Prezentăm astăzi poveștile mai multor cadre didactice, oameni care au reușit să fugă înainte de a fi arestați sub acuzația de terorism. Unul dintre ei este profesor și doctor la Universitatea București
După tentativa de lovitură de stat din vara acestui an din Turcia, a urmat un val masiv de epurări politice făcut de regimul Erdogan sub pretextul „stării de urgență” decretate de guvernul de la Ankara. Peste o sută de mii de persoane au fost arestate și concediate, cea mai mare parte dintre acestia fiind profesori, medici sau doar intelectuali care au orientare politică diferită de a guvernanților.
FOTO: Tribunalele din Turcia au fost supraaglomerate din cauza arestărilor masive FOTO: AGERPRES
Mai mulți profesori universitari din Turcia care au reușit să fugă înainte de a fi arestați au declarat, pentru Evenimentul zilei, că sunt îngroziți de ceea ce se întâmplă în țara lor și speră că acest coșmar se va sfârși cât mai repede.
Doctor la Universitatea București, considerat terorist la Istanbul
Ragip E. era până în vara acestui an lector la Universitatea Fatih din Istanbul, una dintre cele mai mari din Turcia. În momentul când a fost concediat, urmând a fi supus unei anchete penale, a decis să fugă din Turcia și să lase totul în urmă, salvarea lui fiind cetățenia română pe care o obținuse în cei nouăsprezece ani cât a studiat în țara noastră.
„Am studiat în România, am urmat un doctorat în sociologie la Universitatea din București după care, în 2014 , am reușit să devin lector la Universitatea Fatih din Istanbul prin câștigarea unui concurs. Era o universitate privată care avea cinsprezece mii de studenți și aproape o mie de cadre didactice. Imediat după așa zisa lovitură de stat, totul s-a năruit”, ne-a spus Ragip, în prezent profesor la o Universitate din Varșovia.
Acesta s-a considerat norocos pentru că studiile din România i-au oferit posibilitatea să obțină cetățenia română și a reușit să părăsească Turcia imediat ce a început cercetarea lui. „Într- o singură zi a fost schimbat rectorul, tot Consiliul de Administrație și am fost concediați aproape o mie de oameni. Nu am mai avut acces la biblioteca mea personală din birou, la calculator, la nimic. Mi-am luat familia, am abandonat apartamentul cu mobila pe care o cumpărasem de curând, mașina, absolut tot și am plecat spre Polonia, unde am avut norocul să am foști colegi de studii care mi-au oferit un job. Unii dintre noi, cei care aveam acces în UE, am plecat spre Europa, alții au ajuns în Africa sau în Asia centrală, pentru că acolo puteau călători. Există însă și mulți colegi care au rămas în Turcia și au fost arestați sau cercetați de puterea militară și nu au posibilitatea să lucreze nicăieri, nici măcar să spele cu mopul”, ne-a povestit fostul lector din Istanbul.
Pentru el, speranța că se va întoarce cândva acasă este departe de prezent și nu crede în libertatea promisă de Erdogan”. Turcia este o țară care acum s-a întors în secolul 19. Abuzuri ale statului militar care sunt posibile din cauza stării de urgență decretate de guvern, încălcări grave ale drepturilor omului sunt la ordinea zilei. Avem profesori sau medici care au plecat și familiile le-au rămas acolo. S-au întors din cauza abuzurilor la care au fost supuși membrii familiilor și au fost și ei arestați. Vorbim de peste o sută de mii de intelectuali aflați pe lista neagră a lui Erdogan”.
„Mă tem pentru viitorul Turciei”
Husseyn P. a fost până în luna iulie directorul unei Universități de Stat din Turcia și membru al Academiei. Imediat după începerea epurărilor în rândul profesorilor a ales să fugă într-o țară europeană. După treizeci și ceva de ani de carieră universitară îi este teamă să privească spre viitor, pentru că are peste o sută de foști colegi arestați care nu au fost judecați și, practic, nu știu de ce sunt acuzați.
„Niciodată nu am crezut că va exista un astfel de dezastru în cei 32 de ani de viata academică. Universitățile au în principal două funcții: educație și cercetare. Aceste două funcții vor fi împiedicate pe termen mediu. Vorbim despre treizeci de mii de profesori arestați sau demiși. Acest lucru determină calitatea educației redusă. Efectul va fi înțeles în timp. Pe termen scurt, medicina este zona cea mai afectată. Ei încearcă să închidă decalajul prin utilizarea de oameni din zone diferite de expertiză (și anume, profesor ORL pentru cursuri boli interne). În unele spitale universitare, operațiile medicale nu pot fi efectuate cu lunile din cauza lipsei personalului calificat . Acestea sunt exemple pe care le cunosc personal, deși am părăsit țara”, a declarat academicianul pentru Evenimentul zilei.
