RĂZVAN EXARHU: "Dacă ai un frigider, un dulap, un pătuţ de adult şi un acoperiş deasupra capului, înseamnă că eşti mai bogat decât 75 la sută din populaţie".
Nişte tipi curioşi, dar şi implicaţi, s-au întrebat cum ar arăta lumea dacă populaţia s-ar reduce statistic la 100 de oameni.
Păstrând proporţiile, fireşte, şi privind destul de relaxat aproximarea, lumea noastră ar însemna 61 de asiatici, 12 europeni, 8 nord-americani, 5 sud-americani, 13 africani şi un singur reprezentant al Oceaniei. Studiul iniţial, publicat în 1990 cu titlul „State of the Village Report“, de Donella Meadows, reducea totul la 1.000 de oameni, încercând să explice şi să pacifice diferenţele din jurul nostru. De atunci, această descriere simplificată a tuturor amănuntelor care construiesc ceea ce vedem la televizor şi în jur a trecut prin mai multe transformări, iar datele au fost adaptate stării de acum a realităţii.
Prima lovitură aduce vorba despre egalitate, pentru că jumătate din populaţie ar fi formată din femei şi restul din bărbaţi, deocamdată. Din cei 100 de locuitori ai acestei lumi miniaturale, 47 ar locui într-o zonă urbană şi 9 din toţi ar suferi de o formă de handicap. Pentru că românii sunt europenii care au călătorit cel mai puţin şi pentru că ei au o încredere mare în armată, o să pară ciudat că doar 33 ar fi creştini, între care îi socotim şi pe catolici, protestanţi, ortodocşi, anglicani şi ceilalţi.
Musulmani ar fi 18, hinduşi 14, cei fără religie ar fi 16, budiştii 6 şi cei care practică alte culte ar fi 13. Deşi înţelegerea greşită a diferenţelor de credinţă produce încă ştiri spectaculoase pentru telespectatori şi investitori, partea care descrie condiţiile în care trăiesc toţi cei enumeraţi mai sus începe spectaculos.
Lipsa condiţiilor elementare de igienă ar afecta 43 din locuitorii acestei lumi, în care, de asemenea, 18 şi-ar duce viaţa fără să dispună de o sursă de apă potabilă. Ar mai fi de adăugat o concluzie care va naşte ovaţiile cititorilor de stânga şi tuturor purtătorilor de tricou cu Che Guevara din Piaţa Matache. Şi la nivelul ăsta, totul pare ceva mai uşor de înţeles, pentru că doar 6 oameni din 100 ar deţine 59 la sută din ceea ce s-ar numi bunăstarea acestei comunităţi. Partea ceva mai puţin crudă e că nu ştii câţi din cei 100 sunt copii, aşa că poţi să citeşti că 13 suferă de foame sau de malnutriţie, 14 nu ştiu să citească şi doar 12 au o educaţie superioară. Probabil că cei care au construit acest proiect on-line, http://www.miniature-earth.com, au zâmbit când au inclus în prezentare 12 locuitori care au un computer.
Din toată lumea, doar 3 au o conexiune la internet. Mai departe sunt chestiile obişnuite despre disproporţia dintre cheltuielile militare şi cele pentru dezvoltare, şi un mic termen de comparaţie, foarte folositor pentru cei cărora nemulţumirea le ocupă tot timpul. Dacă ai un frigider, un dulap pentru haine, un pătuţ de adult şi un acoperiş deasupra capului, înseamnă că deja eşti mai bogat decât 75 la sută din populaţia lumii. Iar dacă ai şi un cont bancar, eşti printre cei 30 cei mai prosperi oameni din lumea asta mică. Ca întotdeauna pare foarte îndepărtat că 18 oameni din 100 au venituri de un dolar, sau chiar mai puţin, pe zi. Atunci cum sună că 53 din cei 100 trăiesc cu 2 dolari sau mai puţin pe zi? În afară de exerciţiul soft de conştiinţă există şi o altă parte bună a acestei poveşti cu aer de fabulă modernă cântată de Bono. Aceea că se încheie fără a ne spune câţi oameni din 100 apreciază zilnic ceea ce au.
www.exarhu.ro