Republica Moldova. În acest weekend, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a înregistrat 200 de informații și a întocmit 224 de procese-verbale de constatare a contravenției privind coruperea electorală pasivă. Totodată, 143 de procese verbale au fost transmise deja Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru examinare și adoptarea deciziilor legale.
Organele de forță întreprind acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor
În prezent, IGP întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.
„Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale”, a precizat IGP.
Persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.
Acțiunile de corupere a alegătorilor ar fi realizate de gruparea lui Ilan Șor, susține IGP
Organele de forță investighează mai multe episoade de finanțare ilegală a formațiunilor politice afiliate lui Ilan Șor. Aceste acțiuni ar urmări coruperea alegătorilor care participă la scrutinul din această toamnă.
În ultimele săptămâni, sute de persoane au fost documentate de oamenii legii pentru primirea mijloacelor bănești în schimbul voturilor. Pentru fortificarea probatoriului, organele de forță au desfășurat o serie de percheziții pe întreg teritoriul țării.
Persoanele vizate riscă amenzi de până la 37 500 de lei (circa 1 875 de euro). Majoritatea celor vizați colaborează cu ancheta și oferă informații care pot servi drept probatoriu.
Potrivit IGP, acțiunile de corupere a alegătorilor ar fi realizate de gruparea Ilan Șor. Liderii locali ai organizației, precum și alte persoane, ar beneficia de transferuri prin intermediul aplicației PSB.
„Transferurile sunt operate prin Promsvyazbank. Aceasta este o bancă din Federația Rusă aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina. Banii erau oferiți în schimbul voturilor sau a opțiunii „NU” la referendum”, a anunțat anterior IGP.
Transferurile erau realizate pentru a exclude operarea cu bani cash și, respectiv, limitarea informațiilor pe care ar fi putut să le obțină poliția.
Investigațiile privind cazurile de corupere electorală continuă.