SIS explică de ce a blocat accesul la Promsviazibank

sursa: CIJM

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a anunțat că a decis blocarea accesului la paginile de internet ale băncii rusești Promsveazibank din cauza unor riscuri deosebite pentru securitatea statului și a pieței financiare și bancare din Republica Moldova.

De ce a blocat SIS accesul la paginile web ale Promsviazibank

Reamintim că, în urmă cu aproape două săptămâni, accesul online la banca prin care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, anunțase că le va da bani din Rusia pensionarilor din regiunea autonomă, Promsviazibank, a fost blocată pe teritoriul Republicii Moldova. Atunci, decizia a fost făcută publică de un operator de telefonie mobilă și internet, nu de serviciul de informații.

Acum, SIS a comunicat oficial că a sesizat mai mulți furnizori de servicii de comunicații electronice pentru blocarea accesului utilizatorilor resursele web ale instituției financiare-bancare din Federația Rusă – Promsveazibank, inclusă în lista de sancțiuni internaționale prin decizia Consiliului UE din 3 iunie 2022.

SIS a explicat că decizia a fost luată pentru că a identificat „riscuri ce prezintă pericol deosebit pentru securitatea statului și afectează grav și iremediabil obiectivele naționale pe piața financiară și bancară a Republicii Moldova”, potrivit IPN.

Sistemul de carduri „Mir” din Rusia / sursa foto: wikipedia

Promsviazibank eluda legea

„Sesizarea a fost înaintată urmare a stabilirii de către SIS a indicilor de eludare a prevederilor Legii privind activitatea băncilor pe teritoriul Republicii Moldova în interesul unui grup criminal organizat, ghidat de serviciile speciale străine”, a anunțat SIS.

De asemenea, Serviciul de Informații și Securitate a constatat că prestarea serviciilor de mesagerie financiară și schimbul de date financiare electronice prin resursele online și aplicația electronică a băncii menționate are caracter ilegal.

Datele financiare electronice ale cetățenilor moldoveni pot fi utilizate pe „teritoriul necontrolat al Republicii Moldova” - adică zona separatistă transnistreană, evitând supravegherea legală exercitată de către autoritățile competente din țară, anume Banca Națională a Moldovei și Serviciul de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Ce este și ce face banca blocată de SIS

Banca rusă Promsviazibank este cea care operează sistemul rusesc de plăți MIR, iar prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pentru pensionarii și bugetarii din Găgăuzia, sume de bani din partea condamnatului fugar Ilan Șor. Prin acest sistem, oligarhul plecat din Republica Moldova pentru a nu executa pedeapsa primită în dosarul „Frauda bancară” și aflat în prezent în Rusia le trimitea celor din Găgăuzia câte 2.000 de lei.

Schema celor doi se dolosește de sistemul de plată rusesc MIR pentru a vira aceste sume în conturile cetățenilor din Găgăuzia. Dar cardurile MIR nu funcționează pe teritoriul Republicii Moldova, ci doar în zona separatistă Transnistria.

Banca Promsviazibank este deținută, din 2018, de Agenția Federală de Administrare a Proprietății, care reprezeintă statul rus, în proporție de 100%. Iar presa internațională scrie că Promsviazibank sprijină complexului militar-industrial care susține, la rândul său, mașinăria de război a lui Putin în Ucraina.

De asemenea, banca Promsviazibank se află pe lista de sancțiuni a Uniunii Europene, a Statelor Unite ale Americii și a a Marii Britanii.