaus Iohannis pentru smulgerea de la Gruparea mafiotă a lui Liviu Dragnea a unei zdravene bucăți de teritoriu: Ministerul Dezvoltării, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Transporturilor. Ministrul Transporturilor e ușor de dislocat, așa cum de altfel se va vedea ulterior. Pentru cele două ministrese, date fiind situația lor aparte, e nevoie de intervenția DNA, bulanul politic al lui Klaus Iohannis. Premier al PSD, Mihai Tudose nu poate cere demisia penalilor din Guvern. Nu poate nici să se adreseze Partidului să le remanieze. Nu numai că iar ședea rău, dar mai mult, ar intra în conflict cu Partidul. Potrivit scenariului, la forțarea demisiei lucrează alte forțe. Nu de dragul lui Mihai Tudose. Fiecare reprezintă o Grupare mafiotă care vrea să ia Grupării mafiote Liviu Dragnea o bucată de teritoriu. Luni, 9 octombrie 2017, seara, Mihai Tudose acordă interviuri la două televiziuni de casă - Antena 3 și Realitatea TV - pe tema Rolul nefast al celor două penale, dar și al penalului Viorel Ilie în imaginea Guvernului. Brusc, peste noapte, devenit purtător de cuvînt al președintelui Klaus Iohannis, el amenință cu demisia dacă cele trei persoane penale nu pleacă din Guvern. La Realitatea TV are loc următorul dialog:
„Realizator: În această seară aţi afirmat că miniştrii cu probleme penale, miniş- trii asupra cărora planează anumite suspiciuni rezonabile, anumite acuzaţii, ar trebui să părăsească cabinetul dvs, Cabinetul României, pentru că aduc prejudicii de imagine. La cine v-aţi referit? Mihai Tudose: Da. Păi ştiţi foarte bine, în special pe zona de fonduri europene, începem să avem probleme în relaţia cu Bruxelles-ul şi în percepţia publică, mai este şi ministrul cu relaţia cu parlamentul...
Realizator: Adică la doamna Rovana Plumb, doamna Sevil Shhaideh şi domnul Viorel Ilie. Să înţelegem că veţi cere plecarea acestora din guvern? Mihai Tudose: Aţi înţeles bine, dle Rareş Bogdan”. Lesne de văzut că PSD-istul Mihai Tudose repetă papagalicește propozițiile lui Klaus Iohannis despre reacția partenerilor noștri. A doua zi, pe 10 octombrie 2017, după o vizită inopinată a lui Mihai Tudose la Președinție, prin purtătoarea de cuvînt, Klaus Iohannis își declară sprijinul față de intenția premierului de a-i da pe penali afară din Guvern.
Joi, 12 octombrie 2017, exact în ziua în care e convocat CExN, Mihai Tudose merge la Craiova împreună cu președintele Klaus Iohannis. Aici Klaus Iohannis își exprimă sprijinul față de decizia premierului de a forța plecarea din guvern a penalilor. Mai mult, el nu se dă înapoi din a dezvălui că premierul s-a înțeles deja cu el în privința remanierii. Sprijinit de Klaus Iohannis, de Divizia Presă a Binomului, Mihai Tudose purcede la un șantaj ieftin. Dacă penalii nu pleacă din Guvern el demisionează. Amenințarea pare credibilă în condițiile în care la Craiova președintele anunțase c-a discutat deja cu Mihai Tudose despre remanierea penalilor din Guvern. Gruparea Liviu Dragnea acceptă șantajul și prin asta să împartă cu alte Grupări mafiote o parte din teritoriu, pînă atunci deținut de el în exclusivitate. Cele două sunt forțate să demisioneze. Viorel Ilie e de la ALDE. ALDE nu cedează. Joi noaptea are loc o conferință de presă comună Liviu Dragnea- Mihai Tudose. Mihai Tudose și-a făcut un țel al vieții din a curăța Guvernul de penali.
Doi miniștri penali au plecat din Guvern. Al treilea a rămas. Ar fi fost normal pentru un politician ars de idealul integrității ca Mihai Tudose, în discursul său, să-și exprime satisfacția că, în fine, guvernul e scutit de penali și că astfel el va lua avînt în sondaje și revolta că penalul Viorel Ilie nu demisionează. Spre surprinderea tuturor Mihai Tudose nu suflă un cuvînt despre victoria integrității asupra penalilor. Nu suflă un cuvînt nici despre Viorel Ilie. A doua zi ALDE reiterează decizia de a nu ceda. Mihai Tudose nu zice nici miau, deși în guvern rămîne, totuși, un penal. Vineri, 13 octombrie 2017, la prînz CExN al PSD votează înlocuitorii penalilor din Guvern. Mihai Tudose îi acceptă fără nici o obiecție. Deoarece, în ședința CExN de joi, 12 octombrie 2017, Mihai Tudose a cerut și demisia lui Răzvan Cuc, pe motive de incompetență, ( de fapt pentru că voia să pună mîna el pe contractele bănoase de la Minister) ședința de vineri a propus un înlocuitor și la Ministerul Transporturilor.
Mihai Tudose provocase Criza pe motivul – susținut în cele două interviuri de luni seară – de la Antena 3 și de la Realitatea TV – că prezența în Guvern a unor persoane penale – formulă folosită pe scară largă de Klaus Iohannis și de TeFeLiști – afectează imaginea de integritate a Executivului, lucru concretizat în scăderea persoanei sale și a Guvernului în sondaje. Ce s-a întîmplat însă vineri? Luptătorul anti-corupție Mihai Tudose, acest Bălcescu al vremurilor de azi, Campionul luptei pentru integritate, Corespondentul cu nădragi al Fecioarei morale cu fustă a națiunii, Codruța Kovesi, a acceptat fără să tușească nițel stînjenit următoarele: 1. Rămînerea în Guvern a penalului Viorel Ilie. 2. Înlocuirea a două persoane despre care puteai spune orice numai că au o imagine de corupte nu și a lui Răzvan Cuc cu trei persoane despre care sinistru e un cuvînt neputincios în ale caracteriza: Paul Stănescu, un baron local, cu o imagine de îmbogățit prin corupție, faimos pentru consecvența cu care-și plasează neamurile și amicele în posturi înalte din stat. Marius Nica, absolvent al ANI, altfel spus, ofițer SRI la lumina zilei. La Transporturi, locul lui Răzvan Cuc a fost luat de un baron local, Felix Stroe, de la Constanța. Despre acesta faptul c-a acceptat să devină nume de stradă în viață fiind spune totul despre ce fel de ghiorțan e. Mihai Tudose a provocat o Criză politică uriașă dînd o lovitură mortală PSD (din nou partidul a apărut ca unul care se preocupă de scandaluri penibile în loc să guverneze) prin amenințarea cu demisia dacă din Guvern nu pleacă persoanele care strică imaginea de integritate prin anchetarea lor de către DNA. Prin votul CExN în Guvern intră acum persoane care, deși n-au fost încă convocate la DNA, au imaginea publică de întruchipare a penalului din motive de corupție. Și Mihai Tudose acceptă propunerile fără să clipească. Nu cumva integritatea a fost doar un pretext pentru a-i lua lui Liviu Dragnea, în stil mafiot, o bucată de teritoriu? Da.
Cu o singură precizare. Bucata de teritoriu a fost smulsă Grupării mafiote Liviu Dragnea nu doar pentru Gruparea mafiotă a lui Mihai Tudose. Dacă vedeți cine și-a plasat oamenii în locul penalelor, veți descoperi imediat că și alte Grupări mafiote au pus mîna și ele pe hălci de teritoriu.