Scrutinul prezidențial tot mai aproape. A început tipărirea buletinelor de vot pentru acești alegători

Tipărirea buletinelor de vot/Sursa foto: a.cec.md

Republica Moldova. Comisia Electorală Centrală (CEC) a început joi tipărirea buletinelor de vot pentru alegătorii care vor vota prin corespondență în SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda. Pentru alegerile prezidențiale (turul I și II) și referendumul republican constituțional vor fi tipărite 1 809 buletine de vot.

Prețul buletinelor de vot

Buletinele pentru ambele scrutine se vor deosebi prin culoare. Astfel, pentru alegerile prezidențiale, turul I, acestea vor avea culoare gri afumat. Totodată, pentru turul II - albastru oțel, iar pentru referendum vor avea culoarea violet.

Buletine de vot/Sursa foto: a.cec.md

Buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale va avea dimensiunea de 31,75 cm lungime și 14 cm lățime. Pentru referendumul republican constituțional dimensiunea unui buletin de vot este de 33 cm lungime și 16 cm lățime. Prețul unui buletin de vot este de 2,7 lei. Tirajul total valorează 14 652,90 lei (peste 700 de euro).

Circa 2 000 de cetățeni au depus cereri pentru votul prin corespondență

Potrivit CEC, aproape 2 000 de moldoveni au depus cereri pentru a vota prin corespondență la alegerile din această toamnă. Cei mai mulți cetățeni care s-au înregistrat sunt din Statele Unite ale Americii – 1 086, urmați de cei din Canada – 580 și din Regatul Norvegiei – 131.

La încheierea perioadei de înregistrare, pe 6 septembrie curent, alegătorilor care au solicitat votul prin corespondență le-a fost verificată identitatea, prin mijloacele automatizate. Astfel, în acest proces, alegătorul a fost notificat să actualizeze parțial sau în întregime datele, pentru a face posibilă identificarea.

Actualizarea datelor s-a finalizat pe 25 septembrie. În total, au fost validați 1 809 alegători cărora le vor fi expediate buletine de vot pentru a participa la alegerile din 20 octombrie 2024.

Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot, cel târziu la ora 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, adică 17 octombrie.

La alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional stabilite pentru data de 20 octombrie 2024, va fi implementat votul prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda.

Votul prin corespondență – o premieră pentru Republica Moldova

Votul prin corespondență va fi aplicat în premieră la alegerile din această toamnă. Condițiile privind implementarea parțială a votului prin corespondență sunt lipsa secțiilor de votare în țara-gazdă sau distanța mare până la cea mai apropiată secție de votare constituită anterior.

Un alt criteriu este experiența implementării acestei metode alternative de vot, înregistrarea prealabilă la scrutinul electoral precedent a cel puțin 30 de cereri, siguranța și fiabilitatea serviciilor poștale.

Vot prin corespondență/Sursa foto: moldova.org

Votul prin corespondență nu poate fi realizat în țările în care Republica Moldova nu are stabilite relații diplomatice. La fel, acesta nu poate fi aplicat în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.

O altă prevedere inclusă în document se referă la asigurarea securității votului. Astfel, plicul cu materiale pentru votare va conține o declarație pe propria răspundere. Alegătorii vor fi obligați să o semneze pentru a confirma exercitarea votului secret. Totodată, alegătorii care nu vor respecta secretul votului vor fi sancționați.

Codul Contravențional a fost completat cu un articol care vizează nerespectarea caracterului secret al votului, divulgarea opțiunii de vot exprimate prin corespondență sau transmiterea buletinului de vot unei persoane terțe.

La nivel global, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.