Spionaj și căsnicie. Scandalul domestic al unui agent secret cu soția sa putea periclita debarcarea Aliaților în Normandia.
Spaniolul Juan Pujol fusese racolat ca agent britanic și a avut misiunea de a-i convinge pe germani că debarcarea este pregătită să aibă loc la Pas-de-Calais, nu în Normandia.
Însă după ce Pujol s-a izolat în reședința sa din Londra, în iunie 1943, pentru a-și proteja identitatea, nevasta lui Juan, Araceli, l-a amenințat că merge la ambasada Spaniei și-l toarnă în cazul în care nu-i dă voie să-și viziteze mama.
Familia Pujol locuia în suburbia londoneză Harrow, unde Juan (având numele de cod „Agentul Garbo”) avea o rețea de agenți care trimiteau informații false serviciilor de spionaj germane.
Rezultatul acestor acțiuni de dezinformare a fost că atenția nemților a fost distrasă de la adevăratul loc de debarcare, care a avut loc în Ziua Z, pe 6 iunie 1944.
Doamna Pujol nu doar că a avut mult de furcă pentru a se acomoda cu presiunea vieții duble a familiei sale, dar se săturase de atâta stat în casă. Ducea dorul mâncării spaniole și o enervau absențele dese ale soțului.
Temerea că familia Pujol ar putea fi recunoscută pe străzile din Londra impunea restricții de deplasare, pe care Araceli nu le mai suporta.
Momentul certei domestice care era să fie fatală pentru Ziua Z, este înregistrat în dosarele secrete din arhivele britanice, declasificate de MI5.
„Nu vreau să mai stau nici cinci minute că bărbată-miu”, a țipat Araceli la Tomas Harris, agentul de legătură al lui Pujol din MI5. „Să știu bine că mă și omoară și tot mă duc la Ambasada Spaniei.”
Situația devenise de-a dreptul critică. Era nevoie urgentă de un plan de salvare.
Agentul Garbo nu doar că îi înșela pe naziști jucând rolul de spion al lor, dar o mințise în sensul acesta și pe soția sa, pentru a o face să tacă.
Deși omul de legătură al lui Garbo a venit cu ideea de a-i spune femeii că soțul ei fusese demis, Pujol era convins că aceasta nu va crede.
Pentru că doamnei Pujol i se interzisese să meargă în Spania, ofițerul de legătură a sugerat să-i spună femeii din cauza crizei ei de nervi fusese auzită și din cauza asta bărbatul său fusese arestat.
A fost chiar dusă, legată la ochi, să-l viziteze într-o închisoare britanică, unde s-a lăsat convinsă să sprijine activatea sub acoperire a acestuia.
Consilierul juridic al MI5, Maj Edward Cussen, i-a spus lui Araceli că dacă jură să păstreze tăcerea, bărbatul ei va fi eliberat pentru a-și putea continua misiunea de spionaj.
Tomas Harris notează în raportul său:
„I-a reamintit femeii că nu avea timp de pierdut cu oameni exasperanți și că dacă mai aude ceva de ea va cere pur și simplu să fie închisă. S-a întors acasă liniștită și gata să-și ajute soțul.”