Republica Moldova. După mai multe critici care s-au adus prestației Procuraturii Anticorupție, premierul Recean vorbește despre un management defectuos al instituției. Este pentru prima dată când nemulțumirile autorităților sunt îndreptate spre conducerea instituției, asigurată de Veronica Dragalin.
Dragalin, vizată direct de criticile premierului Recean
După ședința de astăzi a Guvernului, premierul Recean a făcut declarații de presă. Întrebat cum comentează reacția Procuraturii Anticorupție la criticile adresate de șefa statului, Maia Sandu, prim-ministrul a dat de înțeles că un manager bun trebuie să găsească soluții pentru a asigura eficiența, nu scuze.
„Este o lipsă acută nu doar la Procuratura Anticorupție. Există această lipsă de personal și la Ministerul de Interne, și la judecătorii, și la alte instituții. Aici intervine rolul managerului să se asigure că indiferent de constrângerile care există – te concentrezi, te focusezi, pe lucrurile prioritare”, a comentat Recean.
Sandu cere schimbări imediate în domeniul justiției
Președinta Maia Sandu a criticat prestația Procuratura Anticorupție (PA), dar și a altor instituții din domeniul justiției.
Sandu a solicitat Guvernului să propună o formulă nouă pentru reformarea instituției. Șefa statului așteaptă de la procurori să livreze rezultate în domeniul combaterii corupției mari, inclusiv a celei politice.
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia, recomandarea, Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a declarat Sandu.
Întrebată dacă schimbările pe care le cere o vizează și pe șefa Procuraturii Anticorupție, nu a apus cert că și-ar dori demisia acesteia.
„În raport cu Procuratura Anticorupție, așa cum am zis, e clar că schimbările care au fost făcute până acum nu au dat rezultate. Solicitarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost ca să vină cu propuneri despre cum ar trebui să arate Procuratura Anticorupție. Așa încât să vedem rezultate mult mai bune deci am văzut până acum”, a punctat Sandu.
De altă parte, Procuratura Anticorupție a comentat că duce o lipsă gravă de personal, dar și de condiții adecvate de activitate.
„Vacanța funcțiilor 50%, procurori și ofițeri. Lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație). Fapt sesizat și de Comisia Europeană în procesul de screening bilateral. Precum și de alte instituții internaționale, inclusiv FMI și Banca Mondială. Avem convingerea că, măsurile guvernamentale ulterioare vor genera o întărire a capacităților funcționale ale Procuraturii Anticorupție. În volum deplin, conform angajamentelor asumate față de cetățenii Republicii Moldova și partenerii externi”, se arată în comunicat.