Școala „oberlicht”

Săptămâna viitoare ar trebui să înceapă noul an școlar, dar nu se știe clar cum se va desfășura. Și nici măcar dacă el va lua startul.

Cu oricine vorbești, inspectori școlari, profesori, părinți, nimeni nu are habar, toți dau din umeri și pun întrebări la rândul lor. Iar în tot acest timp, Guvernul PNL se străduiește să creeze și mai multă confuzie, prin tot felul de măsuri aberante și declarații halucinante.

Mai întâi, am avut toată vara povestea tabletelor. Guvernul ne-a anunțat, pe 14 iulie, că a lansat procedura de cumpărare a 250.000 de tablete, în valoare de 126 milioane de lei (100 de euro bucata), prin programul „Școala de acasă”, destinat copiilor din medii defavorizate. După două luni, în prag de școală, mult anunțatele tablete nu sunt nicăieri, iar premierul Orban anunță doar demiteri, fără să ne explice de ce a așteptat atâta vreme. Și nici de ce nu au făcut nimic în această privință încă din primăvară.

Apoi, pe ultima sută de metri, după ce a pierdut vremea toată vara, ministrul Educației a simțit nevoia să ducă ridicolul și mai departe. Ordinul 1.456 din 25 august 2020 privind normele de igienă din unitățile de învățământ impune condiții aberante, fără să țină cont de realitățile și posibilitățile sistemului de educație din România. Astfel, în cele două săptămâni până la începerea cursurilor, toate școlile sunt obligate să monteze în grupurile sanitare „chiuvete cu săpun” și „prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor”.

Cu bani de unde? De la bugetele autoritatilor locale secatuite de cheltuielile cu prevenirea si combaterea raspandirii virusului? Și cum vor rezolva problema scolilor care încă au WC-ul în curte? Nu mai contează, în condițiile în care „specialiștii” din Ministerul Educației își închipuie că școlile își pot învârti clădirile ca pe calculator sau pot sparge pereții pentru a avea obligatoriu „ferestre orientate spre sud, sud-est, sud-vest”. Tot în două săptămâni! Și, atenție, nu orice ferestre, ci dotate cu ”oberlicht de 2% din suprafața camerei”, care să asigure ”viteza curentului de aer de 0,3 m/s”. Mai rămâne să se dea o circulară care să îi instruiască pe profesori cum să măsoare ventilația sălilor de clasă!

Comunicare incoerenta si pentru Bucuresti: Ministerul Educatiei spune ca se aplica scenariul verde pentru trei sectoare, iar Inspectoratul scolar spune ca se aplica scenariul galben.

Dincolo de incompetența evidentă, se naște o întrebare: cum rămâne cu ”învățământul gratuit” în guvernarea liberală? În condițiile în care România are în jur de 2.500.000 de elevi și studiile arată că un necesar minim de tablete ar fi de 900.000, de ce Guvernul Orban achiziționează doar 250.000? Aceeași situație apare și în cazul manualelor școlare pe care statul este obligat sa le furnizeze, dar în privința cărora oficialii guvernamentali au anunțat deja relaxați că nu le pot asigura, ci trebuie achiziționate de părinți.

Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul siguranței celor peste 230.000 de cadre didactice, deoarece vicepremierul Raluca Turcan a decretat că ”școala nu este facultativă”, dar imediat a anunțat că "este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara aceasta, pentru toți profesorii". Poate ca nu cunoaste prevederile art. 175 din Codul Muncii, care spune limpede: „Angajatorul are obligația să asigure securitatea și sănătatea salariaților în toate aspectele legate de muncă.” Așadar, pe la televiziuni, PNL își face un titlu de glorie că muncește și deschide școlile, dar, în realitate, totul e pe banii părinților și profesorilor. Fondurile guvernamentale sunt, probabil, rezervate achiziționării de măști neconforme si de ventilatoare care nu mai vin.

Ca urmare, constatând că Guvernului PNL nu îi pasă de cadrele didactice, de elevi și de părinții lor, ci doar de alegerile locale și de achiziții dubioase, PSD a depus un proiect de lege la Camera Deputaților, care prevede:

  • Testarea gratuită și periodică a tuturor cadrelor didactice și a personalului auxiliar.

  • Testarea gratuită a elevilor, la cerere și ori de câte ori este nevoie.

  • Asigurarea gratuită de măști pentru toți personalul din învățământ și pentru toți copiii.

  • Acordarea de stimulente personalului din educație pentru gradul ridicat de risc la contaminare Covid și asigurarea resurselor pentru protejarea lor și a familiilor – 2.000 de lei/lună pentru cadre didactice, 1.500 de lei/lună pentru personal auxiliar.

Pentru că trebuie sa avem profesori sănătoși, copii educați și părinți liniștiți!