România fierbe la foc mic. Sunt șanse mari ca, în curând, să dea în clocot. La 1 septembrie, angajații ROMATSA vor intra în grevă generală.
Deși nu au avansat o dată precisă, medicii vor recurge, probabil, la un gest similar. Profesorii sunt și ei tot mai nemulțumiți și mă aștept ca protestele din Educație să ia amploare în perioada următoare. Observând cu atenție freamătul ce a cuprins România, am fost interesat în special de prestația liderilor de sindicat. Am observat două tipuri de atitudine. Am văzut lideri sindicali onești, cu revendicări orientate spre viitor, careși propun să schimbe Sistemul din temelii și lideri sindicali necinstiți, preocupați să păstreze România încremenită în trecut.
Din prima categorie fac parte sindicaliștii ROMATSA, care solicită „decăpușarea, depolitizarea, demilitarizarea” acestei instituții. „Decăpușare” înseamnă combaterea corupției, destructurarea clientelei politice, care se hrănește din banii publici alocați instituției. „Depolitizare” înseamnă angajarea pe criterii profesionale, nu aducerea în instituție a rubedeniilor politicienilor, doar pentru că salariile la ROMATSA sunt mari, pe măsura responsabilităților. „Demilitarizare” înseamnă înlăturarea directorului general Ion Aurel Stanciu, pus în funcție la recomandarea vicepremierului Gabriel Oprea, după accidentul aviatic din Apuseni. Potrivit propriului CV, din ianuarie pînă în noiembrie 1999, Stanciu a fost şef al Biroului Ataşaţi Militari din Direcţia de Informaţii Militare, apoi, pînă în 2003, locţiitor al şefului Direcţiei de Protecţie și Siguranţa Militară. Desigur, o parte din revendicările sindicaliștilor de la ROMATSA sunt de ordin salarial, dar cele mai importante se referă la destructurarea unui sistem putred, pe care-l regăsim, din nefericire, și în alte domenii domenii de activitate.
În Sănătate putem vorbi tot despre nevoia de „decăpușare” sau „depolitizare”. Slavă Domnului, sistemul sanitar nu a fost militarizat. Cel puțin deocamdată. Sindicatele ar trebui să fie, asemenea celor de la ROMATSA, vectori ai reformării sistemului sanitar. Presiunea pe care o pot exercita ar putea să contribuie la modernizarea acestui domeniu de activitate, aflat în pragul colapsului. Din păcate, sunt parte a caracatiței care țin Sănătatea prizonieră. În schimbul unor beneficii financiare, liderii de sindicat servesc intereselor politicienilor, nu ale medicilor. Sunt pur și simplu cumpărați de Guvern.
Uitați-vă numai cât câștigă liderii SANITAS, cei care le aruncă medicilor praf în ochi pentru că le-au obținut o majorare salarială de 25%. Conform propriilor declarații de avere, Leonard Bărăscu (președinte) încasează lunar 28.105 de lei, iar Marius Sepi (primvicepreședinte), 12.680 de lei. Unii sindicaliști împiedică modernizarea domeniului, pentru că sunt parte a rețelelor de corupție, care sifonează anual sume exorbitante. În momentul în care DNA se va ocupa pe-ndelete de acest domeniu vom afla, probabil, mai multe detalii înfiorătoare.
Zilele acestea, sindicatele din Sănătate sunt parte a aparatului de intimidarea a medicilor onești. Pentru că nu se mai simt reprezentați de SANITAS, aceștia și-au creat pe Facebook propria „organizație sindicală” , „Alianța medicilor”. Au deschis o pagină publică, intitulată „Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente” în care reclamă, printre altele, abuzurile sindicatelor. Am putut afla, de pildă, că la Spitalul Județean Timișoara, sindicatele, de comun acord cu conducerea unității spitalicești, au decis să le rețină bani medicilor, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat, pentru că ar fi beneficiat de „succesul” SANITAS de majorare a salariilor cu 25%.
Nu în ultimul rând, sindicatele din Sănătate au fost parte a operațiunii de compromitere a medicilor onești. Prin inițiativa de legiferare a plicului, Guvernul Victor Ponta le-a întins cadrelor medicale o capcană. Dacă ar fi acceptat, medicii ar fi legitimat sistemul mafiot, din cauza căruia Sănătatea este este în halul în care este. Sindicatele au fost cei care au uns cu miere capcana Guvernului. Au susținut public această idee stupidă. O strategie securistică de toată frumusețea.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.