Lupta crâncenă pentru suspendarea lui Traian Băsescu este doar o perdea de fum, după cum mă anunţă un amic priceput la economie.
De fapt, adevărata încleştare se dă tot pe tărâmul economic. Săptămâna trecută, atunci când toţi erau numai ochi şi urechi la suspendarea preşedintelui, deputaţii au respins legea privind crearea Infrastructurii Comune de Comunicaţii Electronice a statului (ICCES).
Conform Ordonanţei de Urgenţă care a intrat în vigoare la sfârşitul anului trecut, noua infrastructură ar fi urmat să foloseasca resurse de la Societatea Naţionala de Radiocomunicaţii (SNR), Teletrans, Transelectrica şi Telecomunicaţii CFR, iar integratorul tehnic era Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). Mai pe româneşte, ca să înţeleagă tot omul, nu doar cei cu studii în domeniu, se înfiinţa o reţea naţională, "Intranetul statului". Aceasta permitea schimbul de date gratuit, în format electronic, în interiorul şi între autorităţile şi instituţiile publice, dar şi între regiile autonome şi companiile naţionale sau controlate de stat. Ceva logic deci, mai ales că, până acum, fiecare era cu sistemul său.
Raportul de respingere a fost iniţiat de Comisia IT&C din Camera Deputaţilor, fără nicio explicaţie. Iniţial, am crezut că este vorba de o mică pizmă şi fiind vorba de o lege coaptă pe vremea lui Emil Boc o resping aşa, din protest, fără motiv. Cu speranţa că vor face una identică, dar care să îi fie atribuită ei, noii Puteri. Poate m-am înşelat pentru că o declaraţie a domnului Relu Fenechiu m-a bulversat: "Este nevoie de aşa ceva, însă nu cred că această infrastructură ar trebui coordonată de STS, ci ori de MCSI (Ministerul Comunicaţiilor), ori mai bine chiar de un operator privat, ales ca şi manager privat prin licitaţie. Era o struţo-cămilă care nu cred că ar fi funcţionat. Şi, dincolo de toate, românii au totuşi o reţinere în momentul în care un Serviciu Special coordonează o astfel de infrastructură. STS poate să se ocupe la cerere de securizarea acestui sistem. Atât. Ăsta este motivul pentru care cred că, în forma în care a fost făcută (n.r - OUG), nu ar trebui să fie lege. Veţi vedea că această propunere va fi reluată sub o altă formă şi cred că acest serviciu va fi creat", a mai precizat, pentru Hotnews, Relu Fenechiu.
Nu-l acuz pe domnul Fenechiu de nimic, dar asta îmi seamănă a privatizarea statului. Ba chiar a unor domenii stategice. Deranja că era gratuit, dar făcut tot de stat. Poate de aceea este strecurată ideia unui "operator privat" sau manager privat! Dar de ce nu privatizăm mai bine STS-ul? Sau măcar CSAT-ul, ca să nu mai avem secrete, probleme din astea care ne încurcă!
Totul nu este decât o mare gogoriţă pentru că doar STS-u asigură securitatea liniilor parlamentarilor şi demnitarilor, deci inclusiv a lui Relu Fenechiu. Ei bine! Cine spunea că nu mai sunt bani în România, că nu se mai pot face afaceri cu statul, s-a înşelat. Asta-i şi lupta!