Sute de mii de concedieri și arestări în Turcia în ultimele luni
Circa 36.000 de persoane sunt în arest în Turcia în aşteptarea procesului lor şi peste 100.000 de funcţionari publici au fost suspendaţi în cadrul anchetei după lovitura de stat eşuată. Peste 15.000 de profesori turci din sistemul educaţional de stat au fost suspendaţi din funcţie doar în luna iulie, în timp ce altor 21.000 de la şcoli private li s-au suspendat licenţele. Totul s-a întâmplat după tentativa de lovitură de stat, dascălii excluşi din învăţământ fiind acuzaţi că au relaţii sau susţin organizaţia clericului Fatullah Gülen. Peste o mie de de decani și rectori de la toate universităţile din ţară au fost nevoiţi să demisioneze. Pentru același motiv autoritatea audiovizuală a Turciei a suspendat licenţele de emisie pentru 24 de posturi de televiziune şi radio și a preluat conducerea sau a închis mai multe ziare importante, mii de jurnaliști fiind arestați.
Diplomați turci au cerut azil în Germania
Turcia a cerut anul acesta retragerea pașapoartelor diplomatice a opt diplomați turci aflați la post în Germania și suspectați că ar fi simpatizanți ai predicatorului Fethullah Gulen. Dintre aceștia, cel puțin trei - între care un atașat militar - au cerut ulterior azil politic. Autoritățile turce au lansat o vastă epurare în armată și printre funcționarii publici după puciul ratat care a fost - potrivit lor - inspirat de acest predicator musulman, exilat în SUA, principal oponent al președintelui Recep Tayyip Erdogan.
Asistent universitar fugit în SUA – și-a vândut casa polițistului venit să-l ancheteze
H. D. a fost profesor universitar timp de 10 ani la Universitatea „Samsun Canik Basari”, instituție închisă prin hotărâre de guvern la 23 iulie 2016. În luna august, rectorul a fost arestat și s-a început cercetarea penală în cazul mai multor profesori. Acesta a decis să își vândă casa și să emigreze după ce s-a văzut șomer, fără nici un venit și fără posibilitați de angajare. „Singurul cumpărător in teresat a fost, de fapt, un polițist care ne-a intrat în casă, a luat toate dispozitivele electronice ca fiind posibile probe. Am plecat legal din Turcia, dar de atunci poliția vine mereu la membrii familiei mele și le spune că, dacă nu vin acasă, îi arestează. Zilnic mă imploră să îi scot din Turcia”, ne-a declarat profesorul, care nu a mai putut continua convorbirea din cauza lacrimilor.
FOTO:Recep Tayyip Erdogan FOTO: AGEREPRES
„Când colegii au fost arestați, am plecat spre România”
Ali Y. a fost director la Universitatea IPEK din Ankara până anul acesta, în iulie. La o săptămână după tentativa de lovitură de stat din iulie, Universitatea din Ankara a fost închisă de guvern. Profesorul a sperat că lucrurile se vor remedia, dar teama l-a făcut să plece, totuși, din Turcia”. O parte din colegii mei au fost arestați și au primit mandat de arestare pentru treizeci de zile. Am decis atunci să îmi trimit familia și copiii în România, deoarece acolo am lucrat mai mulți ani și aveam permis de ședere pe o perioadă mare de timp. Între timp, academicieni, profesori și personal de la Universități precum Melikgazi, Bașari, Fatih și altele au fost arestați. După numai cinci zile am plecat și eu către România, mi-am abandonat practic mașina, casa, totul”. Toți cei care aveau legături în alte țări au plecat, dar au existat și oameni care nu aveau viza sau documentele necesare și fie s-au ascuns în Turcia, fie au fost arestați „Eu am plecat fără bani, fără absolut nimic, dar am avut noroc să am prieteni în România. Acum am un job de profesor de informatică și aștept ca și soția să primească permis de ședere. A fost refuzată inițial de autoritățile române și am depus iarăși actele. Dacă se întoarce acasă, va fi arestată. Eu nu am vorbit cu părinții mei de câteva luni. Îmi este teamă să iau legătura cu ei pentru a-i proteja. Am avut un coleg care a reușit să părăsească Turcia . Soția lui a fost oprită după aceea pe aeroport, i s-a anulat pașaportul și reușește să supraviețuiască cu greu”