Alegătorii din București ar vota doar în proporție de 2% cu partide precum SOS Romania, PER REPER, arată ultimul sondaj CURS.
SOS Romania, PER și REPER sub pragul electoral
În București, partide precum SOS Romania, PER și REPER nu ar atinge pragul electoral de 5% necesar pentru a accede în Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Conform ultimului sondaj curs doar 2% dintre bucureșteni ar vota unul dintre aceste partide, proporție care nu le garantează obținerrea de locuri în CGMB. Astfel, conform Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (și pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali) pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentând 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin 3 membri, pragul electoral este de 8%.
PSD și PNL obțin la limită o majoritate în CGMB
PSD și PNL, aliați la guvernare, ar obține împreună la alegerile locale din 9 iunie pentru Consiliul General al Municipiului București, 50% din voturi, după cum reiese din sondajul realizat de CURS în perioada 22-30 aprilie.
Alegătorii din București care au răspuns la sondaj ar vota pentru CGMB astfel:
- PSD - 33%
- Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - 23%
- PNL - 17%
- AUR - 10%
- PUSL - 8%
- SOS Romania - 2%
- PER - 2%
- REPER - 2%
- Alții - 3%
În conformitate cu metodologia sondajului, universul de eșantionare este reprezentat de populaţia adultă rezidentă din Municipiul București. Volumul eşantionului a fost de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste.
Tipul eșantionului a fost de tip probabilist, multistadial, stratificat, cu o marjă maximă de eroare la nivelul întregului eșantion de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.
Metoda de culegere a datelor a fost față-în-față, la domiciliul respondenților, iar validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS.
Datele au fost ponderate în funcție de vârsta electoratului bucureștean.