În încercarea de a scădea presiunea creată asupra elevilor, cu examene și medii, o școală a venit cu o idee care să-i ajute pe copii
Cadrele didactice din provincia chineză Nanjing au creat o „bancă de note”, care le permite elevilor să „împrumute” note pentru a promova examene, teste, teze, după care, în timp, ei trebuie să le „dea înapoi”.
Note cu dobândă
Iată cum funcționează: elevii care au nevoie de note mai mari, pentru a promova clasa, de pildă, pot „împrumuta” o notă bună sau un punct în plus la un test, pe care însă va trebui să-l restituie, cu „dobândă”. Așadar, la examenele următoare vor da înapoi punctele primite. Unii profesori le permit elevilor să „plătească” punctele prin desfășurarea unor experimente de laborator sau susținerea unor discursuri în public. Cei care nu reușesc să-și plătească „împrumuturile” sunt trecuți pe „lista neagră” și penalizați, la fel ca în viață, relatează siteul odditycentral. com
Mei Hong, profesoară de fizică la Liceul nr. 1 din Nanjing, spune că „banca de note” este menită să le ofere elevilor o a doua șansă. „59 de puncte sau 60 de puncte nu înseamnă o diferență prea mare”, a declarat ea pentru publicația Yangtze Evening Post. „Dar pentru că prima notă înseamnă să pici examenul și a doua notă înseamnă că l-ai trecut, diferența este semnificativă pentru elevi”, a povestit ea.
Sistem experimental
„Am fost bolnav înainte de examenele din primul semestru și am pierdut orele de geografie”, a spus unul dintre elevi, Zhu. „Am picat examenul, așa că sunt bucuros că există această bancă de note, care mi-a dat ocazia să rezolv problema”, a adăugat el. Sistemul inovator a fost introdus în noiembrie 2016 și, deocamdată, este experimentat pentru elevii din clasa a 10-a - din cei 49 de elevi ai unei clase, 13 au apelat deja la „bancă”. Kan Huang, directorul școlii, crede că aceasta este o metodă prin care se pune accent pe dezvoltarea elevilor, nu pe performanța de a aduna note bune. Ideea a fost pusă în practică cu ajutorul părinților care lucrează în sistemul bancar,, care i-au ajutat să construiască schema de împrumut.
Inedit, în Cluj
Peste 2.500 de preșcolari din 30 de grădinițe din județul Cluj vor beneficia de educație financiară, în cadrul unui program numit „De la Joc la Educație Financiară”. Programul lansat săptămâna trecută prevede desfășurarea unor activități de formare și informare a copiilor, a educatoarlor și a părinților, cu privire la noțiuni elementare de educație financiară. Copiii primesc gratuit manuale și vor învăța, prin joacă, ce este trocul, care sunt monedele din România, cum se confecționează și alte date utile, care-i pot face să înțeleagă despre economii și cheltuieli responsabile. Prin cântece, jocuri sau povești, și prin folosirea unor personaje celebre, precum Pinocchio, copiilor li se predau noțiuni legate de economisire, bani sau felul în care aceștia pot fi câștigați sau cheltuiți.