Se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009. Maia Sandu: O rană neînchisă

Sursa foto: presedinte.md

Se împlinesc 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, când mii de tineri din Republica Moldova au ieșit în stradă, nemulțumiți că Vladimir Voronin și comuniștii își prelungeau mandatul cu încă patru ani. Protestatarii au solicitat dreptul la un scrutin corect și liber. Proteste pașnice au degenerat în violențe, în urma intervenției agresive a organelor de represiune ale statului

Victimele evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse.

Protestele din 7 aprilie 2009

Potrivit datelor colectate de societatea civilă, peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă și au fost deținute în condiții inumane, iar cel puțin cinci persoane și-au pierdut atunci viața în condiții suspecte. Totuși, statul a recunoscut un singur deces, pe cel al tânărului Valeriu Boboc, pentru care a fost condamnat la închisoare polițistul Ion Perju, care a fugit din Republica Moldova fără să-și ispășească pedeapsa, potrivit radiochisinau.md. Mai mulți responsabili, conducători ai Ministerului de Interne au fost achitați de justiția moldovenească.

Sursa foto: presedinte.md

Maia Sandu: 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței

La 15 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, Președinția Republicii Moldova găzduiește o expoziție de fotografii care reconstituie evenimentele de atunci.

Astfel, toți doritorii sunt invitați să vină duminică, 7 aprilie, până la ora 14.00, pentru a participe la o lecție deschisă de istorie prezentată în holul Președinției de Igor Cașu, istoric și director al Agenției Naționale a Arhivelor. Iar în săptămâna 8 - 14 aprilie, ușile Președinției vor fi deschise între orele 17:00 și 19:00, de luni până vineri, iar sâmbătă și duminica – între 12:00 și 14:00.

„7 aprilie 2009 va rămâne mereu ca o rană neînchisă a consecințelor unui regim autoritar, care își pune în închisoare tinerii ce gândesc liber, care vrea să guverneze prin frică și care se teme de propriii cetățeni. Dar 7 aprilie va rămâne în istoria noastră și ca un simbol al rezistenței, al curajului și al puterii unui popor care vrea să fie liber. Democrația înseamnă, de fapt, să credem în puterea noastră de a ne crea soarta. Iar atunci când ne este călcat în picioare acest drept, să ne ridicăm împotriva răului”, a transmis președintele Maia Sandu.

”Datorită tinerilor, nu trăim azi într-un stat închis”

Șefa statului a mai spus, în mesajul său, că tinerii care s-au ridicat pe 7 aprilie 2009 au suferit din cauza violenței și terorii unui regim ce își trata cetățenii ca pe dușmani.

„Tinerii au trăit, cu siguranță, și dezamăgiri, dar nimeni nu a reușit să le distrugă demnitatea și forța morală de a înfrunta nedreptatea. Și, inclusiv datorită lor, azi nu trăim într-un stat închis, unde oamenilor le este frică să gândească și să vorbească liber. Azi Republica Moldova rămâne a fi un stat democratic, unde drepturile sunt respectate și puterea este în mâinile poporului. Azi, porțile Președinției sunt deschise, drept simbol al valorii de bază pentru care au luptat tinerii în aprilie 2009 - libertatea. Libertatea fiecărui individ și libertatea noastră ca popor”, a punctat Președintele.