Românii vor mandat de patru ani pentru președinte

Alegeri. Sursa foto: dreamstime.com

Românii vor, în marea lor majoritate, reducerea mandatului de președinte, la patru ani, la fel ca în cazul primarilor și parlamentarilor, arată un sondaj de opinie. Acest lucru se poate realiza doar în urma modificării Constituției.

Un sondaj de opinie realizat zilele acestea arată că marea majoritate a românilor susțin reducerea mandatului prezidențial. Peste 80% dintre cei chestionați sunt de acord ca președintele să fie ales pentru patru ani, după alegeri. Pentru a face acest lucru, însă, este nevoie de modificarea Constituției.

Sondaj pentru reducerea mandatului prezidențial

Marea majoritate a românilor sunt de părere că un mandat de cinci ani este prea lung pentru un președinte. Un sondaj de opinie arată că românii doresc revenirea la mandatul de patru ani pentru șeful statului. Cei chestionați au fost de acord că președintele trebuie să fie ales la fiecare patru ani, ca și primarii ori parlamentarii.

Astfel, 82%  dintre repondenți au fost de acord cu reducerea mandatului preşedintelui la 4 ani. Ei consideră că o asemenea modificare legislativă este benefică. Un procent de 15,3% cred că ar fi o idee proastă, iar 2,7% nu ştiu sau nu răspund.

Totodată, noul sondaj, realizat de INSCOP, arată că aproape jumătate dintre cei chestionați vor ca președintele și premierul să facă parte din același partid. În acest sens s-au pronunțat 48,5% dintre românii chestionați. În opinia lor preşedintele şi prim-ministrul ar trebui să facă parte din aceeaşi tabără politică. Astfel, consideră ei, nu vor mai fi certuri sau instabilitate.

Pe de altă parte, 49,4% cred că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite. Aceasta pentru a se controla reciproc, chiar cu riscul de a avea certuri şi instabilitate. Doar 2,1% dintre participanţii la sondaj nu ştiu sau nu răspund la întrebare.

Sursa foto: INQUAM

Cine se pronunță pentru tandemul președinte-premier

Între cei care cred, conform acestui sondaj, că preşedintele şi prim-ministrul trebuie să facă parte din aceeaşi tabără politică sunt votanţii PSD-PNL şi ai ADU (Alianța Dreapta Unită). De asemenea, se pronunță în acest sens tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie primară sau liceală, cei inactivi potenţial activi sau gulerele gri.

Între cei care susțin acest punct de vedere mai sunt persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural, mai arată noul sondaj.

Consideră că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite, pentru a se controla reciproc, persoanele cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare şi Bucureşti.

Sondaj. Sursa foto: Arhiva EVZ

Concluziile după noul sondaj INSCOP

Directorul general al INSCOP, Remus Ștefureac, este de părere că românii își doresc o sincronizare a mandatelor președintelui, parlamentarilor și primarilor. Acest lucru, așa cum reiese din sondaj, ar duce la o simplificare a proceselor electorale.

„Românii îşi doresc o sincronizare a mandatelor preşedintelui, parlamentului şi primarilor, probabil pentru simplicarea proceselor electorale. Instabilitatea şi crizele politice generate după modificarea Constituţiei din 2003 care a stabilit un mandat al preşedintelui de 5 ani determinând coabitari dificile între preşedinţi de o anumită orientare politică şi majorităţi parlamentare de altă culoare politică sunt percepute drept probleme doar de o parte a populaţiei”, a explicat Remus Ștefureac.

De asemenea, acesta a mai arătat că jumătate dintre români, conform datelor din sondaj, și-ar dori ca președintele și premierul să facă parte din aceeași tabără politică. Astfel, cred ei, ar fi evitate disputele și situațiile de instabilitate politică.

„Astfel, jumătate dintre români sunt de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să facă parte din aceeaşi tabără politică pentru a nu mai exista certuri şi instabilitate, în timp ce cealaltă jumătate din populaţie este de părere că este mai bine ca preşedintele şi prim-ministrul să fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar şi cu riscul de a avea certuri şi instabilitate”, afirmă Remus Ştefureac, director general INSCOP.