Soluție finală în dosarul ”azilul groazei” de la Prahova. După luni de arest preventiv, nimeni nu se aștepta la așa ceva

Sursa Foto: Arhiva EVZ

În anul 2013, un caz grav care s-a petrecut la un azil de bâtrâni, din Prahova, șocat întreaga România. Situația a fost una atât de tragică, încât o instanță de judecată a emis un mandat de arestare pe numele patroanei, Cornelia Zidaru.

Zece ani mai târziu, Judecătoria Ploiești a dispus încetarea aprocesului penal ca urmare a prescrierii faptelor penale.

Cornelia Zidaru și Gabriela Ion, la vremea respectivă angajată ca îngrijitoare la azilul groazei, au fost trimise în judecată pentru lipsire de libertate în mod ilegal.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanței abia în luna septembrie 2022, semn că procurorii de la Ploiești și-au cam bătut joc de acest caz deosebit de grav, din moment ce, timp de nou ani, nu s-au grăbit să finalizeze ancheta.

”Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei Zidaru Cornelia, pentru comiterea a două infracțiuni de instigare la lipsire de libertate în mod ilegal, prev. de art. 47 rap. la art. 205 alin. 1 Cod Penal, ambele cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal și cu aplicarea art. 38 alin. 1 și art. 5 Cod Penal, ca urmare a intervenției prescripției răspunderii penale”, se arată în sentința 431/2023 a Judecătoriei Ploiești.

Cornelia Zidaru a fost patroana unui azil din localitatea Păulești, unde mai mulți bătrâni au fost găsiți de autorități legați de pat.

Azilul groazei de la Păulești

Ancheta a scos la iveală că în azilul de la Păulești erau 31 de bătrâni, unii dintre ei suferinți de afecțiuni psihice. Trei dintre aceștia erau legați de pat, murdari și neîngrijiți de zile întregi.

Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică Prahova și procurorii de la Ploiești au mai descoperit că Zidaru conducea două azile ilegale, fără a avea autorizație de funcționare, și unde oamenii erau tratați mai rău ca animalele, scriu cei de la ziare.com.

Obligați să doarmă trei într-un pat

Bătrânii erau obligați să doarmă și câte trei persoane singur pat, lenjeria fiind murdară și plină de excremente umane.

”La acest azil au fost 40 de bătrâni ţinuţi în condiţii insalubre şi se pare împotriva voinţei lor. În acest moment efectuăm cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate”, declara atunci, un purtător de cuvânt al Poliţiei Prahova.

Mai mult, anchetatorii au stabilit că persoanele internate în aceste azile de bătrâni nu primeau asistența medicală de care aveau nevoie, fiind bolnavi cronici, suferinzi de diverse afecțiuni.

„Am găsit 31 de persoane vârstnice cu afecţiuni cronice care necesitau îngrijiri medicale şi îngrijiri fiziologice, dar erau lipsiţi de aceste îngrijiri, fără asistenţă medicală, fără tratamente”, spunea directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Prahova, de la acel moment, Daniel Nicolae.