Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declarații despre prețul facturilor la energie și la gaze. Ce trebuie să știe românii?
Facturile la gaze rămân mari, în ciuda creșterii stocurilor
Facturile la gaze rămân mari, deși Europa înregistrează stocuri record. O situaţie de criză a fost evitată iarna trecută, în urma eforturilor pentru a găsi noi furnizori, a redeschide vechile depozite şi a lansa iniţiative de reducere a consumului în unele zone mari consumatoare de energie, deoarece livrările din Rusia au fost oprite în urma invaziei sale în Ucraina în februarie 2022.
Potrivit cercetărilor publicate de Moody’s luna aceasta, UE avea stocuri record de gaze, de aproximativ 97,5% din capacitate, la sfârşitul lunii noiembrie 2023, ceea ce înseamnă atât un risc foarte scăzut de lipsă de energie în această iarnă, cât şi o poziţie puternică pentru următorul sezon rece, au descoperit analiştii.
”Rezervele de energie îmbunătăţite ale Europei care vor fi în această iarnă sunt rezultatul eficacităţii acţiunilor guvernamentale din partea cererii şi ofertei şi al economiilor consistente de energie atât de către gospodării, cât şi de companii”, se arată în raportul Moody’s, invocând rezerve mai mari de gaze naturale lichefiate (GNL) în 2023, o disponibilitate mai mare a centralelor nucleare şi hidroelectrice şi o iarnă blândă, ca îmbunătăţire a situaţiei.
Furnizorii de energie, verificați de ANRE. Sebastian Burduja avertizează
Ministrul Energiei a făcut precizări legate de controalele asupra activității furnizorilor. Sebastian Burduja explicat cine are dreptul să verifice activitatea acestora. Sebastian Burduja susține că furnizorii din domeniul energiei trebuie verificați de ANRE. A precizat că Ministerul Energiei nu are dreptul legal de a face această procedură.
Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei „nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie”. Sebastian Burduja susține că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei este structura îndreptățită să efectueze aceste verificări.
„Ministerul Energiei nu are drept legal de control asupra furnizorilor din energie, dar – în calitate de ministru – am solicitat atât oficial, cât şi public, ANRE să verifice modul în care furnizorii de pe piaţa de gaze şi energie electrică respectă prevederile OUG27/2022. ”, a declarat Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja: „românii nu vor îngheța de frig”
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a dat vestea bună pentru românii care se tem de facturile mari la căldură și la gaze. Statul român îi va ajuta să își plătească facturile la energie și la gaze, mai ales pentru familiile care au venituri mai mici de 2.000 lei pe membru. Acestea vor primi carduri de energie cu bani de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ministrul a fost invitat la Antena 3 CNN și a explicat cum funcționează schema de compensare-plafonare. Aceasta le va asigura românilor un preț mic la gaze, comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.
„Noi, la nivelul Guvernului, ne-am asumat că românii, iarna asta nu o să tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Şi ne-am asumat să menținem această schemă de compensare-plafonare, care pentru români a asigurat la nivel european al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană. Asta înseamnă că există în continuare acel plafon de 0,31 de lei per Megawatt-oră, dar foarte mulți furnizori, pentru că a scăzut prețul la gaze pe piață au venit sub acest plafon”, a zis Sebastian Burduja. Ministrul estimează că schema actuală va funcționa până în martie 2025.