Ședință de guvern. Se pun la punct ultimele detalii pentru creșterea de taxe

Ciolacu. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ședință de guvern. Marcel Ciolacu și miniștrii vor discuta mai multe acte normative, înainte ca premierul să se prezinte cu creșterile de taxe în Parlament.

Ședință de guvern. Astăzi, Marcel Ciolacu va discuta despre stabilirea condiţiilor pentru eliberarea permisului de conducere internaţional și desăre decontarea cheltuielilorcu hrana şi cazarea cetăţenilor refugiaţi din Ucraina. Un alt subiect care va fi abordat este acordarea facilităţilor de transport pentru elevi şi studenţi.

Premierul urmează să se prezinte cu noile taxe în Parlament. Potrivit unor surse, draftul are peste 50 de pagini și 180 de măsuri fiscale. Guvernul vine cu tăieri în IT, construcții și agricultură. Se va impune și o taxă de 10% pentru tranzacții imobiliare, dar și noi creșteri de TVA.

„Proiectul de hotărâre pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stabileşte, între altele, condiţiile pentru eliberarea permisului de conducere internaţional şi prevede că nu vor putea fi înmatriculate autovehiculele şi remorcile reclamate ca fiind furate în România sau în străinătate şi cele date în urmărire de către structurile Poliţiei Române ori de autorităţile altor state”, a anunțat Guvernul.

Sedință de guvern. Discuții importante

Pe agentă este și proiectul de hotărâre pentru alocarea de la Fondul de rezervă bugetară a unei sume pentru plata cheltuielilor aferente lunilor mai-iunie 2023 cu hrana şi cazarea refugiaților din Ucraina. Se va suplimenta cu suma de 50.000.000 lei bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe anul 2023 în vederea asigurării necesarului de finanţare de la bugetul de stat a cererilor de plată/rambursare către beneficiarii Programului Operaţional Infrastructură Mare.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un alt act normativ de pe ordinea de zi a Guvernului prevede repartizarea sumei de 331.027.626,13 lei către bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole din subordine - teatre, opere şi filarmonici.

Guvernul urmează să aprobe și un proiect de hotărâre privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei care prevede suplimentarea numărului maxim de posturi pentru instanţele judecătoreşti cu 17 posturi de asistenţi judiciari, precum şi a numărului maxim de posturi pentru Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie cu trei funcţii publice de execuţie de specialist IT.

Modernizarea infrastructurii

Alte proiecte de hotărâre de guvern se referă la modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice şi de alimentare cu apă şi canalizare în Portul Constanţa, precum şi la obiectivul de investiţii "Master planul infrastructurii rutiere şi de acces a Portului Constanţa - extinderea, modernizarea şi reabilitarea drumurilor şi pasajelor din Portul Constanţa".

În agendă se mai află și aprobarea alocării unor sume pentru exproprierea unor imobile în vederea lucrărilor de utilitate publică de interes naţional "Autostrada Sibiu-Piteşti" - Secţiunea 4 Tigveni-Curtea de Argeş şi "Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă- Otopeni (Magistrala 6. 1 Mai - Otopeni)".

Vor fi schimbări mari

Guvernul va discuta și un proiect de hotărâre referitor la organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională. Executivul urmează să-l revoce din funcţia de membru în Consiliul director al Fondului Român de Dezvoltare Socială pe Florin-Alexandru Zaharia, reprezentant al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, şi să o numească în acest post pe Mălina Gonţ.

Guvernul mai are în analiză proiectele de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi şi privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenţi, potrivit Gov.