Miercuri seara, Codruța Kovesi, șefa DNA, ne-a făcut o surpriză de proporții. După ce timp de cîteva zile, a refuzat să răspundă întrebărilor legitime ale opiniei publice provocate de dezvăluirile incredibile privind abuzurile comise de Unitatea de elită a DNA Ploiești (citat din Codruța Kovesi) în instrumentarea unor dosare, iat-o dispusă să se confrunte cu întreaga presă.
Mai mult, pentru a ne ului de data asta, șefa DNA a acceptat să stea două ore de vorbă cu jurnaliștii, să răspundă la toate întrebările, chiar și la cele tendențioase, întrebări formulate astfel încît telespectatorilor să le intre în cap acuzațiile și nu replica la acuzații, nu s-a enervat cînd unii dintre jurnaliști lăsaseră impresia că au primit prin retrocedare microfonul, a evitat să răspundă la mai toate întrebările fără a se vedea asta.
Impresia de ansamblu a fost a unei personalități care iubește presa, inclusiv, dacă nu chiar mai ales, cea care o înjură.
Miercuri seara, la România9 de la TVR, luînd în discuție conferința de presă, Bogdan Chiriac a susținut c-a fost un moment de excepție al politicianului Codruța Kovesi.
L-am contrazis în direct, atrăgînd atenția că șefa DNA n-a răspuns la nici una dintre întrebările din spațiul public, că a repetat pînă la constipație sloganele pe care le spune din 2013 încoace. Conferința de presă a fost un eșec – am concluzionat.
Judecata mea se întemeia pe credința că șefa DNA convocase un asemenea moment pentru a da curs, cum i se cere unui demnitar al statului român, nevoii de răspunsuri încercate de opinia publică de duminică seara încoace, după dezvăluirile lui Vlad Cosma. Mai ales că reacția DNA de pînă atunci fusese penibilă.
Luni dimineața, DNA a trimis presei un Comunicat în care se încerca să se demonstreze că dezvăluirile fac parte dintr-o campanie împotriva DNA, împotriva Justiției din România. Lăsînd la o parte faptul că documentul cita din înregistrări care erau probe la un dosar în lucru – infracțiune de obstrucţionare a Justiției, că, mai mult seara, s-a livrat Realității tv și o înregistrare audio, dublă infracțiune, Comunicatul DNA nu răspundea întrebării pe care și-o punea orice om normal.
Întrebarea era dacă dezvăluirile despre Grupul Infracțional de la Ploiești se confirmau și dacă, da, ce măsuri are de gînd să ia Codruța Kovesi. Conferința de presă de luni dimineața a lui Lucian Onea, șeful DNA Ploiești, a fost un dezastru. Mai bine îl închideau într-o magazie și aruncau cheia decît să-l lase să iasă în fața presei.
Văzînd că-i groasă, Codruța Kovesi a decis pe neașteptate, miercuri, pe la prînz ținerea unei conferințe de presă la sediul DNA, premieră în destinul șefei DNA din două puncte de vedere. De luni dimineața, domnia sa a ținut-o întruna că nu răspunde acuzațiilor aduse de penali, pe de o parte. Pe de alta, de cînd e șefă la DNA, cînd a vrut să comunice ceva, Codruța Kovesi a dat fuga la instituțiile de presă care-i întrețin Cultul personalității.
Codruța Kovesi ne-a informat c-a convocat această conferință de presă pentru a face „cîteva precizări” ca „urmare a informaţiilor care au apărut în spaţiul public începînd de duminică seara”. E vorba, desigur, de dezvăluirile de la Antena 3 și România tv de duminică, de luni și de marți seara.
Aceste precizări – a ținut să afirma Codruța Kovesi – se bazează exclusiv pe „un raport scris” despre care ea spune că „l-am solicitat colegilor de la Serviciul Teritorial Ploieşti”. Evident, Raportul a fost întocmit de Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. Să auzi și să nu crezi!
Dezvăluirile îl vizau în principal pe Lucian Onea, șeful DNA Ploiești. Lucian Onea fusese șeful interlopului Mircea Negulescu, dat afară din magistratură de Inspecția judiciară a CSM pentru acuzații de o rară gravitate. Lucian Onea era cel care nu numai că aprobase falsificarea probelor, dar și participase puternic la infracțiune. În aceste condiții, normal era ca șefa DNA să-i ceară lui Lucian Onea autosuspendarea, pînă inspecția judiciară verifica dezvăluirile și nu un Raport scris.
Ca într-o glumă proastă, Codruța Kovesi i-a cerut un Raport scris despre dezvăluiri exact celui prezentat de dezvăluiri ca autor a abuzurilor. Dar nu numai atît. Codruța L. Kovesi și-a bazat întreaga conferință de presă pe cele spuse de Lucian Onea în Raport. După cum era de așteptat, Raportul întocmit de Lucian Onea nega evidența, susținînd că la Unitatea de elită de la Ploiești totul se desfășoară în chip legal.
