Deși mai sunt câteva ore până când premierul desemnat va trebui să meargă în Parlament, lista miniștrilor propuși de PNL și UDMR este într-o permanentă modificare.
Ieri, în spațiul public, s-au vehiculat mai multe nume ale potențialilor miniștri liberali care ar urma să fie alături de generalul (r) Nicolae Ciucă, la votul de învestire în Parlament. Între timp, însă, după o nouă rundă de discuții, în miez de noapte, lista a suferit modificări.
Împreună cu președintele Klaus Iohannis, liberalii au nominalizat noi nume pentru a ocupa funcțiile din guvernul condus de Nicolae Ciucă.
Astfel, printre cei care și-au făcut loc pe lista de partid se numără Alina Gorghiu, favorită pentru portofoliul de la Justiție, în locul lui Cătălin Predoiu. Lui Robert Sighiartău i s-a găsit un loc Cercetare și Digitalizare, în locul lui Pavel Popescu, iar lui Cătălin Predoiu i s-a propus Ministerul Apărării. Fostul ministru al Fondurilor europene din guvernul Orban, Marcel Boloș, va prelua Transporturile.
Lista cu modificările din noul guvern Ciucă
Premier: Nicolae Ciucă
Vicepremier: Kelemen Hunor
Ministerul de Externe: Bogdan Aurescu
Ministerul Energiei: Virgil Popescu
Ministerul Economiei: Florin Roman
Ministerul Sănătății: Nelu Tătaru
Ministerul Justiției: Alina Gorghiu
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Robert Sighiartău
Ministerul Apărării Naționale: Cătălin Predoiu
Ministerul Muncii: Raluca Turcan
Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
Ministerul de Interne: Lucian Bode
Ministerul de Finanțe: Dan Vîlceanu
Ministerul Culturii: Bogdan Gheorghiu
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Hegedüs Csilla
Ministerul Transporturilor: Marcel Boloș
Ministerul Dezvoltări: Cseke Attila
Ministerul Mediului: Tanczos Barna
Ministerul Tineretului si Sportului: Eduard Novak
Ministerul Agriculturii: Mircea Fechet
Șansele guvernului Ciucă sunt minime
Șansele ca un astfel de guvern să primească votul de învestitură în Parlament sunt minime. PSD, partidul pe voturile căruia se bazau președintele Klaus Iohannis și șeful PNL Florin Cîțu a anunțat că nu va vota un guvern minoritar.
„Mai mult decât a făcut PSD până acum nu putea face. Am avut o deschidere totală să discutăm și cele 10 măsuri și programul de guvernare, am avut disponibilitatea să vorbim și despre un guvern de tehnocrați, ca pe urmă să ne întoarcem la popor la alegeri anticipate. Nu știu ce au hotărât liberalii și nici nu mă interesează în mod deosebit. PSD nu poate susține un guvern minoritar!
Când ai de a face cu 4 crize: economică, sanitară, socială și politică nu poți trece prin aceste crize cu un guvern minoritar. Un guvern minoritar este o ruptură între Guvern și Parlament. Cu certitudine PSD nu va vota un guvern minoritar, eu acest lucru o să-l recomand colegilor mei”, a anunțat Marcel Ciolacu.
Liberalii au eșuat și în discuțiile cu USR pentru refacerea coaliției de guvernare, dat fiind că au condiționat participarea la guvernare de eliminarea miniștrilor care au votat moțiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. Acest lucru ar fi însemnat retragerea tuturor liderilor importanți ai USR de pe listă.