SCRISOAREA DESCHISĂ A EVZ redeschide CUTIA PANDOREI! Liviu Dragnea a făcut ANUNȚUL: ARHIVA SIPA va fi analizată de o Comisie Parlamentară!

Controversele privind arhiva SIPA sunt departe de a se termina. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat astăzi la Parlament că va propune înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze situaţia arhivei SIPA. Reamintim că dezvăluirile privind SIPA au deschis Cutia Pandorei, ziarul Evenimentul Zilei cerând, printr-o scrisoare deschisă, la aproape patru luni de la declanșarea serialului care a scos la iveală nereguli grave, înființarea unei Comisii de Anchetă în Parlamentul României care să verifice locul în care s-au acumulat informații despre viața magistraților, precum și despre ordinele emise de Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, relevante pentru modul în care a gestionat destinele Serviciului de Informații pe care l-a avut în subordine și ale cadrelor care au activat în el.

"Eu sustin aceasta propunere si maine sigur nu, dar saptamana viitoare vom propune si aproba infiintarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru arhiva SIPA", a declarat Liviu Dragnea. Totodată, potrivit informațiilor apărute și fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, arestat în dosarul Black Cube, va fi chemat la Comisia SRI pentru a da explicații.

Acesta  a făcut  aseară, la RTV, o serie de dezvăluiri incredibile legate de „acoperiții” din politică „făceau cărare” la biroul fostului adjunct din SRI, Florian Coldea.

Lovitură DURĂ la adresa lui Florian Coldea. OMUL-CHEIE din SISTEM, detalii INCREDIBILE despre POLITICIENII ACOPERIȚI

Reamintim că ziarul Evenimentul Zilei a declanșat  un demers fără precedent în presa românească. Printr-o scrisoare deschisă adresată președinților celor două camere ale Parlamamentului cere înființarea unei comisii de anchetă. Arhiva cu documente secrete a SIPA, serviciul secret care se ocupa cu urmărirea vieții personale și profesionale a magistraților, este obiectivul propus de cotidianul nostru.

 

Redăm din scrisoarea trimisă de Evz pe tema SIPA:

 

SCRISOARE DESCHISĂ 

Stimate domnule Președinte al Senatului,

Stimate domnule Președinte al Camerei Deputaților

Noi, cotidianul Evenimentului Zilei,

în temeiul prevederilor art. 64 alin. (4) din Constituția României, republicată, și ale art. 19 alin. (1) din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 4/1992, republicat, vă solicităm

Danileţ, în două comisii a lui Macovei

Primul lucru grav constatat de comisie a fost că prima comisie de inventariere a arhivei SIPA, înfiinţată de Monica Macovei pe 20 martie 2006, nu a respectat termenul, prevăzut în art. 2 alin. 4 din HG nr. 127 din 26 ianuarie 2006 privind desfiinţarea DGPA, de finalizare a inventarierii şi predare a arhivei către Arhivele Naţionale şi servicii din sistemul de apărare, siguranţă naţională şi ordine publică.

Apoi, tot Monica Macovei a înfiinţat, pe 19 ianuarie 2007, a doua comisie formată doar din procurorul Paul Dumitriu şi judecătorul Cristi Dănileţ (care fusese membru şi al primei comisii), care a avut ca sarcină „analizarea şi stabilirea destinaţiei documentelor aparţinând fostei DGPA, aflate în custodia Ministerului Justiţiei şi depozitate la sediul central al ANP” Cei doi trebuia ca să prezinte „ministrului Justiţiei, în termen de trei luni de la numire, un raport cu sinteza activităţii desfăşurate, analiza documentelor menţionate şi propuneri în vederea stabilirii destinaţiei acestora”. Comisia Chiuariu a stabilit că Paul Dumitriu şi Cristi Danileţ „nu au dus la îndeplinire dispoziţiile”, „neîntocmind niciun raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative, încălcând astfel şi prevederile HG 127 în ce priveşte termenul pentru îndeplinirea obligaţiei de stabilire a destinaţiei acestei arhive”.

Miercuri seara, Dănileţ a spus la TVR că el şi Dumitriu şi-au dat seama că nu pot duce doar ei doi sarcina la bun sfârşit, dar au omis să ceară ministrului Macovei să mărească numărul membrilor comisiei. Acelaşi lucru este consemnat şi în raportul comisiei Chiuariu.

Trebuie menţionat, că prima comisie a lui Macovei, din care a făcut parte şi Dănileţ, formată din istorici, consilieri de stat, reprezentanţi ai conducerii DGPA, deserviţi de un aparat tehnic, a inventariat arhiva SIPA, în care erau dosare ale Securităţii dinainte de 1990, precum şi cele făcute după Revoluţie procurorilor, judecătorilor, avocaţilor, jurnaliştilor etc, înainte să fie predată de la Ministerul Justiţie la ANP, adică din martie până în iunie 2006.

Comisia lui Chiuariu, consecinţa eşecului celor făcute de Macovei

Tocmai din cauza eşecului celor două comisii ale lui Macovei, din care a făcut parte Cristi Dănileţ, Chiuariu a înfiinţat-o pe a treia, al cărei Raport îl analizăm. Membrii acestei au făcut 17 deplasări la sediul ANP. Ei consemnează că nu au identificat „în spaţiul aferent arhivei” procesele-verbale privind activitatea primei comisii. Ceea ce se traduce prin faptul că ele nu există. Însă, mult mai gravă este constatarea că „din dispoziţia factorilor decizionali (ministrul Monica Macovei - n.r.), s-a procedat la constituirea arhivei în contradicţie cu prevederile legale şi fără avizul CSAT, în calitate de coordonator la nivel naţional al tuturor programelor de protecţie a informaţiilor clasificate”.

Rescrierea hard-disk-urilor

Printre neregulile consemnate în raportul publicat ieri de EVZ se numără şi că „unele rapoarte prezintă menţiune „s-a făcut xerox”, altele sunt xerocopii” , sau „tot din ordinul factorilor decizionali anteriori (înainte de 31 mai 2007 – n.r.), a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard-disk-urilor aflate în incinta DGPA. Comisia nu a identificat Ordinul Ministrului Justiţiei prin care s-a dispus această operaţiune şi nici dacă au fost respectate prevederile legale pentru realizarea acestor demersuri”. Este evident că faptele s-au petrecut în mandatul Monicăi Macovei, deaorece imediat în Raport se precizează: „A fost identificat un registru de dată recentă privind evidenţa operaţiunilor urmând a se stabili de către instituţiile abilitate dacă s-a făcut cu respectarea prevederilor art.76 din HG 585/2002”.

Raportul privind arhiva SIPA pe înţelesul tuturor. O parte din arhiva SIPA a rămas la Ministerul Justiţiei

EVZ, dezvăluiri în premieră despre ARHIVA SIPA

Reamintim că Evenimentul Zilei a publicat, în premieră, o serie de dezvăluiri cu privire la Arhiva SIPA, locul în care s-au acumulat informații despre viața magistraților, precum și despre ordinele emise de Monica Macovei, în calitate de ministru al Justiției, relevante pentru modul în care a gestionat destinele Serviciului de Informații pe care l-a avut în subordine și ale cadrelor care au activat în el.

Judecătorii au DECIS! Arhiva SIPA poate fi consultată, inventariată în mod LEGAL

Procurorii DIICOT au început în luna iunie urmărirea penală in rem, în dosarul privind arhiva SIPA. Sunt investigate fapte de deţinere fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat şi neglijenţă. Cercetările au fost demarate ca urmare a unei plângeri pe care a depus-o judecătorul Cristi Danileţ.