Se întorc ninsorile în România. Meteorologii au emis avertizări de cod portocaliu și galben de vreme deosebit de rece în aproape toată țara

Marea mai calda din Arctica contribuie la ninsorile abundente din Europa

Administrația națională de Meteorologie (ANM) a emis două avertizări de cod portocaliu și galben de ploi, vânt puternic, lapoviță, ninsori și viscol puternic, în cea mai mare parte a țării.

Potrivit meteorologilor ANM, prima săptămână din aprilie aduce noi episoade specifice iernii. Astfel, codul galben va fi valabil de luni, 3 aprilie, ora 23.00 și până miercuri, 5 aprilie, ora 10.00.

În intervalul menţionat, vremea va fi deosebit de rece și temporar vor fi precipitaţii mai ales în sudul, centrul şi estul teritoriului, iar în noaptea de marți spre miercuri (04/05 aprilie), aria acestora se va restrânge către nord-est.

În regiunile sudice și sud-estice va ploua, iar la munte și în zonele mai joase de relief din nordul și centrul Moldovei, Transilvania şi Banat se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare și local se va depune strat de zăpadă. Cantităţile de apă vor depăşi 20...25 l/mp şi pe arii restrânse, îndeosebi în sud-vest, 40...50 l/mp.

Vântul va avea intensificări temporare în Muntenia, în sudul Olteniei și al Moldovei unde vitezele la rafală vor depăși 55...65 km/h și pe arii restrânse 70...75 km/h.

Cod portocaliu de ninsori abundente

În același timp, de marți, 4 aprilie ora 02.00 și până la ora 22.00 e în vigoare un cod portocaliu de ninsori abundente, zonele afectate fiind Carpații Meridionali și sudul Carpaților Orientali în special la altitudini de peste 1400 m.

Prin urmare, în Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali va ninge abundent      (30...50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent în special la altitudini mai mari de 1400 m. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55...60 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Fenomenele meteo extreme au loc în contextul în care România a fost lovită de Furtuna Mathis. Este vorba despre acest ciclon care aduce valori ale cantităţilor de precipitaţii, cel puţin în jumătatea sudică a ţării, cantităţi de apă care pot depăşi 20-30 de litri pe metru pătrat.

Vortexul polar a lovit România

„Vorbim de o scădere a regimului de temperaturi. Dacă în zona de sud şi sud-est a ţării mai consemnăm temperaturi de peste 15-16 grade Celsius, deja observăm nuanţe de mov şi albastru semn că masa de aer foarte rece pătrunde şi în zona ţării noastre şi aduce valori de temperaturi, în zona de nord, de cel mult 6-7 grade.

De marţi, masa de aer rece va cuprinde toată ţara şi vorbim de temperaturi de 1-2 grade în zona Moldovei, Banat, Crişana, Transilvania. Doar în Dobrogea mai vorbim de valori de 13-14 grade Celsius”, a spus directoarea ANM, Elena Mateescu, potrivit antena3.ro.