Procesul privind extrădarea lui Sorin Oprescu din Grecia se reia marți, 31 mai. Primele imagini cu fostul primar, în fața judecătorilor.UPDATE

Sursă: Marian Mocanu | Dreamstime.com

Au trecut zece zile de la decizia judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena, potrivit căreia Sorin Oprescu a trebuit să rămână în arest preventiv. Luni, 30 mai, a avut loc un nou apel la hotărârea instanței, fostul primar al Bucureștiului solicitând oamenilor legii să fie cercetat în stare de libertate, în circumstanțele reanalizării dosarului în care a fost condamnat de magistrații români la 10 ani și 8 luni de închisoare.

UPDATE 2. Decizia privind extrădarea lui Sorin Oprescu din Grecia a fost amânată pentru marți, 31 mai.

Procesu lui Sorin Oprescu a durat peste șase ore, timp în care avocații lui Sorin Oprescu au încercat să le explice judecătorilor eleni că acesta  ar fi avut o judecată nedreaptă, un proces nedrept în România, urmat de o condamnare foarte mare, nejustificată.

Potrivit Antena 3, printre argumentele aduse de avocații lui Sorin Oprescu s-a numărat și faptul că la Curtea de Apel, acolo unde s-a dat sentința definitivă, unul dintre cei trei judecători, cel care a înclinat balanța în această condamnare, nu ar fi audiat martorii și nu ar fi analizat niște probe importante în acest dosar, dând o sentință „în orb”.

UPDATE 1: Primele imagini cu Sorin Oprescu la Curtea de Apel din Atena. A ajuns aici în jurul orei 08.45, așa cum s-a întâmplat și ultima dată, cu duba, alături de alți deținuți, care au coborât doi câte doi, legați cu cătușe unul de celălalt, potrivit Antena 3.

La finalul ședinței, Sorin Oprescu va afla dacă va fi cercetat de judecătorii de la Atena în libertate. Magistrații pot lua una din următoarele trei decizii: menținerea măsurii de arest preventiv pentru încă maximum 30 de zile, eliberarea din arest preventiv și plasarea sub arest la domiciliu sau eliberarea din arest preventiv și impunerea sub control judiciar.

Știre inițială: Este decizia momentului în cazul lui Sorin Oprescu! Fostul primar al capitalei României va afla dacă va fi cercetat în stare de libertate în Grecia. El va cere judecătorilor de la Curtea de Apel din Atena să fie plasat fie sub control judiciar, fie în arest la domiciliu pe durata cercetării dosarului în care a fost condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Sorin Oprescu află dacă va fi eliberat din arest

Este cea mai proaspătă informație în cazul fostului primar al Bucureștiului - Sorin Oprescu așteaptă verdictul privind eliberarea sa din arest preventiv, după ce, pe data de 20 mai, judecătorii de la Curtea de Apel din Atena au decis să stea în arest pentru cel puțin încă zece zile.

Inițial, cererea lui a fost respinsă, procurorul de la Atena plasându-l în arest pe Sorin Oprescu pentru o perioadă de 40 de zile. Totuși, apărarea condamnatului poate cere completului de judecată ca acesta să fie eliberat din arest, înaintând apel la ultima decizie a instanței de la Atena.

„Voi mai sta zece zile (în arest – n.r.)”, a spus fostul primar jurnaliștilor, în urmă cu zece zile. Astăzi, va fi analizat apelul înaintat de apărarea condamnatului la decizia celor trei judecători de la Atena.

Au început cercetările judecătorilor de la Atena în dosarul de corupție

Tot în urmă cu zece zile, au început primele discuții ale judecătorilor privind dosarul de corupție al fostului primar al capitalei din România.

Iniţial, sentinţa în dosarul lui Sorin Oprescu ar fi trebuit dată în luna aprilie 2021, însă cele două judecătoare din complet – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – nu ajuns la un acord, astfel încât a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero. Au urmat apoi alte câteva amânări, ultima imediat după Paşte.

Pe 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu. Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat să fie achitat, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

În cele din urmă, Sorin Oprescu a fost condamnat de Curtea de Apel București la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.