Ședință de urgență la Ministerul Energiei. Sebastian Burduja dă asigurări că sistemul energetic rezistă la caniculă

Electricitate / Sursa foto: Arhiva EVZ

Update: Ministrul Energiei a precizat, a finalul comitetului ministerial pentru sectorul energetic că echipele de intervenție sunt pregătite să ia măsuri acolo unde va fi cazul în cazul apariției unor defecțiuni la infrastructura de furnizare a energiei electrice. El a precizat că nu se pune problema unor avarii la nivel național, pe zone largi. Nu a exclus defecțiuni la nivel local ce vor fi remediate rapid.

Totodată Sebastian Burduja a precizat că a fost crescută producția de energie electrică cu aproximativ 400 MWh prin punerea în funcțiune a unor termocentrale. Se dorește acoperirea necesarului de energie în orele de seară când se înregistrează un vârf de consum.

București. Sebastian Burduja, ministrul Energiei participă, la această oră, la întâlnirea comitetului ministerial pentru sectorul energetic. Întrevederea a fost convocată în vederea analizării situației din sistemul energetic în contextul caniculei din această perioadă.

România înregistrează un consum ridicat de energie electrică dat fiind vremea caniculară din această perioadă. Specialiștii estimează că ne-am putea confrunta cu întreruperi de curent în condițiile în care sistemul energetic este supraîncălzit.

Sebastian Burduja a convocat comitetul ministerial

Ministrul Energiei a convocat comitetul ministerial pentru sectorul energetic. Discuțiile au în vedere consumul ridicat de energie și impactul caniculei din această perioadă asupra sistemului. Totodată vor fi propuse soluții pentru îmbunătățirea situației.

„Având în vedere perioada deosebit de călduroasă prin care trecem, am convocat pentru luni, ora 11:00, comitetul ministerial pentru sectorul energetic, cu următoarea ordine de zi: analiza situaţiei actuale din sistemul energetic naţional; impactul condiţiilor meteorologice şi soluţiile necesare; evoluţia consumului şi producţiei pe termen scurt şi mediu”, a transmis Sebastian Burduja într-o postare pe Facebook.

La discuții au fost convocați reprezentanți ai Transelectrica - Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz. De asemenea, discuțiile au loc în prezența principalilor producători şi distribuitori.

Burduja. Sursa foto: Facebook/ Sebastian Burduja

Ministrul dă asigurări că sistemul energetic este sigur

Sebastian Burduja a dat asigurări că sistemul energetic este sigur, la acest moment și nu vor fi înreruperi majore. El a precizat că la nivelul Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) activează experți competenți care știu să-și facă treaba. Din această perspectivă nu sunt motive de îngrijorare.

Ministrul a precizat că producția și consumul de energie sunt monitorizate cu atenție în vederea menținerii echilibrului energetic. El nu a exclus apariția unor avari locale, punctual, însă a precizat că operatorii de distribuție sunt pregătiți să intervină. Nu vor fi, însă, întreruperi pe scară largă a arătat Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a precizat că în ultimii 34 de ani, investițiile publice în sectorul energetic au fost la un nivel foarte redus. Din acest motiv pot apărea anumite sincope.

„Totuşi, într-un singur an, am atras finanţări nerambursabile de 13,6 miliarde euro — în producţie, în transport, în distribuţie. Efectele se vor vedea în timp, atât prin creşterea producţiei de energie electrică şi de gaze naturale, cât şi prin modernizarea reţelelor”, a precizat Burduja.

Sebastian Burduja pune accent pe stocarea energiei

Ministrul a mai arătat că de aproximativ un an atrage atenția asupra necesității extinderii capacității de stocare a energiei electrice. Sebastian Burduja precizează că aceasta este prioritatea zero a sectorului energetic. Drept urmare, a arătat, a fost relansat apelul de finanțare prin PNRR pentru baterii de stocare, în valoare de 80 de milioane de euro. Un alt apel de 200 de milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare, urmează la finalul anului.

„De aceea am restartat proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi voi susţine orice hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. Da, trebuia să le fi făcut de 30 de ani…dar măcar acum le-am început şi le punem pe şine”, mai subliniază Burduja.

Ministrul a mai spus că este în dialog cu producătorii căutând soluții pentru creșterea producţiei de energie electrică. De asemenea, a vorbit și despre prețul energiei spunând că media înregistrată pe PZU 2024 la zi este 421 lei/MWh, sub nivelul din prima jumătate a anului 2023, de 531 lei/MWh. Prețul este mai mic raportat la perioada ianuarie - iulie 2022 când atingea 1.150 lei/MWh.

„Vă asigur că vom continua cu toţii să facem tot ceea ce este posibil pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă şi verde — da, în această ordine”, a arătat Sebastian Burduja.

Sursa foto: Dreamstime.com

Europa reduce consumul de electricitate

Mai multe state ale Uniunii Europene au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică. Astfel, Grecia și-a propus să reducă consumul de energie cu 10% pe termen scurt și cu 30% până în anul 2030. În acest sens, oficialii eleni au propus o serie de măsuri menite să ducă la atingerea obiectivului. Acestea se aplică, cu precădere instituțiilor publice.

Acestea trebuie să reducă folosirea aerului condiționat, să protejeze ferestrele și să închidă calculatoarele, după orele de program.

Și alte state au luat măsuri în ultimii ani pentru reducerea consumului de energie. Cele mai stricte au fost aplicate în Germania, Italia, Franța, Portugalia și Spania.