Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor.
Familiile monoparentale vor beneficia de zile libere! Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de urgenţă 182/2020 referitoare la acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor. Este vorba de situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice presupunând prezenţa fizică a copiilor în școli. Deputații au completat OUG, urmând ca prevederile să fie aplicate şi în cazul familiilor monoparentale. S-au înregistrat 305 voturi favorabile, potrivit Agerpres.
Proiectul de lege condiţionează acordarea zilelor libere plătite de desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă. Camera Deputaților a completat și art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.132/2020.
Familiile monoparentale vor primi zile libere! În ce condiții
Acordarea acestor zile libere se aplică părinţilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie timpurie antepreşcolară; b) celălalt părinte nu beneficiază de zile libere. Sau, după caz, părintele care solicită acordarea de zile libere, se află într-una dintre situaţiile prevăzute la art.3 din Legea nr.277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei". De asemenea, s-a introdus opţiunea de a alege între acordarea de zile sau de majorare salarială suplimentară pentru familia monoparentală. Este valabil și când ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea într-unul din domeniile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, penitenciare şi unităţile sanitare publice. În acest caz, de zile libere sau bani va beneficia doar unul dintre părinţi, în funcţie de opţiunea exprimată.
Părinții care lucrează în domenii esențiale au prioritate
Dacă unul dintre părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre aceste domenii, are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare. Însă nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Dacă ambii părinţi îşi desfăşoară activitatea în unul dintre aceste domenii, doar unul are dreptul la zile libere, cu aprobarea angajatorului. Sau, în cazul în care angajatorul nu a aprobatcererea, are dreptul la majorarea acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite.
Prevederile sunt valabile și în cazul copiilor de grădiniță
Prevederile se aplică şi în cazul limitării sau suspendării activităţilor didactice cu prezenţa copiilor în școlii şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară. În această situaţie, numărul zilelor libere se stabileşte în funcţie de perioada prevăzută. Camera Deputaţilor este for decizional.