Se schimbă cărțile de identitate. Ce ar putea să nu mai conțină? Dan Barna propune măsura în scop electoral

Sursa foto: MAI

Viitoarele cărți de identitate ar putea să nu mai conțină informații privind adresa de domiciliu a posesorilor.

Alianța USR PLUS va propune ca informațiile privind adresele de domiciliu a posesorilor să fie eliminate de pe cărțile de identitate. Acest lucru ar contribui la o participare la procesul de vot mult mai flexibilă și mai firească, susține co-președintele Alianței, vicepremierul Dan Barna.

„Un alt element important pe care-l vom discuta la coaliție și-l vom propune colegilor noștri, este de a nu mai avea, cum este exemplul mai multor state europene, domiciliul pe cartea pe identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiționată de existența domiciulului pe respectiva carte de identitate”, a declarat Dan Barna.

Dan Barna n-a dat informații suplimentare despre cum s-ar putea implementa, concret, o astfel de decizie care ar modifica complet o carte de identitate.

Potrivit spuselor sale, acest lucru ar contribui la „o participare la vot mult mai flexibilă și mult mai firească”. Pe de altă parte, lipsa informațiilor privind domiciliul, ar permite fraudarea pe scară largă a alegerilor, cel puțin la nivel local.

Dan Barna, sedinta de guvern

 O măsură care favorizează frauda electorală

Este în practica partidelor politice și a candidaților la primării ca, înainte de scrutinurile electorale, „să mute” populații întregi dintr-o localitate în alta pentru a-și asigura numărul de voturi necesar obținerii unui mandat.

În prezent, profitând de scăpările legislative, alegătorii își pun viză de flotant pe cărțile de identitate în localitățile în care este nevoie de voturile lor. Aceasta folosind adrese de domiciliu puse la dispoziție special, de candidați sau reprezentanți ai unor partide.

Or, în condițiile în care măsura propusă de Dan Barna ar fi adoptată și s-ar transforma în lege, n-ar mai fi nevoie nici măcar de aceste subterfugii. Alegătorii ar putea vota în alte localități decât cele de domiciliu, acolo unde este nevoie de voturile lor, fără să mai facă nici minimul efort de a-și înregistra o adresă de domiciliu provizorie, la autorități.