Soțul Alinei Gorghiu a pierdut lupta cu una dintre băncile cunoscute în România. Decizia instanței

lucian isar

Lucian Isar, soțul ministrului Justiției nu a reușit să câștige lupta cu fosta Bancă Feroviară. În instanță, acesta a cerut judecătorilor să dizolve unitatea bancară.

Lucian Isar, proces îndelungat cu fosta Bancă Feroviară

În prezent, soțul Alinei Gorghiu este reprezentantul României la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Acesta a ajuns în funcția respectivă în anul 2020, după propunerea ministrului Florin Cîțu. De asemenea, mutarea a avut aprobarea Guvernului condus în perioada respectivă de Ludovic Orban.

În trecut, Lucian Isar a fost șef al Consiliului de Supraveghere al Băncii Comerciale Feroviare. Este vorba despre perioada iulie 2014 și ianuarie 2016. Din anul 2016, acesta a avut o dispută în instanță cu unitatea bancară, care a devenit ulterior Techventure Bank.

Ce nemulțumiri a avut

În 2015, Isar a fost înlăturat din funcția respectivă, după reorganizarea structurii de conducere. În perioada respectivă, acesta avea un salariu de 660.000 de lei pe an, respectiv 55.000 de lei lunar.

Unitatea bancară era deținută de afaceristul Valer Blidar, patronul Astra Vagoane Călători Arad.

Conflictul dintre cele două părți a fost mutat și la secțiunea penal. De altfel, soțul Alinei Gorghiu i-a făcut afaceristului o plângere penală.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a decis clasarea acesteia. În urmă fu patru ani, acesta s-a adresat din nou instanței, însă cererea a fost respinsă definitiv ca nefondată.

Totodată, reprezentantul unității bancare a obținut și executarea silită a partenerului Alinei Gorghiu.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Lucian Isar s-a adresat din nou instanței

În urma acestei hotărâri, reprezentantul României la BERD urma să achite 1,7 milioane de lei. În momentul solicitării popririi pe salariul acestuia, BERD nu s-a opus. Reprezentanții acesteia au transmis să angajații au imunitate în țările în care își desfășoară activitatea.

Reclamantul a precizat în instanță că activul net al societății respective nu a trecut de plafonul minim prevăzut. 

În luna aprilie, magistrații au pronunțat sentința în acest sens, arată Justnews.

„Respinge cererea de dizolvare ca lipsită de interes. Respinge cererea de amendare a reclamantului ca neîntemeiată. Obligă reclamantul la plata către pârâtă a onorariului avocaţial în valoare de 15000 lei, reprezentând onorariu avocaţial în cuantum redus. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VI-a Civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi, 03.04.2024”.

A atacat sentința cu apel

Reprezentantul României la BERD a ajuns în fața unui complet al Curții de Apel. Acesta a atacat hotărârea. Recent, instanța a pronunțat decizia definitivă în acest caz.

„Respinge apelul formulat de apelantul-reclamant Isar Lucian, ca nefondat. Admite apelul incident formulat de apelanta-pârâtă Techventures Bank S.A. Schimbă în parte sentința civilă apelată în sensul că: Obligă reclamantul la plata către pârâtă a sumei de 53.297,24 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în primă instanţă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei civile apelate. Obligă apelantul-reclamant la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 23.664,82 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei astăzi, 17 octombrie 2024”.