Se strânge lațul în jurul Chinei: Raport exploziv despre Mușamalizarea COVID-19

Sursa foto. EVZ

Ziarul australian Daily Telegraph a intrat în posesia unei copii a dosarului de anchetă realizat de comunitatea de informații Five Eyes în legătură cu modul în care China a gestionat epidemia de COVID-19.

Dezvăluirile conținute de dosar sunt de o importanță excepțională și ele pot schimba radical relațiile pe care lumea occidentală le va avea de acum încolo cu China.

Documentul afirmă că regimul comunist a distrus intenționat dovezi despre existența epidemiei și prezintă detalii noi și șocante despre modul în care a organizat mușamalizarea.

Five Eyes (Cinci Ochi) este o alianță de servicii de informații din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

„În mod deliberat, China a tăinuit sau distrus dovezile epidemiei de coronavirus într-un «atac la adresa transparenței internaționale» care a costat zeci de mii de vieți”, scrie Daily Telegraph, citând dosarul Five Eyes.

„Acesta afirmă că, «punând în pericol alte țări», guvernul chinez a ascuns informații despre virus, reducând la tăcere sau «făcând să dispară» medici care au vorbit, distrugând dovezi din laboratoare și refuzând să furnizeze eșantioane vii unor echipe internaționale de savanți care lucrau la dezvoltarea unui vaccin.”

Raportul de 15 pagini al Five Eyes se concentrează pe o echipă de oameni de știință de la Institutul de Virologie din Wuhan care era condusă de cercetătoarea Shi Zhengli.

Documentul „vorbește despre munca acestora de a căuta eșantioane de coronavirus într-o grotă din provincia Yunnan, cu o uimitoare similaritate genetică cu COVID-19, precum și despre cercetările lor pentru a sintetiza un coronavirus obținut de la un liliac și care să nu poată fi tratat”, mai scrie Daily Telegraph.

„Cel puțin unul dintre cele circa 50 de eșantioane pe care dr. Shi le avea în laborator se potrivește genetic în proporție de 96% cu COVID-19.”

Dr. Shi s-ar fi declarat inițial îngrozită de posibilitatea ca pandemia să-și aibă originea în laboratorul ei, dar ulterior s-a răzgândit, schimbarea putând să apară, scrie raportul, după ce guvernul chinez a exercitat presiuni asupra ei.

În martie 2019, dr. Shi și echipa sa au publicat un articol despre coronavirușii purtați de liliecii din China, în care se arăta: „Este foarte probabil ca pe viitor să izbucnească epidemii de SARS sau MERS de la coronavirușii purtați de lilieci, iar o probabilitate mai mare este ca acest lucru să se petreacă în China”.

Ziarul australian subliniază și „cel mai uimitor și îngrijorător” caz al unei persoane reduse la tăcere de către guvernul chinez: Huang Yang Ling.

„O cercetătoare la Institutul de Virologie din Wuhan (...) prima diagnosticată cu această boală și care a fost «pacientul zero»”, scrie Daily Telegraph.

„A fost anunțată apoi (pe rețelele sociale – n.r.) dispariția ei, odată cu ștergerea biografiei și a fotografiei sale de pe site-ul Institutului de Virologie din Wuhan. Pe 16 februarie, institutul a dezmințit că ea era pacientul zero și a afirmat că este vie și sănătoasă, dar nu a apărut de atunci nici o dovadă că ar fi în viață, ceea a provocat speculații.”

Raportul Five Eyes mai prezintă și modul în care China a început la sfârșitul lui Decembrie să cenzureze de pe motoarele de căutare de pe internet termeni legați de epidemia din Wuhan.

De asemenea, „Comisia de Sănătate din Hubei (provincia în care se află orașul Wuhan – n.r.) le-a dat dispoziție companiilor de genomică să oprească testările legate de noul virus și să distrugp toate eșantioanele”, mai scrie Daily Telegraph.

„A doua zi, pe 3 ianuarie, cea mai importantă autoritate sanitară dn China, Comisia Națională de Sănătate, a dat ordin ca eșantioanele de pneumonie din Wuhan să fie mutate la alte institute de testare desemnate sau să fie distruse, dând în același timp instrucțiuni ca să nu se publice nimic legat despre boala necunoscută.”

Documentul comunității de informație a celor cinci state mai afirmă că autoritățile din China au avut dovada că virusul poate fi transmis de la om la om pe 6 decembrie, însă nu au recunoscut oficial acest lucru decât pe 20 ianuarie, iar carantina în Wuhan a fost instituită abia pe 23 ianuarie.