Meteorologii ANM au emis un avertisment cu privire la o răcire bruscă a vremii în primele zile ale săptămânii următoare. Se prognozează o scădere de peste zece grade Celsius în temperaturi, pe parcursul a câtorva zile.
Potrivi șefei ANM, Elena Mateescu, sunt anticipate precipitații semnificative sub formă de lapoviță și ninsoare la munte, în zonele înalte. Vom avea parte de ploi în rest, inclusiv la București.
ANM anunță o răcire drastică a vremii
Elena Mateescu explică că se anunță alternanțe termice semnificative. În a doua parte a acestei săptămâni, inclusiv duminică, temperaturile maxime vor atinge valori de până la 29 de grade Celsius. Inclusiv în București, unde se vor situa între 27 și 29 de grade Celsius.
Cu toate acestea, debutul săptămânii viitoare va aduce o răcire considerabilă în ceea ce privește temperaturile.
Minimele nocturne vor înregistra valori destul de scăzute, cu temperaturi negative în zonele depresionare, nordice și centrale. Valorile se vor situa între minus 3 și minus 4 grade Celsius, în timp ce în restul zonelor extracarpatice vor oscila între 1 și 7 grade Celsius.
„Dacă în aceste zile consemnăm valori de până la 29 de grade, ei bine debutul săptămânii viitoare aduce cel mult 10 … 16 grade. Iată diferențe cu mai mult de 10 grade față de aceste zile”, a precizat Elena Mateescu la România TV.
Lapoviță și ninsoare la munte
Pe munte, există posibilitatea ca, din cauza acestei mase de aer mai reci, să apară precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. În celelalte regiuni ale țării, predomină ploile.
„Sunt diferență foarte mari de temperatură de la o zi la alta, dar episodul de răcire nu este unul de lungă durată. Diferențele termice vor fi mai mari de 10 grade. Sunt posibile și intensificări ale vântului și senzația de frig resimțită va fi mult mai accentuată”.
Directoarea ANM a evidențiat, totodată, faptul că trebuie luate în considerare și cantități mai mari de apă. Vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare în zona montană înaltă, în timp ce în Capitală se așteaptă precipitații sub formă lichidă în cadrul acestui episod rece.