Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni luni, 10 iulie, începând cu ora 12.00, pentru a luat act de demisia lui Edurard Hellvig de la conducerea Serviciului Român de Informaţii. Parlamentul va adopta o hotărâre prin care va declara vacantă funcția de director al SRI.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, săptămâna trecută, o scrisoare către Parlament prin care a propus ca cele două camere să ia act de retragerea din funcție a directorului Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și să declare vacant acest post prin aprobarea unei hotărâri în acest sens. Așadar, pe ordinea de zi a ședinței din Parlament a fost inclusă scrisoarea liderului de la Cotroceni.
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia de la conducerea SRI pe data de 3 iulie, considerând că și-a îndeplinut toate obiectivele. El a declarat că a discutat în prealabil cu Iohannis și că l-a informat pe preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PNL Ioan-Cristian Chirteş, privind decizia sa. Hellvig va fi suplinit până la numirea unui nou șef al SRI de prim-adjunctul instituției. Este vorba de generalul Răzvan Ionescu.
El va prelua funcția până când procedurile de numire a unui nou director vor fi încheiate. „Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunereadirectorului Serviciului Român de Informaţii”, se precizează în Legea de organizare a SRI.
Cine este Răzvan Ionescu, directorul interimar al SRI
Generalul Răzvan Ionescu, în vârstă de 47 de ani, are o experiență de peste 20 de ani în munca operativă a SRI. Directorul adjunct al Serviciului este de profesie fizician. A absolvit Facultatea de Fizică din Universitatea din București și a urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice. Ulterior, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, dar și cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.
Ionescu a ocupat mai multe funcții de-a lungul timpului în SRI atât în cadrul unităților centrale, cât și în cele teritoriale, unde a avut succese operaționale în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.
Răzvan Ionescu a fost încadrat în SRI cu gradul de locotonent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. El a fost avansat la gradul de general-maior pe data de 1 decembrie 2017. Generalul a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere înainte să fie numit în funcția de prim-adjunct al directorului SRI.