Profesorii din unitățile de învățământ românești sunt hărțuiți continuu de autoritățile separatiste. Ultima mișcare: confiscarea ștampilei Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.
Școlile cu predare în limba română din Transnistria și în special Liceul „Lucian Blaga”, al cărei director a fost arestat la începutul lui februarie, sunt tot mai vizate, în ultima perioadă, de presiunile autorităților separatiste. După ce au majorat chiria unității și i-au blocat conturile, forțele de la Tiraspol au confiscat acum ștampila liceului, lăsându-l în incapacitate de plată. Directorul, Ion Iovcev, împreună cu alți dascăli și elevi au povestit, în redacția „Evenimentul zilei”, calvarul la care sunt supuși zilnic.
Telefoane de amenințare
De la mijlocul lunii decembrie, forțele neconstituționale din stânga Nistrului au majorat chiria unității de învățământ și i-au blocat conturile, timp de trei săptămâni. Între timp, conturile au fost deblocate, însă situația nu s-a schimbat prea mult. „Ni s-a confiscat ștampila pe 5 februarie, iar de atunci nu am mai putut face plăți. Avem datorii la toate utilitățile”, a povestit directorul Ion Iovcev, pentru EVZ. În liceu au zilnic controale.
„La 5 noiembrie, când a fost făcută publică scrisoarea unei învățătoare de la noi, care reclama că nu se primesc la timp salariile, a fost un pretext. De fapt, acea scrisoare, adresată procurorului autoproclamat al Republicii, a fost doar un prilej ca ei să intre în școală: Inspectoratul Fiscal, Inspectoratul Muncii și Stația Epidemiologică. Au cerut toată documentația financiară, ca să afle unde plătim impozitele și de ce nu le plătim la Tiraspol. Le plătim în Republica Moldova, pentru că suntem o instituție a Ministerului Educației a Republicii Moldova, suntem finanțați de ei”. Procurorii îi acuză și că funcționează ilegal pe teritoriul Transnistriei. Nu de puține ori, profesorii s-au trezit cu amenințări și se tem pentru viața lor. „Nu vreau să mai povestesc, ca să nu le dau idei. Am găsit ferestre sparte și mesaje pe pereți: «Aici e un cuib al dușmanilor, creșteți viitorii ucigași»”.
Experiența arestării
Presiunile au atins punctul culminant în ziua de 5 februarie, când directorul, șoferul și contabilul liceului au fost arestați la punctul de intrare în regiune, pe motiv că ar fi făcut contrabandă cu salariile profesorilor.
„Pe malul drept al Nistrului, în satul Parcani, ne aștepta Poliția Rutieră și, sub pretextul că vor să vadă actele, au făcut control. Au dat de geanta cu salariile noastre, circa 114.000 de lei, adică 8.300 de dolari. Aveam dreptul să-i trecem fără declarație, pentru că sunt mai puțin de zece mii de dolari. Apoi au zis că suntem persoane juridice și am fost arestați. Ne-au acuzat că folosim banii pentru a cumpăra narcotice și armament”, povestește directorul Ion Iovcev. Potrivit acestuia, autoritățile de la Tiraspol ar dori recompensarea dascălilor în ruble transnistriene și dubla impozitare a salariilor.
Elevii, „racolați” la școlile cu predare chirilică
Deși trăiesc în teroare, cei 146 de elevi și 36 de angajați ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol se încăpățânează să mențină o atmosferă normală de studiu. Copiii susțin teze semestriale, participă la olimpiade și concursuri școlare și se pregătesc de examenul de bacalaureat.
Programe învechite
„Starea de spirit a elevilor este bună, ei sunt optimiști. Dacă noi stăm pe poziții, au și ei încredere. Anul trecut de Ziua Europei, Ambasada Moldovei ne-a invitat să reprezentăm România cu ansamblul folcloric de copii”, se mândrește Raisa Pădurean, directorul adjunct al liceului, care număra în vremurile bune până la 800 de copii.
În încercarea de a văduvi instituția și de puținii elevi rămași, autoritățile transnistrene au încercat „să momească” familiile de români cu o școală modernă cu caractere chirilice moldovenești, cu toate facilitățile. „Din cele 22 de școli din oraș, aceasta este singura unde elevii primesc gratuit hrană și sucuri și au inclusiv un bazin cu apă. Programele școlare sunt însă extrem de învechite”, adaugă Raisa Pădurean, care crede că Transnistria va fi, în cele din urmă, alipită de Rusia, după modelul Crimeii.
Istoria conflictului
Autoritățile separatiste transnistrene au interzis, în 1994, școlilor din regiune, să predea grafia latină, însă opt instituții nu au dat curs acestei decizii, și, în consecință, au fost supuse mai multor presiuni. În vara lui 2004, autoritățile transistrene au închis cu forța școlile din stânga Nistrului, iar mai mulți părinți care s-au opus au fost arestați. Școlile au fost în cele din urmă redeschise, dar au primit statutul de „instituții educaționale non-guvernamentale”.