Gheorghe Bunea-Stancu, tartorele Brăilei, s-a întors nervos de la vila pe care o deține în Tirol, ca orice bugetar care se respectă, și a amenințat-o pe jurnalista B1 TV Mădălina Poenaru, într-un limbaj născut în desișurile pădurilor, unde-și are obârșia și această specie de prădător feroce: baronul local.
„Niște obraznici mă. Niște fâțe. Îi dau două picioare în gură. Băi să-ți trimit demisia mă. Niște nesimțiți. Nu ți-e rușine , mă?. P... mamii lor”. Ce făcuse Mădălina? Îl întrebase pe baron dacă se gândește să-și dea demisia, pentru că nu a fost în țară în timpul viscolului, de pe urma căruia au suferit mulți brăileni, printre care și cei care-l aleseseră pe Bunea- Stancu președinte al Consiliului Județean. O întrebare firească în orice democrație, în orice țară civilizată, la care politicienii ar trebui să răspundă civilizat. O întrebare adresată unui individ plătit din bani publici pentru a fi la serviciu când situații de urgență. În democrațiile consolidate, cei care au greșit nu mai apucă să răspundă la întrebarea ”Vă dați sau nu demisia?”. Se văd cu ziariștii doar pentru a-i anunța că pleacă din funcții și regretă profund cele întâmplate. Sunt umili, nu agresivi și ca Bunea- Stancu. Nu este însă și cazul nostru. Diferența dintre România și țările civilizate politic este că cei care au greșit au șefi de partid puternici, care să le ceară, să le ordone, dacă e cazul, să părăsească demnitatea publică. În România noi îl avem pe Mircea Dușa, ditamai liderul central al PSD, care n-a fost în stare să articuleze niciun sunet cand baronul Bunea- Stancu se dezlănțuise ca pe maidan împotriva Mădălinei Poenaru. În colțul gurii i-a apărut un zâmbet forțat, de jenă, dar și de teamă că, dacă ar fi zis ceva, și-ar fi luat două picioare în gură. În România, liderii de la București sunt captivii acestor baroni abrutizați. În folosul lor se încearcă modificarea legilor penale, pentru a scăpa de pușcărie, sau a putea fura în liniște. Ministrul Mircea Dușa, săracul de el, a fost doar un subaltern. A încercat să-i țină locul șefului Bunea- Stancu cât timp era plecat în vacanță, a scos Armata la deszăpezire, pentru a masca incompetența și indolența baronului. Nici el, nici Victor Ponta nu au avut curajul să-l sune în Austria, în prima zi de viscol în România, pentru a-i cere să-și întrerupă concediul.
Încurajator este că breasla jurnaliștilor a avut o reacție consistentă față de mitocăniile lui Bunea- Stancu. B1 TV a dedicat spații ample acestui incident, pricipalele ziare au scris, jurnaliștii au postat mesaje pe Facebook în care s-au solidarizat cu Mădălina. Majoritatea, mai puțin câțiva deontologi de mucava, care-și ascund, probabil, simpatia pe care o poartă actualei puteri sub masca unei echidistanțe mimate. ”Echidistanții” au tăcut mâlc.
Un coleg jurnalist, producător la B1TV, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Ora 17.00- B1 TV l-a sunat pe Razvan Martin, de la Active Watch, să îi ceară o opinie despre jignirile aduse de Bunea Stancu, colegei noastre. A zis că încă nu știe despre ce este vorba. Ora 21.30 - B1TV l-a sunat din nou pe dl. Martin, care a zis că este într-o vizită și nu poate comenta. Întrebat dacă Active Watch nu are o opinie despre ceea ce s-a întamplat la Brăila, dl. Martin a răspuns blajin că poate or să aibă, în câteva zile.”
Reamintesc că ActiveWatch este un ONG care pretinde că luptă pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și ar trebui să ia atitudine atunci când jurnaliștii sunt agresați. În mod normal, nu-ți ia mai mult de câteva minute să ajungi la concluzia că, în cazul Mădălinei Popenaru, este vorba de un abuz foarte grav. Celor de la ActiveWatch le ia câteva zile. Se vor exprima public când va fi trecut suficient de mult timp pentru ca poziția lor, deși poate una critică la adresa lui Bunea-Stancu, să nu mai conteze. Să nu mai provoace în opinia publică reacții de condamnare a acestui tip de comportament. ActiveWatch trebuia să fie în prima linie a celor care-l taxează pe baronul PSD. Nu de alta, dar accesează fonduri europene pentru a apăra breasla jurnaliștilor în fața politicienilor. Sunt, deci, plătiți și din banii dumneavoastră. Când peste 600 de jurnaliști au semnat protestul față de practicile nedeontologice ale Antenei 3, locul unde Andreea Pora fusese linșată mediatic într-un mod care i-a afectat demnitatea ca persoană, Mircea Toma a pretins că nu poate interveni într-un război politic între două tabere de non-jurnaliști. A fost susținut și de Cătălin Tolontan. Degeaba s-au solidarizat cu cei 600 Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Andrei Oișteanu, Paul Dragoș Aligică. Degeaba Vladimir Tismăneanu i-a scris lui Mircea Toma o scrisoare deschisă în care-i atrăgea atenția că greșește. Degeaba Paul Dragoș Aligică l-a criticat argumentat pe Cătălin Tolontan. Deontologii neamului n-au făcut niciun pas înapoi.
Sunt curios ce vor spune despre Mădălina Poenaru, un reporter care și-a făcut pur și simplu treaba. Că e băsistă? Că lucrează la un post băsist? Că își merită soarta, pentru că este o unealtă într-un război politic? Atenție mare, domnilor deontologi, că riscați să vă afundați în penibil. Agresiunile politicienilor la adresa jurnaliștilor se vor înmulți. Breasla dă deja semne că se organizează pentru a rezista. Tabăra ”băsiștilor” e în continuă creștere, pentru că abuzurile sunt tot mai grave. În 2014, un an electoral care se anunță nebun de-a dreptul, ciocnirea va fi atât de puternică încât nimeni nu va putea sta ascuns în tranșee, mimând echidistanța. S-ar putea, stimați deontologi de mucava, să ajungeți în postura ca opinia publică să vadă că, de fapt, împăratul e gol. PS. Mircea Toma, presedintele ActiveWach, a reactionat în cele din urmă. Acesta s-a adresat prim-ministrului Victor Ponta. ”Cerem conducerii PSD să se delimiteze public de asemenea comportamente și să-l sancționeze prin mecanismele interne de partid pe Stancu Bunea”, se arată în comunicatul ActiveWatch, emis la 17 ore după ce postul B1 TV a cerut public o pozitie a acestei organizații si la 12 ore după ce s-a făcut o solicitare similară în grupurile specializate din retelele de socializare. (adaugat de editorii evz.ro)