Și liberalii l-au salvat pe Șova de „Tubulatură”. Primele semne ale blatului PSD-PNL

În Senat a fost ieri „Miercurea neagră”. Parlamentarii le-au dat procurorilor o nouă lovitură, în disprețul majorității românilor, care creditează DNA cu o cotă mare de încredere.

 Un spectacol dezgustător a cărui miză a fost salvarea de la arest preventiv a lui Dan Șova, prietenul premierului Victor Ponta. Premier care, înainte de vot, a făcut o declarație inadmisibilă pentru un politician dintr-o țară civilizată. A susținut că PSD nu blochează Justiția, pentru că, indiferent de votul din Senat, ancheta DNA merge mai departe. Ideea era că nu contează prea tare dacă Șova este în libertate sau în arest. Un îndemn clar adresat senatorilor de a respinge cererea DNA de arestare. Pentru ca spectacolul să fie și mai grotesc, Dan Șova a fost uns de Buna Vestire cu mir de la Mormântul Sfânt, care să-l protejeze de „spiritele rele” de la DNA. Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac!

Soarta lui Darius Vâlcov a fost mai tristă. Fostul ministru de Finanțe n-a beneficiat de clemența colegilor. În fapt, a fost sacrificat ritualic pentru binele lui Dan Șova. Din nefericire pentru el, Vâlcov este un politician mai puțin important în PSD decât prietenul premierului. Social- democrații nu-i pot salva pe toți. Au nevoie și de câteva exemple pe care să le scoată în față atunci când sunt acuzați că îi protejează pe suspecții de corupție. Desigur, nu reușesc să păcălească lumea civilizată. Ambasadele occidentale reacționează de fiecare dată prompt. Așa s-a întâmplat și ieri, când misiunile diplomatice ale SUA și Marii Britanii au avertizat că nimeni nu e mai presus de lege.

Pentru PSD a fost prea puțin important. Miza era prea mare. Dacă Dan Șova nu ar fi scăpat de arest, situația lui Victor Ponta în PSD s-ar fi complicat foarte mult. Cu un partid care mârâie din ce în ce mai tare împotriva procurorilor, premierul ar fi riscat foarte mult. Șiar fi riscat, poate, chiar funcția de premier. Dacă prietenul său nu ar fi fost protejat de procurori, pesediștii ar fi înțeles că nimeni nu mai este în siguranță. Ori membrii PSD au nevoie, în momentul de față, de un lider care să le demonstreze că îi ține în libertate.

Scriam într-unul din editorialele anterioare că în PSD mocnește revoluția anti- DNA, lucru mai mult decât evident la ultimul Consiliu Național. La scurt timp, PSD a trecut la fapte. Parlamentarii au resuscitat superimunitatea, vor să modifice regimul arestului preventiv și să dilueze legislația referitoare la traficul de influență.

Războiul cu procurorii a început. Ieri s-a mai dat o bătălie. Vor urma și altele. Treptat, va intra în scenă artileria grea. Confruntarea va fi tot mai sângeroasă. Statul de drept a început deja să fie bruscat. Din nou. Șova a fost salvat cu prețul forțării Constituției. Un articol din Regulamentul Senatului s-a dovedit mai important decât Legea fundamentală. Senatorii au respins arestarea, pe motiv că nu a fost votată de jumătate plus unu din numărul total al membrilor acestei Camere. În alte cazuri- Ecaterina Andronescu (PSD), Șerban Mihăilescu (UNPR) și Ion Ariton (PDL)- a fost invers. Constituția a prevalat. S-a încuviințat urmărirea penală în baza articolului care spune că hotărârile Parlamentului se iau cu votul majorității celor prezenți.

După „Miercurea neagră” sunt tot mai convins că liberalii nu sunt chiar atât de dedicați luptei anticorupție, așa cum se laudă la televizor. Mă rog, o parte dintre ei. Nu se știe niciodată când PNL-iștii vor avea nevoie de sprijinul PSD, pentru a-și salva un lider cu greutate de la pușcărie. N-aș fi deloc surprins ca o grupare influentă din PNL să fi negociat cu PSD protecție în fața procurorilor pentru liderii influenți din cele două partide. S-ar putea să mai scape și cei a căror anchetare îi poate pune în pericol. Arestarea lui Dan Șova și eventuala sa transformare în denunțător ar fi fost periculoasă pentru Victor Ponta. Premierul a colaborat cu Casa de avocatură Șova și asociații, acuzată că a sifonat bani de la complexurile energetice Turceni și Rovinari. Ne vom lămuri cu prima ocazie când DNA va cere arestarea unui liberal cu greutate.

Spre deosebire de votul în dosarul Vâlcov, când s-au mobilizat exemplar, liberalii au avut o contribuție esențială în salvarea lui Șova de la arestul preventiv. Deși au anunțat că vor filma votul, pentru ca PNL să fie deasupra oricărei suspiciuni, liderii liberali nu au putut, sau nu au vrut, să-și țină parlamentarii în frâu. Aceștia au votat după cum i-a tăiat capul, unii și-au ascuns bilele, iar 10 dintre ei nici măcar nu s-au sinchisit să fie prezenți. Desigur, liderii PNL au condamnat cele întâmplate în Senat și au anunțat că vor contesta votul în cazul lui Dan Șova la Curtea Constituțională. Dacă vor avea ce să conteste. Lucrurile nu sunt tocmai lămurite. Unii specialiștii în drept susțin că respingerea arestării nu este consemnată într-o hotărîre a Parlamentului, așa cum se întâmplă în cazul aprobării. Fără hotărîre scrisă, liberalii nu vor avea ce să conteste la CCR.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.