Viitoarea lege a Educației trebuie să conțină criterii de performanță astfel încât să încurajeze cadrele didactice să obțină rezultate cât mai bune. Propunerea a fost făcută de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul PSD susține că nu este un adept al sporurilor salariale acordate tuturor ci un susținător al majorărilor bazate pe aplicarea criteriilor de performanță.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că este nevoie ca în viitoarea Lege a Educației să fie introduse criterii de performanță pentru dascăli. Aceștia vor trebui evaluați în funcție de rezultatele bune pe care le vor obține și, doar astfel, vor obţine salarii mai mari.
„Am avut azi o discuţie (...) că poate ar trebui să ne gândim un pic şi la performanţa profesorilor. Să nu mai mergem la acest pauşal pentru toată lumea. Să găsim exemple, cum este Şcoala 11 de la Buzău, totuşi să existe şi o altfel analiză. (...) Corect ar trebui introduse criterii de performanţă în noua Lege a Educaţiei. După cum bine ştiţi, se pregăteşte noua Lege a Educaţiei, o discutăm în coaliţie şi apoi o să venim cu ea ca şi propunere în Parlament”, a declarat liderul PSD, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susținut-o la Buzău.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că nu este un adept al sporurilor ci al aplicării unor criterii de performanță. El a dat exemplu PNRR, document în care au fost introduse astfel de criterii drept condiție pentru majorarea salariilor.
„Nu sunt adeptul sporurilor, sunt adeptul criteriilor de performanţă, cum s-au introdus cele de la PNRR. În cazul în care ai performanţă, vei primi o mărire de salariu. Eu aş introduce toate sporurile în salariul de bază”, a precizat Marcel Ciolacu, președintele PSD.
Ministerul Educației pregătește o nouă lege
O nouă lege a Educației va fi gata cel mai devreme în septembrie 2022 sau cel mai târziu în septembrie 2023. Declarația a fost făcută de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a precizat, la începutul lunii aprilie că are în plan modificarea a trei legi importante în baza cărora funcționează sistemul de educație din România. Este vorba despre legea învățământului preuniversitar, legea învățământului universitar și statutul cadrului didactic.
Sorin Cîmpeanu a mai spus că proiectul noii legi a Educației va fi pus dezbatere publică „de îndată ce va fi gata transpunerea concluziilor proiectului România Educată în text de lege”. De altfel, încă din luna ianuarie, Sorin Cîmpeanu a declarat că în noile legi ale Educației vor trebuie incluse prevederile din proiectul România Educată, inițiat de președintele Klaus Iohannis.
„În această lege, trebuie să fie cuprinse toate concluziile proiectului România Educată, care a făcut obiectul unor dezbateri largi într-o perioadă lungă de timp. Vor trebui să fie cuprinse așteptările de la sistemul de învățământ care avea foarte multe probleme cronice înainte de criza sanitară și care au fost amplificate enorm de criza sanitară”, spunea Sorin Cîmpeanu în luna ianuarie.