Lovitura aplicată de drogat fotbalistului Galamaz este universal blamată, însă agresarea acestuia de către colegii jucătorului poate fi tratată ca o cafteală pe teren.
În urma incidentului de la partida Petrolul Ploieşti - Steaua Bucureşti, majoritatea suporterilor a susţinut gestul fotbaliştilor Novak Martinovici şi Răzvan Stanca, care l-au agresat pe huliganul Ştefan Dragoş Enache. Mai mult, unele voci au susţinut ideea legitimei apărări în cazul jucătorilor stelişti, care au tăbărât pe aşa-zisul suporter ploieştean, după ce l-a lovit pe colegul lor, George Galamaz. Nu a fost legitimă apărare Avocatul Antonie Popescu susţine că, în cazul legitimei apărări, intrăm pe "o zonă cu geometrie variabilă", în sensul că cele mai multe hotărâri ale instanţei pe această speţă ţin de voinţa judecătorului, în condiţiile unei legi ambigue. Cu referire la cazul de la Ploieşti, imediat după lovitura huliganului Ştefan Dragoş Enache, se poate vorbi cel mult despre încăierare într-un spaţiu public, crede Popescu. "Este adevărat că jucătorii Stelei au fost provocaţi, însă era de datoria forţelor de ordine să intervină imediat pentru a nu continua răfuiala în teren. Putea fi respins altfel. Pentru a avea legitimă apărare, victima (Galamaz, n. red.) trebuia să reacţioneze, şi nu colegii săi. Nu poate fi invocată nici forţa majoră, deoarece nu exista un pericol imediat care ar fi produs noi victime", a declarat, pentru "Evenimentul zilei", avocatul Popescu. "Dacă primesc un pumn, sar toţi la bătaie" Eliminaţi în urma incidentelor, Martinovici şi Stanca au toate şansele să scape de suspendarea care poate fi între şase şi opt etape. Potrivit punctului 4 al Articolului 57 al Regulamentului FRF, "orice persoană care a încercat să prevină incidentele, să-i apere pe alţii sau să-i despartă pe cei implicaţi în încăierare nu va fi sancţionată". Problema este în altă parte. "Echipele noastre stau prost cu pregătirea psihică. Dacă primesc un gol, devin «legume », dacă primesc un pumn, sar cu toţii la bătaie", mai susţine Antonie Popescu. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/YJUsxPeVllo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Cazul "crimei din Primăverii" În 2005, Adrian Iovan, pe atunci soţul creatoarei de modă Romaniţa Iovan, împuşca mortal, pe timp de noapte, un hoţ care intrase în casa fostului pilot. Procurorii care au anchetat cazul au decis că soţul Romanitzei Iovan a fost în legitimă apărare şi că nu se face vinovat de moartea lui Bogdan Iancu, tânărul surprins la furat în locuinţă. Cazul a provocat dezbateri aprinse, după ce sora victimei a cerut anchetarea fostului pilot şi judecarea acestuia pentru crimă. Un an mai târziu, dosarul "crimei din Primăverii" a fost închis, fără ca cel care a tras să fie pus sub acuzare.
CAZURI DE AUTOAPĂRARE
Oameni care au ajuns să comită crime înnebuniţi de frică
Un alt caz de scoatere de sub urmărie penală a fost anul trecut în ianuarie la Cumpăna. Procurorul Zafer Sadâc spune că pe fondul violenţei conjugale prelungite, o femeie şi-a înjunghiat soţul până l-a omorât. În ziua crimei, soţul îşi bătuse soţia cu sapa, deşi femeia apucase să se încuie într-o cameră. Agresorul a spart uşa. Înnebunită de frică, soţia a luat cuţitul şi l-a înjunghiat fără a mai ţine cont unde loveşte. A fost scoasă de sub urmărire penală. "Dacă nu mă apăram, îmi pierdeam viaţa" Un ieşean de 31 de ani a fost achitat de judecătorii ieşeni care au considerat că aceasta se afla în legitimă apărare când şi-a ucis un prieten. Crima a avut loc în noaptea de 19 spre 20 august 2009, în cartierul ieşean Păcurari. Lucian Cracea era cu mai mulţi prieteni la o bere, printre aceştia şi Ciprian Corobuţă. La un moment dat, cei doi au început să se certe din cauza unei prietene comune, lucrurile luând o amploare neaşteptată. Ciprian Corobuţă a mers acasă, unde a cerut ajutorul fratelui Dumitru, cei doi coborând în stradă înarmaţi cu un cuţit şi cu un baston. Procurorii au spus că Dumitru, victima, a reuşit să îl înjunghie în picior pe Cracea, care imediat a ripostat, lovindu- l în zona abdomenului. Dumitru Corobuţă a decedat ulterior, iar Cracea a fost arestat sub acuzaţia de omor calificat. Acuzatul a susţinut mereu că a fost în legitimă apărare. "Dacă nu mă apăram, riscam să-mi pierd viaţa. Am fost nevoit să folosesc cuţitul", a spus acesta. În ianurie 2011, la un an de la începerea procesului, Cracea a fost achitat, dar sentinţa nu este definitivă. Doar cazurile clare se termină la Parchet. S-a apărat de un soţ gelos Unul dintre cazurile relativ recente înregistrate în judeţul Hunedoara, în care s-a invocat legitima apărare, a fost cel al unui şofer agresat de un individ extrem de gelos. Victima era şoferul unui microbuz care transporta muncitori la o fabrică din apropiere. Soţia agresorului plecase de acasă din cauza bătăilor. Soţul gelos l-a luat în vizor pe şoferul de microbuz. "Într-o seară, soţul bolnav de gelozie l-a urmărit pe şofer până acasă şi a încercat să-l lovească. Şoferul s-a apărat, iar agresorul a căzut pe nişte bare de metal din curte, şi şi-a rupt splina. Au fost martori iar soluţia a fost de neîncepere a urmăririi penale", relatează procurorul Dorel Herban.
Cazurile de legitimă apărare sunt complicate, aprecierile corecte fiind dificil de făcut. Noţiunea presupune ca forţa gestului defensiv să nu fie mai mare decât cea a atacului. (Georgeta Petrovici, Feri Predescu, Irina Marinescu, Ciprian Iancu) "Ulterior arestării soţului ei, femeia nu a îndrăznit timp de doi ani să se întoarcă acasă. A revenit în imobil abia după ce poliţia i-a garantat paza." SERAFIM MORARU, avocatul lui Costică Andronache MODIFICARE Adrian Iovan a schimbat Codul Penal
- În urma cazului "Crima din Primăverii", parlmanetarii au introdus în noul Cod Penal (care încă nu a intrat în vigoare) prevederea expresă potrivit căreia "se prezumă a fi în legitimă apărare acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace".
- Alte norme stabilesc faptul că "este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului".
- În acelaşi timp, a fost eliminat articolul potrivit căruia este în legitimă apărare şi acela care, din cauza tulburării sau temerii, "a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul". Acest lucru prespune ca victima să răspundă "cu aceeaşi monedă" în cazul unui atac şi, printre altele, trebuie să folosească pentru apărare acelaşi tip de armă.
INTERNAŢIONAL
Americanii şi francezii au legislaţia de partea lor, dar nu trebuie să riposteze disproporţionat
- Cazul Petrolul: Martinovici şi Stanca, legitimă apărare?