Conferința i-a dat Codruței Kovesi posibilitatea să repete patetic toate sloganele despre DNA de cînd e ea șefă. Toate criticile și dezvăluirile despre DNA sînt expresia unui asalt asupra Justiției, Procurorii DNA sînt cinstea întruchipată, asistăm la un festival al corupților bla, bla, bla. Conferința de presă a fost convocată pentru răspunsul Codruței Kovesi la două chestiuni punctuale:
Dacă dezvăluirile sînt adevărate? Dacă Lucian Onea nu trebuia demis pentru abuzurile lui Mircea Negulescu? La aceste întrebări Codruța Kovesi n-a răspuns. Acestea erau raționamentele mele pentru teza eșecului.
După emisiune, am revăzut stenograma conferinței de presă, mi-am reamintit imaginile transmise în direct, m-am mai gîndit și mi-am dat seama c-am greșit polemizînd cu Bogdan Chiriac. Judecasem conferința de presă de pe pozițiile unui telespectator căruia trucurile folosite de Codruța Kovesi, minciunile cu ochii larg deschiși, încălcarea Legii (a citat dintr-o înregistrare care e probă într-un dosar), i-au sărit în ochi.
Am considerat că șefa DNA a iscălit această premieră absolută în destinul ei de șefă a DNA, pentru a răspunde acuzațiilor aduse DNA după Scandalul de la Ploiești, încercînd să ne convingă de netemeinicia acuzațiilor.
În realitate, Codruța Kovesi a convocat această conferință de presă nu în calitate de șef al DNA, ci în calitate de om politic și, mult mai important, de previzibil candidat la președinția României din partea Dreaptă a eșichierului politic.
Judecată astfel, conferința de presă, un dezastru dacă o raportăm pe Codruța Kovesi la postura de șef al DNA, a fost o lovitură, o mare lovitură.
Ea ne-a făcut cunoștință cu un om politic, desigur, un om politic român, care se adresează românilor, exploatîndu- le cu brio marile slăbiciuni, precum patima paranoică pusă în poziția față de oamenii politici, identificarea scenei politice cu scena unei chelfăneli de mahala, absența totală a spiritului critic, preferința bolnăvicioasă pentru slogane, pentru clișee, pentru repetarea lor papagalicească:
1. Prin însuși faptul de a ține o conferință de presă, ea a creat un eveniment senzațional, a cărui noutate absolută a făcut ca puțini telespectatori să mai fie atenți la ce spunea și, prin urmare, puțini telespectatori au sesizat că practic ea n-a zis nimic.
2. A jucat cu brio comedia transparenței, a deschiderii, a respectului față de presă, chiar și față de cea ostilă, manifestă prin întrebări tendențioase sau prin reluarea acelorași întrebări. Lovitura a fost cu atît mai mare cu cît pînă acum Codruța Kovesi a lăsat impresia unei dușmane a presei care o critică și a unei dulcici față de presa care o cîntă. Brusc, pînă și cei mai mari adversari din presă au descoperit un personaj respectuos cu jurnaliștii, scutit de ranchiună, gata să-și scoată pălăria în fața presei. Nimic nu dă gata presa decît impresia că un politician o respectă, că-i face temenele.
3. Asemenea tuturor politicienilor români, Codruța Kovesi a dovedit că poate să mintă în direct, privindu-te în ochi fără să clipească, să mintă ca și cum ar respira.
4. A exploatat cu mare talent una dintre slăbiciunile de fond ale românilor. Cea de a urmări un personaj politic nu pentru a-i supune aserțiunile verificării critice, ci pentru a se convinge încă o dată fie de măreția, fie de ticăloșia respectivului. Codruța Kovesi nu s-a adresat cetățeanului român minim lucid. Ea s-a adresat electoratului TeFeList, electoratului anti-PSD, cel care ar fi fost în stare să-l voteze pe Klaus Iohannis și dacă acesta s-ar fi prezentat în campanie sub forma unui cadavru.
Acest electorat mestecă sloganele fără noimă, e convins că toți cei considerați de el drept corupți trebuie să fie împușcați fără judecată, că vorba lor, numai așa vom reuși să curățăm țara de hoți! Tot mai dezamăgit de Klaus Iohannis acest electorat și-a găsit în Codruța Kovesi idolul. Luptă pe viață și pe moarte cu corupții, evident, cu cei din PSD, apără Justiția de asaltul Penalilor bla, bla, bla.
5. S-a preocupat nu de adevăr, cum fac toți politicienii în intervențiile lor publice, ci de satisfacerea propriului electorat. Tot ceea ce voiau să audă TeFeLiștii a zis Codruța Kovesi la conferința de presă. După dezvăluirile din presă, TeFeLiștii erau descumpăniți, mai ales că dinspre forțele anti-PSD nu venea nici un semn de luptă pe viață și pe moarte împotriva a ceea ce Divizia Presă numea Complotul PSD împotriva DNA.
6. Politicianul român are arta desăvîrșită de a evita concretul, faptul exact, verificabil, atît în promisiunile electorale, cît și în acuzațiile aduse adversarilor. Miecuri seara, ori de cîte ori venea momentul unui răspuns precis la o întrebare precisă Codruța Kovesi trecea imediat la generalități lozincarde.
Trăgînd linie și adunînd, pot spune că, în postura de Istoric al clipei, miercuri seara am fost martorul unui eveniment de excepție: Șefa DNA a murit! S-a născut un om politic!