În urma unei decizii judecătorești, Sorin Oprescu și-a recâștigat pensia specială. Fostul primar general, condamnat pentru fapte de corupție, a părăsit țara și se află în Grecia. Cu toate acestea, fostul edil va încasa o sumă lunară semnificativă de la statul român.
Sorin Oprescu a reușit să își recupereze pensia specială. Instanța a decis ca acesta să primească în continuare o sumă considerabilă de la stat. Astfel, acesta încasează banii, cu toate că a fugit în Grecia după ce a fost condamnat pentru fapte de corupție.
Sorin Oprescu, pensie specială de la statul român
Tribunalul București a admis acțiunea lui Sorin Oprescu, fost edil care și-a cerut înapoi pensia specială. Aceeași cerere a fost înaintată și de alți 94 foști deputați și senatori.
Cu toate că a plecat din România după ce a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru fapte de corupție, Sorin Oprescu va primi în continuare pensia de fost senator.
Câți bani primește fostul edil
Fostul edil a reușit să își recupereze pensia, după ce 95 de foști demnitari au dat în judecată Senatul și Camera Deputațulilor. Aceștia au cerut repunerea în plată a pensiilor speciale, prevăzută de articolul 49 din Legea 96/2006, începând cu data de 1 iulie 2023.
Această decizie anulează votul dat de aleși pe data de 26 iunie 2023, pentru renunțarea dreptului numit generic ”indemnizație pentru limită de vârstă”.
La finalul anului trecut, Curtea Constituțională a hotărât că eliminarea pensiilor foștilor parlamentari este neconstituțională. Drept urmare, foștii aleși au depus cereri în instanță pentru a-și recâștiga drepturile.
Sorin Oprescu și alți foști senatori și-au recâștigat pensiile speciale
Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu sau Călin Popescu Tăriceanu se numără printre cei care vor primii pensii de senatori.
De asemenea, alături de fostul edil, Eugen Nicolăescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Șerban Huidu), Adrian Nătase sau Octav Cozmâncă vor încasa aceste pensii.
Foștii aleși primesc sume diferite cu titlu de indemnizații pentru limită de vârstă, în funcție de limita de vârstă. Pentru un mandat întreg, statul român acordă maxim 2.187 de lei, iar pentru unul redus (cum este cazul mandatului 1990 – 1992), 1.483 de lei. În schimb, pentru două mandate, pensia specială ajunge la 5.741 de lei, iar pentru trei mandate sau mai mult, suma de 12.168 de lei.
Foștii aleși beneficiază de indemnizații pentru limită de vârstă în cuantumuri diferite. Pentru un mandat complet, statul român acordă cel mult 2.187 de lei. De asemenea, pentru un mandat redus suma se reduce la 1.483 de lei. În cazul a două mandate, pensia specială atinge suma de 5.741 de lei.