Laurenţiu Ştefan Coruţ, șeful Serviciului Juridic al Administraţiei Cimitirelor, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență. Nepot al celebrului scriitor Pavel Coruț și ex-soț al Cristinei Coruț, fost prefect al Capitalei, el a fost prins în flagrant, pe 21 decembrie 2016, după ce a cerut 1.000 de euro mită. Șeful de la Cimitire este cercetat și într-un alt dosar penal, alături de Mario Iorgulescu, fiul șefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, pentru lipsire de libertate
Devenit celebru după ce a câștigat un proces împotriva Primăriei Capitalei, condusă, atunci, de Sorin Oprescu, de pe urma căruia a obținut reîncadrarea în funcție și suma de 170.000 de euro, șeful Serviciului Juridic al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Laurențiu Ștefan Coruț a fost trimis în judecată, pe 12 ianuarie, întrunul din dosarele în care este inculpat. În rechizitoriul întocmit de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Coruț este acuzat de trafic de influență, iar un magistrat de la Tribunalul București a dispus arestul la domiciliu. Pe 21 decembrie 2016, șeful de la Cimitire a fost prins în flagrant de ofițerii DGA primind 1.000 de euro mită de la patronul unei societăți căruia îi promisese că îi poate obține o autorizație care i-ar fi permis să efectueze lucrări în cimitirele din București și că, în acest scop, va interveni pe lângă funcționarii din cadrul comisiei constituite de ACCU care au în atribuții emiterea autorizației de lucrări. În fața anchetatorilor, Coruț și-a recunoscut fapta și a fost reținut pentru 24 de ore, dar judecătorul a decis plasarea în arest la domiciliu.
Acuzat de sechestrare
Fost avocat în Baroul Bota, nerecunoscut de autoritățile române, Laurențiu Ștefan Coruț este nepotul celebrului Pavel Coruț, scriitorul care a devenit faimos în anii ‚90. El a fost soțul Cristinei Coruț, fostul prefect al Capitalei. Laurențiu Coruț a intrat în atenția autorităților de mai multe ori. Pe site-urile instanțelor el apare ca inculpat în mai multe dosare, din anul 2005 încoace. În anul 2016, însă, pe 6 septembrie, polițiștii l-au săltat de la biroul său de la Cimitirul Bellu, unde anchetatorii au efectuat o percheziție. Surse apropiate anchetei ne-au dezvăluit, însă, că „mascații” au greșit adresa. Mai exact, ar fi trebuit să descindă într-un apartament situat vizavi de cimitir, unde Coruț avea un birou de mediator. Acolo, șeful de la Cimitire participase, în calitate de mediator, la o „înțelegere” cu forța pusă la cale de mai mulți membri ai clanului Calu, alături de fiul lui Gino Iorgulescu, Mario. În acel dosar, Coruț este cercetat pentru implicare într-o răpire și sechestrare de persoane.
Bătăi, intimidare și răpire
În acel caz, anchetatorii au fost sesizați de un bucureștean care, în cursul anului trecut, a împrumutat un individ cu o sumă mare de bani. Când s-a văzut cu banii în mână, respectivul nu numai că nu a mai vrut să-și plătească datoria, dar a și tocmit câțiva amici cu ajutorul cărora l-a sechestrat și bătut pe cel care- l împrumutase. Reclamația făcută de victimă i-a scos din sărite pe agresori care au trecut, iarăși, la bătăi, intimidări și răpire. Anchetatorii susțin că agresorii au obligat victima, sub amenințare, să semneze un document, în fața mediatorului Alexandru Laurențiu Coruț. Mario Iorgulescu și încă trei persoane au fost reținuți pentru 24 de ore. Mediatorul Coruț a „scăpat” doar cu control judiciar.
Omul care s-a îmbogățit pe seama lui Oprescu
Laurențiu Coruț (foto) redevenise, în martie 2016, la capătul unui lung proces cu Primăria Capitalei, șeful Serviciului Juridic al ACCU. În 2009, el fusese dat afară de Sorin Oprescu, dar instanța a obligat, în 2010, primăria să îl reangajeze, pe motiv că l-a concediat ilegal. Oprescu l-a dat afară din nou, iar până în 2016 când noul edil, Răzvan Sava, l-a repus pe funcție a încasat despăgubiri de 1.000 de lei pe zi, adică în jur de 170.000 de euro.