SORIN TUDOR: Un licurici pe lampă

Ei bine, nu suntem ca ei! Sau oricât ne-am dori să credem altceva, «ei» nu sunt ca «noi

Postat pe YouTube.com la începutul lunii februarie, spotul electoral din 1986 al senatorului Tom Daschle a fost văzut, în mai puţin de o săptămână, de peste 100.000 de ori.

Explicaţia? În spotul de acum două decenii, alegă torului american i se spunea următoarea istorioară: „Printre limuzinele din Washington, circulă şi acest vechi Pontiac din 1971 care şi-a servit bine proprietarul. Sigur, este ruginit, dar după 15 ani şi 238.000 de mile, Tom Daschle încă îl foloseşte pentru a merge în fiecare zi la muncă... Nu este păcat că restul politicienilor de la Washington nu pricep că un bănuţ salvat este un bănuţ câştigat?“.

După alegerile din 2008, Tom Daschle a fost nominalizat pentru poziţia de secretar al sănătăţii în cabinetul Obama. La sfârşitul lui ianuarie 2009, presa dezvăluia că senatorul democrat „a uitat“ să plătească impozitele de peste 128.000 de dolari rezultate din utilizarea autoturismului care-i fusese pus la dispoziţie de un sponsor important. În 2 februarie 2009 apărea pe YouTube.com vechiul său spot electoral, iar americanii începeau să vorbească despre ipocrizia senatorului. În 3 februarie, Tom Daschle renunţă la nominalizarea pentru funcţia de secretar al sănătăţii, iar preşedintele Barack Obama îşi asumă public responsabilitatea pentru retragerea acestuia.

Cumva, întreaga poveste ar putea să ne bucure de vreme ce, iată, nici capra vecinului nu se simte prea bine: şi „ei“ au probleme cu nominalizările; şi „ei“ au probleme cu ipocrizia politicienilor; şi „ei“ au probleme cu senatorii care „uită“ să îşi plătească taxele. Şi, pentru că Marele Licurici pare mai uman atunci când greşeşte, aproape că ne-ar putea încerca un sentiment de mândrie la gândul că Tăriceanu s-a îndrăgostit de limuzina de premier: suntem aproape ca „ei“!

Ei bine, nu suntem ca ei! Sau, mai corect spus, oricât ne-am dori să credem altceva, „ei“ nu sunt ca „noi“. Pe lângă „ei“, noi suntem doar un biet licurici cocoţat pe lampă, bucurându-se nevoie mare că şi el luminează. O mentalitate păguboasă pe care, cuprinşi de orgoliu, o numim patriotism.